Reklama

Reklama

Jan Pavel II. - hledal jsem vás

  • Polsko Jan Pawel II: Szukałem Was...
Trailer

Obsahy(1)

Nový polský dokumentární film věnovaný Janu Pavlu II. nazvaný „Jan Pavel II. - hledal jsem vás“ vznikal čtyři roky. Natáčen byl ve třinácti zemích na čtyřech kontinentech. Vedle unikátních archivních záběrů je film vystavěn na rozhovorech s padesáti osobnostmi vybranými z nejrůznějších prostředí. O polském papeži vyprávějí např. tenorista Placido Domingo, bývalý italský prezident Francesco Cossiga, módní návrhářka Luara Biagiotti, Dalajlama, někdejší vatikánský mluvčí Joaquín Navarro Valls nebo bývalý polský prezident Lech Wałęsa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Na úvod: Ve Scale neumí promítat filmy, a tak, krom toho, že se jim to asi 11x seklo, jim taky nejely titulky, takže jsem to viděl v polštině bez titulků. Naštěstí se dalo celkem dobře porozumět a většinu filmu jsem bez problémů pochopil. Dokument je symbiózou jak života Jana Pavla, tak jeho odkazu, prolínají se archivní i nové záběry a vůbec, bylo to hezky zvládnuté. Jednu hvězdičku srážím za postavu "Troye McClurea", tedy moderátora komentujícího dění, který neustále někam šel :D Už mi tam chyběla jenom věta: Ahoj, jsem Troy McClure a možná mě znáte z filmů Jan XXIII., Pavel VI. nebo Jan Pavel I." (A do polštiny si to přeložte sami) :D ()

mokrasek odpad!

všechny recenze uživatele

Každé čtyři měsíce je jenom v Polsku odsouzen jeden kněz za sexuální zneužívání dětí. Přesto se v celé zemi o tomto problému zarytě mlčí. Kult Jana Pavla II. je podle mého názoru jednou z hlavních příčin. Rodinná struktura církve implikuje to, že jeden na druhého prostě nedonáší a funguje to asi jako v mafii, což s Bohem nemá nic společného. ()

Reklama

Isognomostom 

všechny recenze uživatele

Hodnotím zejména vyzdvižení přirozené snahy Jana Pavla II. o dialog s židovskou komunitou. Inspirující jsou také vzpomínky na jeho nemoc, stáří a úmrtí - ta poslední citace o člověku přežívajícím v lidech, kteří po něm zůstali, je velmi silná. Hudební podkres k závěrečným titulkám je ukázka zdařilého soudtracku - optimistických melodií je vždycky zapotřebí. :-) P.S. jako obvykle se tu nemálo lidí pozastavuje nad postojem katolické církve k antikoncepci, potratům atd - Vážení, možná vám to připadá nepochopitelné, ale otázka sexuality je sice důležitou, ovšem nikoli jedinou a už vůbec ne nejdůležitější, záležitostí, kterou se křesťanská katolická obec a její vnitřní i vnější "kodexy"zaobírají... ostatně Nezabiješ a Nesesmilníš jsou jako přikázání až páté a šesté v pořadí... Pokud vezme člověk v potaz přikázání "Miluj svého bližního jako sám sebe", tak je lze považovat za doslovné vysvětlení pro ty, kteří návod k základní úctě člověka k člověku nepochopili na první pokus... Prostudujte si Kázání na hoře z Matoušova evangelia, kapitoly 5-7... a pak se zkuste zamyslet nad podstatou křesťanství... ;-) P.P.S. jak pravil jeden venkovský kněz: "většina starých i nových dobře míněných rad a způsobů života bývá lehce znehodnocena množstvím nedokonalých lidí, kteří se jimi chtějí řídit aby zdokonalili svůj vlastní život... nelze soudit celek podle jednotlivců, ani jednotlivce podle celku - každý člověk je jedinečný, stejně jako jeho životní cesta..." Pax vobiscum :-) ()

mahatma

všechny recenze uživatele

Prý "Miluj bližního svého" a vegetarián nebyl, tak jako drtivá většina zmatených křesťanů, který něco sentimentálně plácaj, ale Bohu-žel nedomýšlí. To, že někdo neví co neví, pochopím, ale plácat cosi o přikázáních a žrat neboze usmrcené bratry - ať si jsou dokumenty o papežích jaký chtěj a kolik chce, pro mne je to mrhání a iluze. Být příkladem v přikázání "nezabiješ" a dát si pak kotletku na víně - snad mi dá každý se zdravým rozumem za pravdu. A doufám, že mne tam nahoře nebo dole slyší dobře. ()

vsacanek 

všechny recenze uživatele

Na začátku musím předeslat, že si Karola Wojtyly nesmírně vážím jako inspirující světové osobnosti, která svou rolí značně přesáhla běžný "náboženský rámec" a změnila tvář současného světa..... Všechna čest, kolik práce museli autoři strávit ve filmovém archívu, do kolika zemí se vydali natáčet a s kolika světovými osobnostmi vedli rozhovory na téma jejich vztahu k JPII. Ale všeho moc škodí - ve snaze do dokumentu zařadit co nejvíce snímek ztrácí vnitřní konzistenci, archívní záběry se neustále střídají s nově natočeným materiálem z často exotických destanací a výpověďmi světových osobností. A proč do snímku nezařadit i pěkné obrázky africké přírody někde z National Geographic, že ano. Často jsem přemýšlel, co daným záběrem chtěl básník říci (např. několikrát se opakující záběr na jaro v Tatrách). Dokument pak působí přesyceně a nevyváženě - např. atentát z r. 1981 je přejit dvěma obrazy. Kontroverznějším tématům (např. antikoncepce, potraty) se dokument samozřejmě vyhýbá, vyzdvižena je především velká otevřenost Svatého otce, množství zahraničních cest, dialog s ostatními církvemi a nesporná úloha v kolapsu komunistického systému...... Celkově mi přijde, že Poláci zatím nezískali k tématu dostatečný časový odstup, pro mnohé tak dokument bude obsahovat příliš patosu a budou ho vnímat jako kvalitně natočený Product Placement katolické církve. Technicky je totiž dokument zvládnutý bravurně, je vidět, že bylo do něj vloženo dost financí. Na obrazy se velmi dobře dívá, zaznamenáníhodná je i hudební složka. Dávám 65 %. ()

Galerie (6)

Související novinky

Movieng Music 2011

Movieng Music 2011

25.11.2011

První ročník festivalu Movieng Music 2011 zakládá tradici nového festivalu úzce zaměřeného na velmi důležitou součást filmové tvorby – filmovou hudbu. Inspirací byl především jediný obdobně úzce… (více)

Reklama

Reklama