Reklama

Reklama

Byl jednou jeden film: Přelet nad kukaččím hnízdem

(TV film)
  • Francie Un vol au dessus d'un nid de coucou

Obsahy(1)

Zdálo by se, že o legendárním filmu Miloše Formana "Přelet nad kukaččím hnízdem" už bylo řečeno vše. Když pomineme známou historku o tom, jak román Kena Keseyho "Vyhoďme ho z kola ven" nejdřív poslal Formanovi do Československa Kirk Douglas (na hranicích ovšem knihu zabavili) a později nezávisle na něm i jeho syn Michael, dozvíme se v dnešním dokumentu řadu nových věcí. Herci, členové štábu i lékaři vyprávějí o tom, jak obrovský zásah do života pro ně bylo natáčení v reálném prostředí psychiatrické léčebny. Do práce ve štábu se nakonec zapojili také skoro všichni pacienti, zatímco herci se natolik vžili do svých rolí, že přespávali na place ve svých filmových postelích. Louise Fletcherová, představitelka Velké sestry, pak vzpomíná, že každý z herců dostal na začátku natáčení nějakou autentickou věc z léčebny, kterou pak měli při hraní neustále u sebe. Bez zajímavosti není ani fakt, že na plátně se objevila celá řada pozdějších filmových hvězd. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

FandaF 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument o fenomenálním a nadčasovém filmu, uvádějící diváka do souvislostí tehdejší doby a stavu společnosti v americe i ve světě. Škoda, že je natočen docela pozdě, herci si sice velmi dobře vzpomínají, ale asi by toho řekli víc před např. dvaceti lety... ()

Yarushka 

všechny recenze uživatele

Vše začíná zasláním jedné knížky od Kirka Douglase Milošovi Formanovi, která nebyla doručena. O deset let později ji též posílá nezávisle na Kirkovi Michael Douglas a Saul, kteří byli producenti filmu. Informace, které jsou velmi zajímavé! :)) Hlavním cílem Miloše Forman bylo snažil se dát do rolí neznámé tváře. Překvapilo mě, že se Party scénka natáčela 3-4 dny. Pak mě zklamala neúčast Jacka Nicholsona v dokumentu, ale jinak skvělá práce! Nebo zajímavé bylo vidět, jak se natáčela poslední scénka a pečlivě vybírali slova, které měl použít Chief před zabitím McMurphyho,,Lets go ". Bylo rozhodně obdivuhodné, že herci museli po celou dobu žít na místě, kde se to natáčelo a prožívat si to samé. Sestřička, která byla od nich odloučena a byla tím "ďáblem" po celou dobu strašně žárlila na ostatní, co si mohli užívat a dělat všechny ty skopičiny..:D Zajímavé ! ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Přelet je bezpochyby jedním z nejlepších snímků světové kinematografie a tento dokument nabízí divákovi zcela nový pohled na všechno dění okolo příprav. Sice se hodně mluví, ale je to opravdu neobyčejně zajímavé, pro fanoušky tohoto filmu doslova zlatý důl informací ohledně vzniku scénáře, výběru režiséra a herců, náročné herecké přípravě a také prostředí, ve kterém byl snímek natáčen. Škoda jen, že žádný rozhovor nenatočili také s Jackem Nicholsonem. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Páni! Tak přesně takhle si představuji dokument o tvorbě filmu. Tolik zajímavostí jsem se dozvěděla. Aktéři filmu nemluvili jen o sobě a o tom, co dělali a jak se při tom cítili, ale mluví o příběhu a o tom, jak k němu, kdo přispěl. A víte, co ještě? Dostala jsem po tomto dokumentu chuť si Přelet skutečně pustit a to je dobrá vizitka kvality ;) ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdyby to někdo nevěděl, tak takhle má vypadat film o filmu. Ne jako desetiminutová agitka, ve které režisér odříká naučenou větu "bylo to nejlepší natáčení mé kariéry s těmi nejlepšími herci a všichni by se na to měli podívat!", ale jako plnohodnotný dokument s řadou účastníků a zajímavými historkami z natáčení. Vidět českého režiséra v obložení takových es, jako jsou Douglas, Nicholson nebo Lloyd, byl ten nejchutnější filmový sendvič za poslední dobu. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama