Reklama

Reklama

Thermae Romae

  • Japonsko テルマエ・ロマエ (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh začíná v antickém Římě, kde stavitel lázní Lucius čelí zrovna ztrátě zaměstnání, protože není schopen držet krok s moderními trendy. Když ho přítel vezme do lázní, aby přišel na jiné myšlenky, vtáhne ho do sebe časový portál, který ho přenese do lázní v současném Japonsku. (Moiraine)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé sledovat, co všechno dokážou Japonci v rámci filmu vyplodit. Nejspíš si řekli: "V čem že jsme to tradičně dobří? Ó ano, v lázeňství! Tak toho využijeme ve filmu a spojíme to se starověkým Římem, kde se taky všechno točilo kolem koupelí a lázní!... Ale jak? No jasně! Říman bude cestovat časem a hezky se poučí od současných Japonců, jak mají správné lázně vypadat!" ... Takový dojem to na mě udělalo. V podstatě to ze strany Japonců působí tak trochu povýšeně. Kdyby to viděl nějaký starověký Říman, tak by si nejspíš odfrkl. :D Ale jasně, je to přece jenom komedie, takže nemá cenu nad tímhle moc přemýšlet. Problém je ten, že na komedii je to zoufale málo vtipné. Několik málo zábavných momentů, kdy se Říman Lucius (Abe Hiroshi - mimochodem, myslím že je v rámci japonských herců výbornou volbou na roli Římana) diví vymoženostem moderního Japonska, bohužel zdaleka nevyvažuje množství táhlých a nepříliš zábavných scén. Ve výsledku je to zkrátka jen slabě komediální mišmaš, kde se mísí stará římská architektura, současní japonští bezzubí dědulové, jakýsi bezvýznamný italský zpěvák, který prokládá některé scény, a severojaponský dialekt, který mi mimochodem stále přijde hrozně divný, když ho slyším (na to, že jsem v kontaktu s japonštinou už dobrých pět let). Bohužel podivná, ne moc zábavná směska. Chtěla jsem dát 3 hvězdičky, ale nakonec vážně musím trochu slevit. ~(2,3)~ ()

Raztubyl 

všechny recenze uživatele

Jak se dá zabít zdánlivě nesmrtelná scéna, ve které se v současné japonské lázni mezi nahými japonskými dědky vynoří japonsky vypadající říman a začne japonskou latinou komentovat vymoženosti jako lavor apod.? zeptejte se režiséra Hideki Takeuchiho kterému se to podařilo a z nadějně vypadající japonské podivnosti natočil jen podivnost nudnou a sterilní. Je úplně jedno že ve filmovém Římě je polovina obyvatel typickými japonci, Lucius neustále střída japonštinu a velmi pojaponštěnou latinu, že samotné cestování v čase se chová podle toho jak scénarista zrovna potřebuje a že celý film měl očividně dosti malý rozpočet takže římské bojiště je natočeno v jakémsi malém lomu a pobíhá po něm 20 japonců v brnění. Nejhorší je totiž že je o všechno natočeno tak nudně a nezajímavě že už od začátku začnete odpočítavat minuty do konce. A těch je subjektivně až nebezpečně moc! ()

Reklama

Sykon 

všechny recenze uživatele

Poměrně šílená zápletka, ke které když se připojilo jméno Abe Hirošiho, tak mě začala lákat - vždyť kdo by nebyl zvědavý co z téhle kombinace vzejde? Nakonec musím říct, že výsledek je trochu rozpačitý. Děj není až tak šílený, jak jsem čekal, byť několik WTF momentů se přece jen najde. Pozitivně hodnotím i používání latiny nejen v promluvě Lucia k Japoncům, ale i v titulkách a popiscích hlásajích "o měsíc později". Na druhou stranu co tam dělá ten italský operní zpěvák jsem nepochopil, ale pobavil takže za něj žádné mínus. Celkově se film ale bere docela vážně, což je podle mě trochu škoda. A díky tomu se tak trochu zadrhla i zápletka, protože veškeré problémy Římské říše se řeší jediným způsobem stále dokola... Tentokrát za slabší 3*. ()

Moiraine 

všechny recenze uživatele

Zase jednou zápletka, kterou můžou vymyslet snad jenom Japonci. Mám z toho celého filmu trochu smíšené pocity. Sice tam byly opravdu vtipné momenty, ale ne tolik, aby se to mohlo brát za čistou komedii. Navíc v některých okamžicích se to bralo až příliš vážně. Celé to je ale tak absurdní, že já to vážně brát nemůžu. Takže nakonec jsem někde uprostřed - nebylo to ani dobré ani špatné. Zabavilo to, ale pořádně nevím, co si o tom myslet. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Japonci dovedou přijít s tak nečekaným příběhem, že vám to prostě vyrazí dech a v podstatě to pak stačí na to, abyste byli filmem okouzleni až do konce. Tvůrci se rozhodli, že si jako hlavní postavu vezmou římského návrháře lázní, který cestuje v čase do moderního Japonska, kde bere inspiraci pro antické lázně. Bláznivé, ale přitom to funguje jako komedie, fantasy, lehké drama i romance. ()

Reklama

Reklama