Reklama

Reklama

Jak zabít člověka

(TV film)
  • Velká Británie Horizon: How to Kill a Human Being
Velká Británie, 2008, 49 min

Obsahy(1)

Trest smrti je v krizi. Po sérii nepovedených poprav, které upoutaly všeobecnou pozornost, volají vlivné nátlakové skupiny ve všech koutech světa po humánní a spolehlivé metodě. Existuje ale vůbec? Bývalý britský politik se to vydává prověřit. Jeho putování ho zavede na různá místa ve Velké Británii a Americe, kde se setká s odborníky v oboru smrti, od bývalých popravčích po toxikology, specialisty na biomechaniku či traumatology a také svědky nevydařených poprav. Michael provádí experimenty, aby zjistil, proč se dá oběšení tak snadno pokazit, proč je jedovatý plyn tak krutý a proč má smrtící injekce tolik nedostatků. Po seznámení s principy a historií současných metod poprav Michael zkoumá některé alternativy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

rey17 

všechny recenze uživatele

Z téměř všech commentů tady je zřejmé, že nepochopili myšlenku filmu. Ta není, zda trest smrti ano či ne, ale zní: Jak někoho rychle a bezbolestně popravit. Kolem toho se motá celý dokumet. V průběhu filmu Michael Portillo "zkusí" všechny typy poprav v USA používaných, přizve odborníky z mnoha oblastí a společně hodnotí následky popravy - jak na těle, tak i rychlost, jistotu smrti atp. Nakonec však přichází s úplně jiným a obecně ne moc známým způsobem. Vizuálně hezky natočený, dobře sestříhaný dokument BBC, který se věnuje kontroverzní otázce. ()

