Reklama

Reklama

Na pozadí pohnutých událostí, které provázely krvavou cestu Hitlera k moci, se odehrávají strhující osudy dvou německých mužů, z nichž každý výrazným způsobem zasáhl do průběhu otřesných historických událostí. Příběh dvou bratrů – Helmuta (BILL NIGHY) a Karla (JOHN SHEA) Hoffmanových – začíná v roce 1931, kdy se postupně začali k moci dostávat Hitlerovi nacisté. Helmut vstupuje do SS plný nadšení a ambiciózních cílů, zatímco Karl brzy poznává odvrácenou stranu fašistické moci. Nejprve je poslán do vězení a poté musí narukovat jako řadový voják do německé armády. Morální cesty obou bratrů se začínají fatálně rozcházet a netrvá dlouho a osud je postaví proti sobě. Podaří se fanatickému Helmutovi konečně prohlédnout skrze nacistické pozlátko, anebo bude bránit nesmyslné ideály až do posledního okamžiku existence Třetí říše? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vědomí, že i na Západě mohly vznikat filmy srovnatelné s Ozerovovými či Vávrovými freskami, je svým způsobem i povzbuzující. Tragický příběh německé zřízenecké rodiny, z níž přežije jediný bratr, osudově poznamenané nacismem, je sám o sobě víc než zajímavý. A umožňuje tolerovat některé nedostatky ve zpracování tohoto zajímavého díla. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Více než zobrazení války je zde zobrazeno chování v německu a posléze v odnožích SA a SS. Příbeh dvou bratrů, kteří si vybrali každý jednu organizaci. Po získání moci se SA stanou nepotřební a začnou čistky, které se dotknou i jednoho z bratrů. Ten díky tomu zjistí pravdu o straně. Nakonec skončí na frontě.... Film je celkem hodně dlouhý a místy řečeno nudí. To hlavně, když se objeví na scéně milostný trojúhelník. Film hodně dobře zobrazuje zfanatizování viz mladší bratr Hanz nebo scény v Dachau. Nezobrazuje uplně přesně SS a co vše třeba dělali na frontě. Je to hlavně příběh bratrů a pravě ten v SS naivně věří, že vše jednou přejde. Taky mi chyběla tzv. křištálová noc. Atentát na heydricha mohl být vyveden lépe. Tak se dyžtak koukněte zde http://www.csfd.cz/film/8301-atentat/ . Zajímavý film od američanů (většinou nácky zobrazují stereotypně) s výborným Billem Nighym, s několika mrazivými momenty, ale se značně velkou stopáží. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Kdepak film, natož portrét, rychlokurz historie nacismu to je. Těžko pokládat dva bratry, jejichž úkol, a postav kolem nich též, spočívá v předložení všech zásadních událostí a jejich náležitém oglosování, za propracované charaktery. Jelikož událostí a fenoménů je celá řada, film po nich letí povrchně a navíc i bez nápadu. S daným konceptem totiž nesmíme minout nástup Hitlera k moci, jeho růst, likvidaci SA, remilitarizaci Porýní, Anšlus, Mnichov, počátek války, Stalingrad, atentát na Heydricha, Lidice, atentát na Hitlera, bombardování říše, její konec, holocaust, Hitlerjugend - to všecko se na úkor uměleckých i bavičských ambicí do filmu vecpalo. Sice výsledný slepenec jakž takž pohromadě drží, ale stejně si myslím, že s takovým přístupem se na to měli tvůrci vyprdnout a rovnou natočit dokumentární seriál, seriál historicky věrnější. Jistě by to byl o mnoho chvályhodnější počin. Slabé ***. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

O portrét SS nejde ani náhodou. SA a SS tady tvoří jen kulisu pro příběh dvou bratrů, přičemž jeden se stane obětí deziuluze, když zjistí, že nacisté nejsou takoví, jaké si je maloval, zatímco druhý, který si nedělá o Hitlerově partaji žádné iluze, dělá kariéru u SS a stává se jedním z asistentů samotného Heydricha. Trochu mi to připomínalo Holocaust, ať už faktickými chybami, zpracováním, nebo i tím, že i tady si zahrál Heydricha David Warner. Potěšili i další herci a konečně jsem se přesvědčil, že i Billy Nighy byl kdysi mladý. Celkově to docela ušlo. 50% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film, který si na DVD koupil každý sběratel zla, aby ho měl doma pěkně ve své sbírce a nemusel si ho chodit půjčovat po sousedech. ******Dva bratři, Helmut a Karel. Helmut je déle nadšený pro pro SS, ale Karel musí do vězení, pak na frontu, a to se mu nelíbí. Tím pádem je myšlení bratrů dosti různé, zkušenosti je nutně poznamenaly. Helmut ví, že bez hitlera by se mu nežilo tak dobře, jako s ním, takže nemá důvod až do konce války na něho nevražit. Jenomže prohraná válka znamená pro oba bratry konec jejich velkého dobrodružství... ()

Zajímavosti (11)

  • Beckerova (Warren Clarke) šedá uniforma Waffen-SS má límec Hauptsturmführera, ale ramenní nášivky hodnosti Obersturmbannführera. (vangobseck)
  • Ernst Röhm (Michael Elphick) nevyužije nabídky spáchat sebevraždu pistolí Mauser P.08. (ČSFD)
  • Atentát na Heydricha je uskutočnený niekoľko kilometrov pred Prahou a nie v Prahe, ako sa skutočne stal. (andykovac)

Reklama

Reklama