Reklama

Reklama

Bajkonur

Trailer

Obsahy(1)

„Cokoliv spadne z nebe, to si můžete nechat.“ Tak zní nepsaný zákon kazašských stepí. Zákon náruživě dodržovaný obyvateli malé vesnice, kteří sbírají vesmírné trosky, které spadnou dolů z blízké vesmírné stanice Bajkonur. Posledními dvěma mladými členy vesnice jsou radiový operátor Iskander, známý jako Gagarin, a rázná Nazira. Zatímco se Nazira snaží svým nekonvenčním chováním dát Iskanderovi najevo, že ho miluje, Iskander je evidentně zblázněný nejen do Bajkonurur a rozlehlého vesmíru, ale také do krásné Francouzsky Julie Mahé, jejíž cestu ke hvězdám sledují televizní kamery. Když Julie doslova „spadne z nebe“ v malé vesmírné kapsuli, je to Iskander, kdo ji najde v bezvědomí. Tím, že si Julia nedokáže na nic vzpomenout, je Iskander ochoten předstírat, že jsou zasnoubeni a obrátit starý zákon stepí ve svůj prospěch. Ale i ta nejromantičtější lež nemůže trvat navždy. A „Gagarin“ brzy nebude vědět, kam skutečně patří, a mnohem víc, ke komu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

To není film, ale pastva pro oči. Veit Helmer mě už jednou příjemně překvapil a teď to udělal opět. Krásná poeticky romantická pohádka s prvky humoru (objednávka vany ), takovej ten typ příběhu, který se kdysi vyprávěl po večerech v chalupách, protože nebyla ani televize, ani rádio a protože tenkrát bylo v každém příběhu kus krásy, kterou si vypravěči a posluchači odnášeli v sobě a tady ten poslední záběr, jo ten to dovršil dávám plnej počet. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Typický milý, vtipný, naivní, skotačivě zasněný Helmer s pár přehlédnutelnými šlápnutími do velbloudího trusu. Jen dny artového Tuvalu jsou pořád vzdálenější, humor sporadičtější a na dveře už klepe jedno nutné zlo - další film má být totiž pro děti (hlavně teda pro režisérova synáčka, kterého prý kvůli tomuhle chvíli zanedbával). Ale co, pořád se na to i středně těžkému cynikovi kouká hezky. (3,5*) ()

Reklama

Safrine 

všechny recenze uživatele

Neotřele snové nápady se mísí s realistickou příchutí pusté kazašské krajiny. Veit Helmer, opět s mezinárodním týmem, skládá dohromady exotickou mozaiku s pohádkovými prvky. Tato režisérova již prověřená metoda mu svědčí, přesto v porovnání s jeho předchozími snímky Bajkonur pokulhává. Zejména první části filmu schází tempo, ale určitě se vyplatí počkat na dopad meteoritu v podobě krásné kosmonautky a na nenadálé situace, které s sebou francouzská vesmírná turistka přinese. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Objektivně to na slabé 3* je, ale nelíbilo se mi to. Helmerova poetika jde bůhvíproč mimo mě a tady se mi to jenom potvrdilo. Přijde mi, že sice má cit pro záběry, ale pro tempo naprosto nulové. Drtivá většina záběrů trvá déle, než měla a proto to celé je strašně vleklé a nudné - a naprosto stejný problém jsem měl u Tuvalu. Bajkonur se mi ale líbil o něco málo víc, snad jen kvůli krajině. Kromě ní je tu dobře vystavený příběh, docela i dobré herecké výkony a kamera je na slušné úrovni. Jen škoda, že je to tak nudně natočené, že to naprosto zabilo jakýkoli můj vztah k postavám a zájem o film. A přitom téma mladíka, co sní o tom, že bude kosmonautem a jednoho dne se k tomu začne pomalu dostávat... sakra, tohle téma by mě fakt bavilo. Ačkoli se teda z toho postupem času taková dost naivní pohádka, ale naštěstí bez pohádkového konce. Slabé 3* ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Taký milý film o naivnej Láske, ktorá bola už od prvého momentu platonická. Osobne som očakával, že v tom bude viac komédie, pretože tá by k tomu scenáru určite sedela oveľa viac ako takéto v podstate dramatické podanie. Ale film to bol určite zaujímavý, dokonca by som povedal, že až realistický. Len naozaj škoda, že do toho nebolo vsadenej viac tej komédie, pretože mnohé absurdné situácie si to priam vyžadovali. Práve kvôli tomu striedmemu podaniu je to napokon len obyčajný priemer. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (10)

  • Snímek Bajkonur měl mezinárodní premiéru na MFF Busan 2011. (SONY_)
  • „V Bajkonuru se setkávají dva odlišné světy. Je to svět Bajkonuru, který je velmi futuristický, lidé cestují do vesmíru, a pak je tu svět obyvatel stepi, vesničané žijící v okolí Bajkonuru, kteří sbírají odpadlé kusy, když raketa startuje do vesmíru. Vesničané sbírají tyto „odpadky“ a prodávají čínským obchodníkům. A tyto dva světy, archaický svět stepi, kde lidé sbírají věci a žijí jakoby ve starých časech, a svět Bajkonur jsem se snažil propojit,“ uvedl režisér a scenárista filmu Veit Helmer. (SONY_)
  • Že by Roskosmos vzal do výcviku na kosmonauta pasáčka koz je více než nepravděpodobné, protože kosmonauti musí mít vysokoškolské vzdělání. Bylo to možné za komunismu, kdy rozhodoval třídní původ (Gagarin se vyučil slévačem a pak vystudoval průmyslovku, kterou ukončil ve 21. letech. Následně se učil létat 2 roky ve vojenské letecké škole a byl komunistou, což bylo víc, než vzdělání). Toto vzdělání už je pro zařazení do kosmonautického výcviku nedostačující. (pjotri)

Reklama

Reklama