krapek 

všechny recenze uživatele

Podobný typ dokumentov je určený tebe a tebe podobným zadubeným blbcom, ktorí si myslia, že smrť jedného človeka sa dá odčiniť smrťou ďalšieho. Síce sa za 90% trvania povie, aké je to nehumánne (preklad pre nechápavých: neľudské), aby sa potom na koniec vypustil konečný všetko bijúci verdikt, je to málo bolestné. Hneď sa to o niečo lepšie prijíma, všakže? O tom už takíto zombíkovia veľmi nepremýšlajú, že čo keď sa do cely smrti dostane nevinný človek. To len títo blbci si myslia, že sa to nestáva. Stačí aby si mal pár menších priestupkov v registri, pak ťa niekto obviní, najlepšie nejaký policajt a jeho pár kolegov a si v prdeli, alebo sa znepáčiš nejakému politikovi, alebo máš len nesprávnu farbu kože... to je príliš veľa "alebo" na to, aby bolo správne vyriecť taký rozsudok, ktorý už nie je možné odvolať. A či ten človek trpí menej alebo viac, je mi úplná putna, život môjho blízkeho mi to už nikdy nevráti. A schválne, koľko ľudí sa denne obesí? A všetci dobrovoľne. To je mi teda bohovský trest. Ak už má ten človek trpieť, tak nech láme kamene v kameňolome a nie mu umožniť, aby to mal za pár minút za sebou. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Lidskost a poprava jsou dvě slova, které k sobě moc nepasují. Nebudu tu rozebírat otázku zda trest smrti ano či ne a zda má člověk právo brát život jinému člověku (byť řádně odsouzenému). Zapletl bych se tu do polemiky ohledně spravedlivého práva obětí na potrestání zločince, omyly a justiční vraždy... Já osobně pro trest smrti jsem. Co např. s deviantním jedincem, který prokazatelně zabil několik dětí? Že je nemocný? Pokud je pro společnost nebezpečný nemá ve společnosti co dělat. Průvodce dokumentu Michael Portillo si klade otázku, zda současné tresty smrti jsou z humánního hlediska bezbolestné a rychlé smrti v pořádku. (Mimochodem gilotina vznikla za osvícenství ze stejných důvodů). Na řadě testů se zvířaty, doložených případů poprav, rozhovorů se svědky atd... dokládá, že jak elektrické křeslo, plynová komora a oběšení pro odsouzeného bezbolestné nejsou a rychlou smrt neleze garantovat. Vyloučil smrtí injekci, které většinou musí asistovat lékař což je v rozporu s Hyppokratovou přísahou. Zjistil, že jeden způsob smrti je relativně rychlý a bezbolestný. Po náhlé euforii odsouzený upadne do bezvědomí a zemře. Jedná se o hypoxii. Odsouzený by v dekompresní komoře, nebo pomocí masky a kysličníku uhličitého přišel o životně důležitý kyslík v orgánech a zemřel. Sám autor dokumentu si řadu věcí vyzkoušel na sobě, dekompresi, otravu slzným plynem atd.. samozřejmě za přísných bezpečnostních podmínek a lékařské asistence. Popisoval při tom své pocity a v řadě případů se mohl mírně přiblížit k pocitům odsouzence vdechujícího kyanid či sedícího na elektrickém křesle... Je však otázkou, - má zločinec a vrah, který svým obětem působil muka zemřít v euforii a bezbolestě? Z hlediska lidskosti asi ano, z hlediska emocí pozůstalých a přeživších obětí (a tedy i aktu pomsty) asi ne. --------- Každopádně hodně zajímavý dokument, který nebide pro každého. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Pri podobných typoch dokumentov nejde ani tak o samotné spracovanie. Kamera, strih, hudba či iné technické veci idú ďaleko za myšlienkou ktorou sa samotný dokument zaoberá. Tak je to aj v mojom prípade. Som za trest smrti! Som za neľudský trest smrti! Amnesty International si môže hovoriť čo chce, ale človek, ktorý je odsúdený k smrti za mučenie, vraždu, pedofíliu, kanibalizmus či iné ohavné zločiny by mal trpieť, ako trpela jeho obeť. Chápem že bičovanie, ukrižovanie či upaľovanie po sebe zanechá veľký svinčík, ktorý sa musí upratať, ale veľké muky a akú takú satisfakciu pozostalým vedia navodiť aj vnútrožilovo podané svinstvá. Tento film nám však tvrdí niečo úplne iné. Nestavia trest smrti do pozície odstrašujúceho príkladu, ale len nejakého vyššieho levelu väzníctva. Stavia trest smrti na úroveň nedeľného obeda, kedy s plným žalúdkom šťastne odpadneme pred telkou. Ak sa vám podobná predstava o smrti človeka, ktorý znásilnil, zmlátil a nakoniec zabil vašu dcéru zdá adekvátna jeho činu je dokument pre vás ako stvorený. ()

kirmakX6on 

všechny recenze uživatele

bylo zajímavé vidět jaké všechny způsoby poprav se používají. Super byla ta hypoxie, kdy autor neuměl ani odečíst 8 a 3, ale cítil se perfektně v pohodě a myslel si, že odpovídá správně :-D ..evidentně to je smrt, při které se sníží IQ jedince v podstatě na nulu :-) Co mě překvapilo bylo tak otevřené odmítnutí bezbolestného způsobu jako nespravedlivého k oběti. Ale co mě to udivuje, dementní Američani neznají rozdíl mezi sebeobranou, trestem, nápravou a mstou a už vůbec nechápou, že vraždou se snižují nejen na úroveň vraha, ale dalece pod jeho morální úroveň, protože vrah sám je obvykle nemocnej, duševně poškozenej člověk, bez empatie, neschopnej dodržovat normy společnosti...kdežto ten, kdo souhlasí s trestem smrti, nikoliv. Samozřejmě, že vrah nemá co chodit mezi lidi, ale měla by mu být nabídnuta možnost plnohodnotného života mimo společnost (v doživotním vězení), kde se též může seberealizovat, může zkusit odčinit své hříchy a případně počkat než věda (medicína nebo psychologie) postoupí natolik, aby ho "vyléčila" (pokud je to psychopat s poruchou osobnosti). Zpět k dokumentu - ten mohlo být nabitější informacemi a vysvětleními...třeba počty odsouzených, srovnání mezi státy atd. případně by neškodil i nějakej filosofickej rozbor. Takhle to byla skutečně jen krátká galerie způsobů, které se používají k usmrcování a jejich stručné vysvětlení a posouzení bolestnosti. 65% ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama