Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Niekde v lese sa neznámy muž vyhrabe spod zeme. Uvedomí si, že nevie, ako sa volá a že bol zrejme pochovaný zaživa. Spanikári a začne utekať nevedno kam, až sa vyčerpaný dopotáca k opustenej, ale predsa obývanej chate. Tu naňho čaká hrozivé prekvapenie, ktoré mu má napomôcť pri zisťovaní krutej pravdy. (sochoking)

Recenze (54)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

První třetina - atmosférická one-man show za pět hvězd, perfektní slow-burn. Druhá třetina - naháněčka po lese, prkenní herci ve vedlejších rolích, nadšení klesá, ale pořád fajn - za tři hvězdy. Třetí třetina - pointa, kterou jsem zpoloviny vytušil a z druhé poloviny mi nedává smysl. Respektive film si ji pro svou potřebu obhájit dokáže, ale já ji odmítám přijmout :-D. Modus Anomali je tak spíše než promyšleným hororovým thrillerem s chytrou pointou umělou, papírem šustící konstrukcí, která překvapivou pointou disponuje pouze díky krajně nepravděpodobné a nesmyslné fabuli. Hodnotit hvězdičkami jako celek je hodně ošemetné, za začátek palec nahoru, za konec palec dolů. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý hororový thriller z indonézskej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o mužovi, ktorý sa preberie zahrabaný v lese, pričom sa na nič nepamätá, ale už čoskoro si uvedomí, že po ňom ide neznámy zabijak, ktorý už má na svedomí aj jeho manželku a navyše stále nevie nájsť svoje dve deti. A tak sa snaží prežiť a celú náročnú situáciu vyriešiť, ale postupne si uvedomuje stále nové okolnosti. Spracovanie je celkom slušné, síce sa tu toho za dlhší čas moc výrazného neudeje, ale v tomto prípade to nie je žiadny problém, páči sa mi výborne podané dávkovanie informácií, keďže divák vie stále len presne to, čo aj hlavný hrdina, takže sa do toho dá lepšie vžiť, navyše tu skvelo funguje aj pocit neustáleho ohrozenia, keďže zlo sa môže ukrývať všade, takže sa je na čo pozerať. V druhej polovici už začnú pribúdať nové prvky, ktoré to práve včas trochu osviežia, ale to celé rozuzlenie je len predsa trochu zvláštne. Pôsobí to zaujímavo a presne v tejto podobe som sa s tým asi ešte ani nestretol, takže u mňa z toho určite prevládajú kladné pocity, lenže stále je to nedomyslené, nájde sa tu až moc nezrovnalostí, ktoré nedávajú logiku, čo je škoda, mohli to ešte doladiť. Čo sa týka jednotlivých hororových prvkov, tak som pomerne spokojný. V prvom rade tu ide o atmosféru a napätie, síce z pohľadu hororu by sa mohli ešte vylepšiť, ale na taký dobrodružný thriller s vrahom fungujú skvelo, za čo môže práve to spomínané lepšie vžitie s hlavným hrdinom a pocit neustáleho nebezpečenstva. Nejaká výraznejšia akcia sa tu nenájde, dokonca ani o naháňačky v lese tu na moje prekvapenie vôbec nejde, ale aj takto mi to sadlo a poteší aj pár slušných likvidácií. Herecké obsadenie je bez problémov, celé stojí na hlavnej postave, keďže takmer nezmizne z obrazu a tých pár vedľajších postáv je už len do počtu. Réžia a technická stránka sú výborné, skutočne perfektná kamera a viacero vizuálnych nápadov, nájdu sa tu aj dlhšie zábery bez strihu a podobne, tu nemám problém. Modus anomali je síce film len na jedno pozretie, keďže ťaží hlavne z prekvapení, ale aj tak sa rád prikloním k lepšiemu hodnoteniu, aspoň to zase nebola len mnohá kópia toho istého, ako to na prvý pohľad vyzerá a navyše s až prekvapivo kvalitnou vizuálnou stránkou, bavilo ma to, len ten scenár mohli ešte doladiť. 71% ()

Reklama

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý horor, určite príjemné prekvapenie z Indonézie. Celkom obľubujem snímky, v ktorých sa režisér s divákom pohráva, a keď sa to spojí s pekným, lesným prostredím... prečo nie. Hlavný hrdina sa snaží nájsť svoju rodinu v noci uprostred lesa, a očividne na nich číha neznámy zabijak, takže spočiatku som čakal typický exploiťák alebo survival, ktorý po atmosferickej stránke fungoval v úvodných minútach naprosto bravúrne, neskôr sa začali odhaľovať karty, prišlo pár vtipných momentov či prekvapivých zvratov s vypointovaným záverom, a výsledkom je veľmi spokojný nadpriemer. Nie je to ale typický krvák, pretože v tomto prípade zohrávajú najdôležitejšiu úlohu práve tie zvraty, kvôli čomu je to pre mňa horor čisto na jedno pozretie. Ale je to dobré tak či tak. Je len trochu škoda, že režisér s tými vyvražďovačkami narábal až príliš opatrne, gore je totiž naprosto priemerné. Keby to bolo o niečo "samoúčelnejšie", krvavejšie a odvážnejšie, bolo by to za 5. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Na Modus Anomali jsem netrpělivě čekal prakticky od oznámení, jelikož předchozí Anwarův snímek, Pintu terlarang, mě před třemi lety velmi příjemně překvapil. S velkými očekáváními přicházejí často velká zklamání (viz Doomsday Book), ale Modus Anomali mě naštěstí nezklamal ani trochu. Anwar rozehrává na ploše osmdesáti minut atmosférickou podívanou, která dokazuje, že má své řemeslo v malíku. Muž se probudí pohřben zaživa uprostřed lesa a nemá ponětí, kde se tam vzal ani kdo mu to udělal. Spolu s ním tedy postupně zjišťujeme, co se vlastně stalo. Musím uznat, že pointa se dá zhruba od poloviny odhadnout a hororoví znalci se zřejmě napálit nenechají. Já jím nicméně nejsem, takže jsem si „nelogické“ chování postav vysvětloval jejich pokročilou demencí a s klidem se přiznám, že jsem Anwarovi naletěl. I když mám pocit, že už jsem nějaký film s podobným námětem kdysi viděl a pokud o něčem takovém víte, klidně mi osvěžte paměť (i když předpokládám, že takových filmů bude víc), rád se podívám (ale spíš mi to doporučte nepřímo a až za nějakou dobu, protože pokud budu vědět, o co jde, tak se vytratí moment překvapení). Poněvadž se chci vyhnout spoilerům, tak jen naznačím, že film prakticky postrádá antagonistu a staví výhradně na stupňující se atmosféře, která v závěru krásně vygraduje (i když možná jen v případě, že film tak jako já neprokouknete). 70% ()

heyda 

všechny recenze uživatele

V některých aspektech totálně nesmyslný, přesto atmosférou, prostředím a napětím velmi sympatický horůrek z Indonésie. Pro příště bych jen filmařům doporučoval si celý film pustit a zamyslet se nad ním, jestli tam nejsou nějaké nelogické momenty či osoby navíc. Jinak beru to jako jednohubku, od které jsem nic nečekal, tak ani nemám důvod výrazně si stěžovat. 3 hvězdy :) ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama