Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vyšetřování vraždy muže zastřeleného poblíž letiště zavede policisty na stopu obchodníka se zbraněmi de Mana. Právě on sehrál významnou roli v událostech, které před čtyřmi lety tragicky poznamenaly život komisaře Lannerta... Poblíž letiště je dvěma ranami, z nichž druhá míří doprostřed dlaně už ležící oběti – zastřelen muž, kterého najde pes ženy, procházející se poblíž. Policisté, kteří právě chystají dárek k narozeninám pro Lannerta, zjistí, že se jedná o celníka, který si ale žil na příliš vysoké noze vzhledem k tomu, co si vydělal.
V bytě oběti je nalezen deník, v němž se opakují dívčí jména Petra, Jaqueline a Frieda. Lannert s Bootzem navštíví jak malířku Petru Renkovou, tak také letušku Fischerovou, ale nezdá se, že by některá z obou něco důležitého věděla. Byly to vlastně jen celníkovy přítelkyně, zdálo se, že o sex nestojí. Jezdil s nimi ale na drahé víkendy a dával drahé dárky. Frieda zůstává nadále neznámá.
V souvislosti se zastřeleným celníkem začne Lannert shánět svého přítele z Hamburku Hönninga. Má totiž tušení, že stávající případ by mohl souviset s obchodníkem se zbraněmi Victorem de Manem, se kterým kdysi v utajení spolupracoval, aby pomohl rozkrýt síť pokoutních obchodníků, dodávajících zbraně do zakázaných zemí. Spolupracovníci mrtvého, zejména jistá Babetta Kernerová, hovoří o Uwem jen v dobrém, byl oblíbený a neměl problémy. Vyšetřování zavede policisty i k Iris Westermannové, ředitelce charitativní organizace, která se zabývá zásilkami nejrůznějších věcí do chudých a nemocemi postižených zemí. Mezi sponzory, kteří zasílají dary, je i Victor de Man. S ním i s jeho osobním strážcem se Lannert a Bootz setkávají. S Lannertem se de Man dobře zná, ještě z dob policistovy práce v utajení. Klidně prohlašuje, že mohou jeho i jeho podnik prohledat – jeho obchody jsou čisté. Tomu ale Lannert nevěří a doma při láhvi piva konečně Boothovi vypoví svůj smutný příběh. Když pracoval v utajení na de Manově případu a sešel se s ním v kavárně, kde si de Man stěžoval, že mají v partě zrádce, za oknem ho náhle zahlédla jeho dcerka, která si hrála na protějším hřišti, a začala na něj hlasitě volat. Její matka se ji snažila zadržet, obě ale vběhly do silnice a porazil je nákladní automobil. Manželka byla mrtvá na místě, dcera zemřela v nemocnici. Nedlouho potom se někdo Lannerta pokusil zastřelit. Jeho utajení tak bylo prozrazeno a on byl (poté, co odmítl ochranný program) přeložen z Hamburku do Stuttgartu. S bolestnou ranou se ale stále nesmířil.
Prohlídka de Manovy firmy nepřinese nic nového, přestože jsou otevřeny všechny bedny s nákladem. Lannert se u sebe doma opět stane terčem útoku nájemného zabijáka, kterého se mu ale podaří zastřelit. Je jasné, že si jeho vraždu opět objednal de Man. Způsob zavraždění celníka, lépe řečeno rána do ruky, ukazuje na varování. Celník se zřejmě pokoušel de Mana vydírat a ten ho chladnokrevně nechal zlikvidovat.
Policie se znovu obrací na Westermannovou, ta ale tvrdí, že všechny zásilky osobně kontroluje a pak zapečetí. Zboží je tedy za zbraně vyměněno někde po cestě. Po cestě k lodi Frieda, o níž si celníci myslí, že slouží jako dopravní prostředek pro nelegální zásilky. Zaměří se na ni, Lannertovi se ale něco nezdá: de Man není hloupý a ví, že oni už odhalili existenci lodi jménem Frieda. A pak mu bleskne hlavou, že zbraně budou v letadle na cestě do Uzbekistánu. Tam také celníci a policie objeví bedny s nejmodernějšími systémy zbraní. Ukáže se, že Uwe měl na celnici komplice, kolegyni Babettu Kernerovou, která do něj byla slepě zamilovaná. Zbraně jsou zabaveny a také de Mana si odvádí policie. Pak dostává Lannert svůj dárek: malou plachetnici, aby se mu tak nestýskalo po moři. (oficiální text distributora)

(více)

Galerie (19)

Reklama

Reklama