Reklama

Reklama

Die Farbe

  • USA The Color Out of Space
všechny plakáty
Drama / Mysteriózní
Německo, 2010, 86 min

Obsahy(1)

Mladý Jonathan Davis (Ingo Heise) sa rozhodne nájsť svojho otca, amerického vojaka, ktorý sa stratil v nemeckých lesoch počas 2. svetovej vojny. Podarí sa mu zoznámiť s človekom, ktorý sa s jeho otcom stretol. Ten mu porozpráva tajomný príbeh o páde meteoritu. Jonathan postupne odkrýva desivé tajomstvo... (Flego)

Recenze (13)

kareen 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale při té tajemné minimalistické atmosféře, černobílém ladění, vhodně zvolené hudbě a celkově kvalitním zpracování to mohlo být o dost strašidelnější. A nevím jestli to byl záměr, ale nepochopila jsem ten konec a teď mám z toho pocit, že mi něco důležitého uniklo. Asi si budu muset přečíst povídku od Lovecrafta. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený amatérský film, který staví na pochmurné atmosféře čehosi neznámého a nebezpečného, co přesahuje hranice vesmíru, i lidské chápaní. Postupný rozpad a rozklad živých organismů je ztvárněn děsivě. Černobílé zpracování snímku jen prospělo. Vypadá to, že ty nejlepší Lovecraftovy adaptace dokázali do filmu přenést většinou nezmámí filmaři za malý peníz. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím. Kdyby nahoru připsali jako žánr ještě horor a sci-fi, tak to vyjde nastejno. Jonathan nakonec našel toho, koho chtěl najít, ale emma se tam ztrácela docela solidně. Pro ní tohle není ten pravý šálek kávy a nevím, jestli budu mít do budoucna ráda růžovou. Je to depresivní, což umocňuje i černobílé ladění, děj vyvolává mnoho otázek, na které jsem nedostala dostačující odpověď a na konci jsem nevěděla už téměř nic. Ale mě neberte vážně, ostatní tomu porozuměli určitě lépe. Knihu jsem nečetla, takže bych to pojala jako určitou omluvu. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Není to dokonalé, ale JE TO nejblíže té geniální předloze ze všech dosud (ať přiznaných či ne) 6 natočených adaptací v předchozích a 2 následujích př., spíše parazitováním. Sice mne velmi těší, že přední HPL znalec S.T. Joshi považuje tento film, za nejlepší adaptaci HPL díla vůbec, ale tak daleko bych asi nešel. Za 3 čb vrcholy stále považuji Cool Air 1999, Call of Cthulhu a Whisperer in Darkness. Pokud pominu to, že nechápu a jako jiní zde, považuji prvek vojáků za zbytečný ba přímo nadbytečný a proč jest úvod v Arkhamu a zbytek v Německu (ftypnější by to bylo naopak) tak se jedná o v několika nezapomenutelných př./scénách působivou adaptaci, ze které jsem po dlouhé době vskutku cítil HPL. Geniální a zcela zásadní rozhodnutí to točiti monochromaticky, krom samotné Barvy (která se sice některým čsfd residentům nezamlouvá, ale chtěl bych vás vidět, jak ztvárníte uspokojivě něco, co na Zemi neexistuje. Jako mnoho jiných umělců, kteří výtvarně pojali Barvu po svém a pokaždé to stojí za to, ji prostě musíte nějak ukázati, jinak to nemá žádný smysl) už předem zajistilo právě oněm skoro doslova opsaným scénám z předlohy, silnou atmosféru, při které jsem se tetelil blahem. Zvláště část, ve které jde po 14 dnech Armin k Nahumovi na návštevu a jeho prozkoumávání domu, to bylo kulervoucí. Už by stačilo jen posunouti děj o několik desetiletí dozadu (úvod a závěr jsou v r.1975) a bylo by to supr. Na 2.str., když nepočítám vojáky a auto, tak ona farma a oblečení většiny postav, vypadalo docela retro, takže ok. Samotný závěr, odehrávající se během koncových creditů, mi připoměl jistý fanfilm The Thing II ,který končí velice podobně. Připomínám, že povídka má v podstatě uzavřený konec. Což samoz. neznamená na 100% že je vše navždy vyřešeno a pohoda jazz. A ano, mohu souhlasiti s těmi, kteří píší, že to ti Němci mohli ještě více vytuniti a bylo by to na plnou palbu, jen to fikne. Ale jak říkám, toto je zatím nejblíže tomu, jak já si představuji adaptaci, Barvy z Kosmu. Třeba v daleké budoucnosti, někdo dodá ještě lepší verzi. Kdo ví? Pitchovina s Cagem jest tímto definitivně zakopána, min. 184m pod zem. Special quest star...nadměrně velká vosa na hlavě paní Gartenerové. P. s. pokud pominu tento film, tak za stále nejlepší ve všech směrech (byť chybí vizuál) považuji rozhlasovou verzi s Lukášem Hlavicou. Která po 10té večer, má neskutečný účinek, který u mě předlohu ještě překonává. Bareš není špatný, ale na předchozí verzi, nemá. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý.. Evidentně vůbec není třeba okaté stylizace (jako v případě Call of Cthulhu a Whisper in Darkness) aby se povedlo navodit správně Lovecraftovský feeling a parádně tísnivou atmošku. Film lehce selhává až v závěru kde to asi chtělo namísto digisvětélek spíše poctivou maskérskou práci (nejlépe v duchu Gordonovských adaptací) a nevymýšlet zbytečné twisty, když opsat předlohu by stačilo( a fungovalo lépe). Linka s vojákama jaksi nemá ten správný drive... Až na ten lehce rozpačitý závěr je to ale poctivá, atmosférická filmařina která své naprosto brillantní předloze ostudu nedělá (přestože jejich kvalit samozřejmě zdaleka nedosahuje). ()

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie prebiehalo v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama