Reklama

Reklama

John Coltrane

(TV film)
  • USA World According to John Coltrane, The
USA, 1990, 59 min

Hrají:

La Monte Young, John Coltrane (a.z.)

Obsahy(1)

Hudební cesta amerického saxofonisty J. Coltranea (1926-1967) byla krátká, rychlá a strmá, ale mezi jazzovými velikány dosáhla nejdále a nejvýš. Ještě po pětačtyřicátém roce Coltrane hrával rhythm and blues a dobovou taneční hudbu. První významné angažmá získal v letech 1949-1951 v saxofonové sekci bigbandu trumpetisty Dizzyho Gillespieho. Nejdůležitější období pro explozivní vývoj jeho převratného stylu bylo otevřeno v polovině padesátých let, přitom Coltraneovy vrcholné nahrávky obsahují pozdní alba, například A Love Supreme (1964) nebo Ascension (1965). Spolupracoval s Theloniousem Monkem, dominoval sextetu Milese Davise, vytvořil vlastní kvartet s nímž řadu let hrával blues, balady, spirituály a všechny své závratné improvizace architektonicky vystavěl jako vlastní skladby. Měl neslýchaně originální robustní tón, jeho explozivní melodické linie byly trefně charakterizovány jako "zvukové plachty". Nejen každý saxofonista, přicházející po něm, se musí vyrovnat s Coltraneovým odkazem. Změnil hudbu, ukázal ohromné možnosti jazzu, předznamenal world music, multietnickou kulturu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

gizi 

všechny recenze uživatele

Dobře udělaný dokument, zobrazující Coltranea od začátků přes všechna jeho období. Doplněno o delší hudební ukázky. 75%, 2.12.2012 (uvedla ČT2 16.11.12) ()

Reklama

BuchtiCZ 

všechny recenze uživatele

Chyběl mi větší vhled do soukromí JC, ale výběr úžasných pasáží z jeho skladeb a nesnadno dostupné záznamy z koncertů vyvažují nedostatky dokumentaristické stránky. Výborné záběry jsou k My Favourite Things (jsou i na YT¨), které my vždy vyvolají frázi ponašimu, že "Či negři grajum až se z nich kuři!" ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Snaha o chronologický přehled vývoje Coltraneovy tvorby, která nutně naráží na omezený výběr záznamů a především na nutnost předvést rozsáhlé formy na odpovídající ploše. Portrét jednoho z proroků new-ageové syntézy tak při dané stopáži zůstává nedořčený a to tím spíše, že ani výpovědi souputníků nejsou příliš výstižné.3-4* ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama