Reklama

Reklama

Burzovní makléř Jeffrey Desange, který po finanční krizi v roce 2008 přišel o veškerý majetek, zavraždí v záchvatu šílenství své kolegy i manželku, se kterou má dvě dcery, tříletou Victorii a roční Lily. Obě dívky odveze pryč z domova. Někde uprostřed lesů dostane na zasněžené vozovce smyk, auto sjede ze srázu a dole v rokli narazí do stromu. Při nárazu se Victorii rozbijí brýle, které musí nosit. Všichni přežijí a Jeffrey odvede dívky do nedaleké opuštěné chaty. Zde má v plánu obě dcery zabít a pak zastřelit sebe. Je ale napaden záhadnou černou postavou, která ho zabije. O pět let později Jeffreyho identické dvojče Lucas najímá záchranný tým, který obě dívky v lese našel. Dívky jsou odvezeny na kliniku dr. Dreyfusse. Hovoří o jakési „mámě“, která se o ně v lese starala. K Lucasovi jsou zpočátku nepřátelské, ale poté, co Lucas dá Victorii brýle, ta ho poznává a obejme ho. Lucas a jeho přítelkyně Annabel získají dívky do své péče… (TV Nova)

(více)

Videa (28)

Trailer 1

Recenze (1 026)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Lilly a Victoria sa po zavraždení matky vlastným otcom dostávajú do strýkovej opateri. Pokiaľ si však chce Lucas so svojou priateľkou deti udržať, musia sa nasťahovať do domu, kde malé sestry vyrastali. Boli totiž päť rokov nezvestné, žily v lese v opustenej chatrči a ich návrat do spoločnosti je podmienený neustálou opaterou. Lilly a Victoria, ale neprežili samotu v odlúčení od "sveta" úplnou náhodou. Ochrannú ruku nad nimi držala a neustále drží "Matka". Bravó! Spokojnosť nadovšetko. Výborný, plynulý, s mierne komplikovaným rozuzlením okorenený príbeh, doplnený o niekoľko skvelých ľakačiek obalených do rúška fakt slušného napätia. A toto všetko sú atribúty, ktoré dobrý horor proste musí ponúknuť. Nebyť toho "poetického" záveru, čistý prestrel a plný počet hviezd. Takto fantastických 85%. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Mama působí jako film někoho, kdo má vedle nesporného talentu nulové zkušenosti. Andrés Muschietti celovečerně adaptoval svou tříminutovou prvotinu a kvalitativně se rozstřelil ve dví. První půle filmu je atmosférická, napínavá a do jisté míry nevyzpytatelná žánrová pecka, která ví, kdy zasadit úder v podobě standartní lekačky, kdy zasadit lekačku podpásovou a kdy děsivou scénu nechat zcela apaticky plynout v pozadí. V momentě, kdy začne titulní zlo infiltrovat plátno, sice pořád není nic ztraceno, jelikož je panímáma dostatečně škaredá svině, avšak v závěrečné třetině je už fantasmagorie příliš a střídá v objasňování jedno klišé za druhým (stará léčebna, pomatená ženská, duchové, varování/nápovědy zemřelých ve snu apod.), přičemž digitální bubák z plátna téměř nesleze. Nuda. ()

Reklama

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Dve malé dievčatká sú po rokoch pátrania organizovaného ich príbuznými nájdené v opustenej chate. Je záhadou, ako deti dokázali prežiť päť rokov bez kontaktu s vonkajším svetom. Ich vysvetlenie je ale jednoduché. Postarala sa o nich Mama. Tú však okrem dievčatiek nikto nevidí a jej totožnosť je pre každého ešte väčšou záhadou. - Po dlhých rokoch som si tento horor pozrel znova a stále sa mi velmi páči. Dokonca môžem povedať, že je to jeden z mojich najoblúbenejších kúskov v tomto subžánri. Pán Andy Muschietti tu dokázal, že sa pre tento žáner narodil, a zaslúžene zbieral obrovské úspechy v roku 2017. Pravdou je ale to, že prvá polovica je o stupeň lepšia než tá druhá. V prvej časti je silno poznať, ako perfektne dokáže tento režisér pracovať, pretože každá jedna scéna je dôsledne vystavaná a pôsobí divácky atraktívne. Postavy sú uveritelné, rovnako ako vzťahy medzi nimi. A to je dôvodom, prečo funguje aj slabšia druhá polovica, pretože s tými postavami jednoducho súcitíte a digitálne efekty už nemôžu pokaziť celkový zážitok. Je tu poznať aj miestami rozprávkový rukopis producenta Guillerma del Tora. Naviac je tu vynikajúca hudba, kopa hereckého talentu a dôkladne napísaný scenár. Takže keď si to dám všetko dokopy, jediné, čo mi u tohto hororu vadí, sú tie CGI efekty, ktoré podla mňa ani neboli nutné, pretože Javier Botet už mnohokrát predviedol, že žiadne digitálne úpravy nepotrebuje. Taktiež dúfam, že spolupráca Muschiettiovcov a Jessicy Chastain výrazne prispeje k tomu, že sa táto špičková herečka objaví v pokračovaní It. + Javier Botet + herečka z Crimson Peak + herečka z It + herec z Diary of the Dead + herečka z The Sound ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Spíše takový pohádkový horor. Přišlo mi, že ty klasické lekačky by tam ani nemusely být a film by působil lépe, jelikož Mama byla vlastně dobračka, co se o ty děti postarala a živila je, když je chtěl vlastní fotr zastřelit. A to že byla nasraná, když jí je někdo vzal je vlastně celkem pochopitelné. Škoda toho lajdáckého digitálního zpracování, protože to fakt působí hrozně divně. Každopádně konec mě i trochu dojal a rukopis Del Torovy producentské dílny je na tom znát. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Gut gut, pomerne dobre odvedená práca. Akurát mi prekážalo zopár logických kiksov. Všetky sa vlastne točia okolo strýčka Nikolaja Coster-Waldaua, ktorý sľúbil, že sa "hneď zajtra vráti z nemocnice", pričom odvtedy prebehli minimálne 2-3 noci. Následne sa miesto návratu domov vydá z nepochopiteľných dôvodov do starej známej chatrče (chce tam ísť kvôli prapodivnému snu, ale nevie čo tým vlastne dosiahne), do ktorej koniec koncov ani nestihne doraziť, lebo ho takmer sprešuje jeho emancipovaná ženuška - na ňu sa prenecháva práca hlavného hrdinu a záchrancu rodiny, čo je viac menej škoda (chcel som holt trochu viac Nikolaja). Polovicu filmu ten chlapík strávi v nemocnici! Sakra, myslel som si, že mu tvorcovia dajú väčší priestor. Ale okrem toho fakt celkom podarený hororík. Lepšie tri hviezdy. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (22)

  • Keď Annabel (Jessica Chastain) ide do izby dievčat, aby im oznámila, že je neskoro a musia ísť spať, cez okná sa valí denné svetlo. (Arsenal83)
  • Nie je to prvýkrát, čo Javier Botet hral strašidelnú ženu, keďže sa predtým objavil ako posadnutá pacientka nula vo filme REC (2007). (Arsenal83)
  • Film bol veľmi úspešný a zarobil skoro 10-násobok svojho rozpočtu. Takmer celý rozpočet pokryli len predaje domácich verzií, ako DVD. (Arsenal83)

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Druhé To nabírá obsazení

Druhé To nabírá obsazení

14.04.2018

Studio Warner Bros. se adaptace hororu To bálo do takové míry, že vyhnalo původního režiséra Caryho Fukunagu, který film nechtěl natočit za pouhých 35 milionů dolarů. Jeho náhradník Andy Muschietti… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Horor To je zpátky ve hře

Horor To je zpátky ve hře

20.07.2015

Novou adaptaci románu To od Stephena Kinga měl natočit Cary Fukunaga (Temný případ). Kalifornský režisér se ale nedohodl s producenty na rozpočtu a projekt opustil, což většinu lidí vedlo k závěru,… (více)

Reklama

Reklama