Reklama

Reklama

Poslední šance pro tygra

(TV film)
  • Francie Le Tigre de la dernière chance (více)
Francie, 2011, 2x53 min

Obsahy(1)

Po dvanácti letech usilovné práce se po africké savaně potuluje několik čínských tygrů určených k návratu do volné přírody. Ojedinělý projekt vyvolává množství vědeckých i filozofických otázek. Je možné, že by se příroda zmýlila? Kde se vzal tygr v zemi lvů 12 000 kilometrů od své domoviny? Nacházíme se v srdci jižní Afriky a mluvíme o jedné z nejvzácnějších šelem na světě. V současné době nikdo nemůže s jistotou říct, zda v boji o přežití zvítězí, nebo nenávratně zmizí. Tygr se vydal na dlouhou pouť díky Li Čchuan, která se narodila v Číně a po studiích ve Spojených státech se rozhodla dát svému životu nový smysl. Budoucnost predátora, který podle ní lépe než panda symbolizuje sílu a význam Číny, je vážně ohrožena. Jeho poddruh už z volné přírody úplně vymizel. Li Čchuan nechtěla jen nečinně přihlížet, jak tygr, který spolu s drakem a fénixem patří mezi legendární čínské ochránce, nenávratně mizí z naší planety. Rozhodla se, že zasáhne. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Una111 

všechny recenze uživatele

Velkorysý projekt na záchranu tygra čínského (Panthera tigris amoyensis), který je ve volné přírodě s největší pravděpodobností již vyhubený. Poslední tygr čínský byl ve volné přírodě spatřen r. 1994, většina dnes žijících tygrů tohoto poddruhu žije v čínských zoo a jsou to potomci šesti posledních zvířat. Snímek ukazuje, že jejich návrat do volné přírody v Číně, o němž organizátoři sní, není vůbec jednoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát. ()

Zlajdaa

všechny recenze uživatele

1. Poslat tygry z Číny do Afriky, kde jinak volně nežijí? 2. ... Aby žili ve volné přírodě, když stejnš žili v ohradách? 3. ... I když ono je dobře, že je nevypustili, když má Afrika svých šelem dost (ne počtem, ale druhem; neumím si představit, jak by si tygr, který žil s lidmi, poradil se lvem) 4. ... A když už se jim alespoň podařilo, aby jedna z tygřic porodila mládě, tak jí ho okamžitě odebrali, protože je to nezkušená matka!? Děláte si ze mě srandu? ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

Nevšední na tomto dokumentu je, že poodhaluje krok po kroku realizaci projektu návratu tygra. Můžeme tak vidět, jak snadné je vyhubit celý živočišný druh, a jak naopak obtížné a nákladné je vrátit pár jedinců zpět do divočiny. Vyvstávají přitom zásadní etické a filozofické otázky a je dobře, že si je kladou jak tvůrci dokumentu tak odborníci. Otázky ovšem zůstávají nezodpovězeny. Je těžké nalézt odpovědi, snaha se však cení. Zde mi snaha unikla. Zásadní problém však vidím jinde. Jako vášnivá milovnice zvířat jsem v dokumentu (jak na straně tvůrců tak na straně realizátorů) absolutně postrádala empatii ke zvířatům. Místo toho jsem viděla opakovaná uspávání, lékařská vyšetření, transporty, odebírání mláďat okamžitě po narození, stres. Nakonec mi dokument vyzněl jako obhajoba náročného projektu. Vím, že návrat tygra musí být nepředstavitelně náročný projekt, že práce se zvířaty, jichž přežívá posledních 70 je nesmírně křehká, a že zúčastnění čelí bezprecedentním rozhodnutím. Jen mě dokument nepřesvědčil, že tohle je ta správná cesta. Ale jak říkám, úsilí se cení :) ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama