Reklama

Reklama

Slavná alba: Deep Purple - Machine Head

  • Velká Británie Classic Albums: Deep Purple - Machine Head
Dokumentární / Hudební
Velká Británie, 2002, 85 min (Alternativní 50 min)

Příběh rockového alba, které dalo světu hit "Smoke On The Water"... Kapela Deep Purple v prosinci 1971 vyrazila do Švýcarska a během pouhých 16 dní natočila své nejslavnější album "Machine Head". Díky písním "Highway Star", "Pictures of Home", "Space Truckin’" a hlavně hitu "Smoke On The Water" si album zajistilo přední místo v historii rockové hudby. V exkluzivních rozhovorech s Ritchiem Blackmorem, Ianem Gillanem, Rogerem Gloverem, Jonem Lordem a Ianem Paicem se podíváme na netradiční vznik desky skladbu po skladbě. Navíc jejich výpovědi doplňují archivní záběry z koncertů Deep Purple včetně velmi vzácných amerických záznamů "Smoke On The Water" a "Space Truckin’". (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

topi80 

všechny recenze uživatele

Dokument se mi moc líbil, zejména Jon Lord nám ukázal pár svých vychytávek, které po jeho ukázce najednou vypadají vlastně jednoduše a úplně samozřejmě. Ale zlatým hřebem jsou postřehy Regera Glovera, který od producentského pultu dokáže velmi trefně ve stručnosti ukázat, proč právě ta či ona pasáž tak funguje. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Asi nejdetailnější popis vzniku písní. Heavy rock založený na kytarových rifech podobně jako u Led Zepelin. U Purplů i důraz na klávesy. Všechno si to pěkně probublává. "Hrajete něco složitého, ale přitom to zní jako naprostá pohodička" vystihl zvuk Deep Purple člen kapely. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Potvrdilo sa, že Deep Purple patrili medzi kapely, kde si každý vždy išiel viac-menej to svoje, o nejakej zomknutosti, spoločne zdieľanej a vzájomne živenej vízii v ich prípade hovoriť nemožno. Raz im to vyšlo viac, raz menej, v prípade tohto albumu skoro najviac, ale nič revolučné či doteraz netušené tu odhaliť asi ani nemali ako. Také pokojné, nevzrušené spomínanie. Fajn. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

4,5 (hodnotená 50-minútová verzia)  Skvelý dokument o jednom z najvýznamnejších albumov rockovej histórie. Vo veľmi ucelenej forme pojednáva o situácii v skupine pred albumom, o práci na samotnom albume a aj o tom, čo sa dialo po vydaní albumu. K téme sa vyjadrujú len zasvätené osobnosti, žiadne "kvázi-celebrity", prevažne členovia skupiny. A ich vyjadrenia sú vždy k veci, pričom som sa niekedy až nadchol, aké sú ich postrehy trefné. Záverom si len ako obvykle posťažujem na necitlivé postrihanie týchto dokumentov, som totiž presvedčený, že v plnej verzii zaznelo ešte množstvo zaujímavých informácií. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Asi takhle, oproti jiným dílům série to bylo docela slabé, takové až odfláknuté, i když pro vznik metalu dost zásadní album. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • LP „Machine Head“ bylo po svém vydání ve Velké Britanii zlaté, v USA dokonce dvojnásobně platinové album. (lioncel)
  • Deska Deep Purple - Machine Head tvoří společně s alby Paranoid od Black Sabbath a čtvrtým, bezejmenným LP Led Zeppelin „Svatou trojici“ britského hard-rocku, která podstatným způsobem ovlivnila každou heavy-rockovou skupinu od poloviny 70. let. (lioncel)

Reklama

Reklama