Reklama

Reklama

Modrá laguna

  • USA The Blue Lagoon (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Slavný a ve své době skandální film, který těží z oblíbené robinsonské tematiky a nádherné přírody tichomořských ostrovů, je adaptací viktoriánského románu Henryho de Vere Stacpoolea. Vypráví romantický příběh, jehož hrdiny jsou dvě děti, Richard a Emmelina. Ty s lodním kuchařem Paddym Buttonem jako jediné přežijí ztroskotání zaoceánské lodi a zachrání se na opuštěném tichomořském ostrově, který se pro ně na dlouhé roky stane novým domovem. Starý námořník sice zemře, když na břehu najde vyplavený soudek s rumem a poněkud to přežene s ochutnáváním, ale předtím ještě naučí děti, jak na neobydleném ostrově přežít. Naštěstí jde o nádherný kout země, plný ovoce a obklopený mořem, bohatým na ryby. Roky plynou, malí trosečníci dospívají a jejich vztah se postupně mění v lásku, z níž se po čase narodí syn, který dostane po kuchaři Buttonovi jméno Paddy. Když však Richard objeví stopy po hostině lidojedů, kteří na ostrov přijeli ze sousedního ostrova, začne v něm zrát odhodlání ostrov kvůli bezpečí svých blízkých opustit... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (241)

Alice02 

všechny recenze uživatele

Nádhera! Takhle nějak si představuju ráj... s hezkým klukem, na pláži, svobodně ;-D PS: Tohle jsem psala asi ve 13-ti takže se za to tak trochu stydím, ale plný hodnocení nechávám, protože po těch letech to ve mně vyvolává stejný pocity plus trochu nostalgie i přes zjevné nedostatky, které vidí ostatní.. :D ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Další filmové zpracování dobrodružně romantického románu literárního autora Henry De Vere Stacpoolea, které mělo sloužit jako poetická pocta nevinnosti, lásce a přírodě. Nakonec to dopadlo krapet jinak. Filmoví tvůrci převedli příběh na filmová plátna už za němé éry v roce 1923 a za zvukové v roce 1949. Tento snímek je však nejznámější a je to zřejmě vlivem jeho lehčí divácké dosažitelnosti. Je natočen krásně za použití úchvatných obrazů přírody a krásné mladé dvojice užívající si svobodného života v nedotčené části ostrova. Vodní scény jsou něco, co by jim kdekdo mohlo jen závidět. Hapruje však poměrně chudý scénář, ve kterém oproti filmové verzi z roku 1949 chybí téměř polovina. Už ten začátek, tedy scéna ztroskotání, je značně urychlená. Chybí tomu řádné představení postav a charakteru a hlavně napínavý boj s vodním živlem. Poměrně malý zájem je také na přítomnost domorodců, kteří se někde na ostrově pravidelně objevují za úplňku. Jsou slyšet jen bubny a, snad aby se neřeklo, se některé omšelé scény odehrají na místě jejich prováděného rituálu. Jinak se s nimi po dějové stránce vůbec nepracuje. Rozhořčení však přišlo na zvýrazněnou sexualitu. Někteří se dokonce nezdráhali snímek označit za ekvivalent měkkého dětského porna. Ano, ve velké míře je děj zaměřen na jejich dospívání, kdy se na sobě snaží pochopit změny a jak se s tím vypořádávají. Častá nahota, byť účelově skrytá, je už jen třešničkou na dortu. Dnes už to tak nepřijde, ale na svou dobu takové zpracování prostě narazilo. Romantický aspekt však nebyl jen přirozeně zachován, ale byl na to kladen i důraz. Dobrodružství tak spíše zapadlo vniveč. Příběh je zkrátka značně zjednodušený, ale to zase neznamená,že přes značné zápory by byl zase až tak špatný. Jen to vypadá hodně i přes nádherné prostředí hodně levně. ()

Reklama

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Film o sexuálním dospívání mladých lidí na téměř pustém ostrově. Neskutečná utopie. Zde bychom si měli hlavně uvědomit, že všechno to, co nás dělá takovými jakými jsme, se všemi klady i zápory, je západní/východní nejčastěji technicky založená společnost a náboženství, které se nám snaží propůjčovat morálku a určují vzorce a směrnice našeho chování...Psychologové a sociologové by to jistě zvládli popsat mnohem lépe než já... Verdikt: 2* a 50 %. Jako "malý" a mladší bych jistě žádné námitky proti tomuto filmu neměl :-) ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ach, Richarde, je toho tolik, co neznáš !! Jen Bůh ví všechno.." - "Bůh !! Nenajde nás tu o nic líp než Santa Claus !!" ;) Tohle byl prej ve svý době celkem slušnej Randál !! ;) Opravdu ?? Tak snad jen díky Bohu, nebo možná spíš tomu Santovi, že tu dobu odnes už dávno čas.. Kleiserova oslava romantického kýče na hranici únosnosti, co mimo rozkošné Brooke Shields a tradičně výtečného Poledourisova soundtracku nemá ani zdaleka co nabídnout, platí nakonec za naprosto totéž, co Návrat, který mě ovšem seznámil s Millou Jovovich, kterou přes ty její v(n)ady osobně považuju za jednu z vůbec nejkrásnějších hereček.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Pravda, je to klasika prvních videí a jeden z nejznámějších romantických filmů. Ale jak se na to koukám jak chci, je to blbost. Brooke Shieldsová je sice atraktivní a má pěknou postavu, její herecký výkon však je věc jiná. Režie také není moc dokonalá, herci se mi zdají dost upravení a Brooke v jednom záběru má nalakované nehty. Na film stojí koukat pouze kvůli půvabům Brooke Shieldsové a krásné ostrovní přírodě. Bohužel. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (20)

  • Christopher Atkins Bomann (Richard) má svoje prirodzené vlasy rovné, ale v záujme romantiky mu kulmovali vlasy. (Raccoon.city)
  • Film byl dvanáctým největším kasovním trhákem roku 1980 v Severní Americe, když s rozpočtem 4,5 milionu amerických dolarů vydělal ve Spojených státech a Kanadě 58 853 106 dolarů. (PT_PCE)

Reklama

Reklama