Reklama

Reklama

Zingaro Show

(TV film)
  • Francie Galop Arriere - Zingaro Revisited
Francie, 2010, 88 min

Obsahy(1)

Výběr scén z legendárních představení jezdeckého cirku Zingaro: Cabaret Équestre (1984), Opéra Équestre (1991), Chimére (1994), Eclipse (1994), Triptyk (2000), Loungta (2003) a Battuta (2006). Bartabas svůj retrospektivní sestřih nazval Galop arriére (Cvalem vzad). Dynamické filmové obrazy provázejí verše renomovaného básníka André Veltera (1945) a etnografa Victora Segalena (1878-1919).
Francouzský světoběžník Bartabas (vlastním jménem Clément Marty) v devatenácti letech (1976) založil a dodnes vede světově proslulý jezdecký divadelní cirkus Zingaro. Je autorem, výtvarníkem a režisérem autorského sestřihu unikátních představení Zingaro Show. Bartabas má neuvěřitelně vycvičené lusitánské bělouše s modrýma očima). Mezi krasojezdci převažují ženy a dívky. V polovině zvukově i obrazově sugestivní podívané se k tomuto představení přidají husy, které by nadchly etologa Konrada Lorenze i malíře Bedřicha Dlouhého. Filmařsky rafinovaná performance graduje jako velkolepá symfonie. Členem mezinárodního souboru Zingaro byl také Igor, dnes přední člen Divadla bratří Formanů. Bartabas vytvořil ve Velké stáji zámku Versailles Akademii jezdeckého umění. Hodiny jsou přístupny veřejnosti. Během posledních třiceti let se jezdectví stalo doménou žen. Naučit se jezdeckému umění je dlouhodobou záležitostí, neboť vzájemné poznávání člověka a koně lze jen těžko urychlit. Žáci, kteří jsou vybráni, na školu přicházejí už jako vynikající jezdci. Jejich další technické zdokonalování se řídí tradičními postupy. Vedle toho jsou do výuky zařazeny také hudba, zpěv, malba, sochařství, tanec, bojová umění a umělecký šerm, jež mají přispět k celkovému rozvoji osobnosti. Bartabas už vynikl tanečně-jezdeckou operou Chiméra (1994) - směsicí indicko-cikánských motivů. Natočil dva celovečerní filmy: Mazepa (1992) a Šaman (1995), realizovaný částečně v Jakutsku. Stírá rozdíl mezi černou a bílou, mezi skutečností a iluzí, mezi pohybem a netečností. Magická show Darshan (2010) slavného jezdeckého cirku Zingaro se stala hlavní událostí zimní umělecké sezony v Paříži. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Aky 

všechny recenze uživatele

Nesedlo mi to. Cirkus je žánr. Pokus sešroubovat jeho pravidla s hlubokomyslností mi připadal chvílemi směšný. Což by cirkusobčas měl být. Ale tento prý ne. Leč byl. To (podle mne) nevyšlo. Koně byli šikovní. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Budilo to ve mě poněkud smíšené pocity. Chápu že konkurence je vysoká a aby člověk upoutal musí udělat něco jiného, a zvláštní "ethnostyl" určitě splňil svůj účel, nicméně jeho propojení v jakési obrazy hrající si na hledání hlubšího smyslu života a navádějící na myšlenku, že se tu jedná o děsně vážné umění, mě vadil, a zanikla v něm svým způsobem krása jednotlivých jezdeckých čísel. Z té profesionální jezdecké stránky jsem na tom úplně stejně - byla tam čísla průměrnější která mě svým provedením nijak neuchvátila, stejně jako tam byli momenty o kterých se dá říci že byly na hraně jezdecké dokonalosti. Krapet rozpačitá jsem taktéž byla z ostrých pákových uždění jejichž přitelem přílišně nejsem, a která se objevovala zejména v první polovině dokumentu, což by ještě nebylo tak strašné, kdyby sem tam nebylo vidět nějakou tu otevřenou koňskou pusinku :-(. Jinak samozřejmě velká poklona těm hodinám a letům dřiny, která za tím vším stojí. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Sice cirkusy nejsou moje krevní skupina, ale některá předvedená čísla mi přišla omračující (v pozitivním smyslu). Ale některé duchovní trajdání mi zase vehnalo zívání do huby. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama