Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (695)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vetchý hlinomaz Karaba, Zrzkudla Anička, k tomu princ Klus a ještě Štěpánka s Cibulkovou kus. I úřad vlády, jenž kuje zrady. To rádci Vladyka a Lábus jistě dostanou spravedlivě přes tubus. Nakonec jim bambitka převrátí korýtka a za 86 minut vrátíme se od nich zpátky k nám, kde taky daň ze vzduchu vymýšlí pán. Avšak dost nejapného rýmování, přijde i trocha vyčítání - humorného sice víc než dost, a dívenky líbezné záběrů akorát, z některých záběrů však čouhá rozpočtová kost a i kolem nejbohatších postaviček se vine obnošený kabát. Ale to by k špatnému stačilo - sice je vidět, že se tu i tam šetřilo, a v písničkových záběrech krásné Aničky rozevlávají její kadeře jasně motorové větříčky, však kdo by se zlobil, když scénárista svou práci rozhodně neodbyl, ba naopak ji trefnou satirou přizdobil. Ptáček Ivo Macharáček zaslouží si tak konečně i čestný odznáček. A teď opravdu lidskou řečí - výsledek je sice 70%, což dostalo i Dvanáct Měsíčků, ale Bambitka je takhle nízko jen kvůli té skromné technické stránce a nevyladěnosti, i přílišné příběhové naivitě a předvídatelnosti. Svým projevem, humorem a mezilidským jiskřením - nemluvě o těch společenských apelech - je tahle nenápadná loňská novinka daleko před Janákovým monstrúčesovým válcem, datovaným rokem 2012. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tahle pohádka mě ani nějak extra nezaujala, ovšem ani nijak vyloženě nezklamala. Byla koukatelná, byla i občas vtipná a jako satira na současnou dobu i docela trefná, takže v mém případě převažuje spokojenost. Nejvtipnější částí příběhu asi bylo, za co všechno se dají vybírat daně (daň z komína, daň z trakaře, daň z otevřeného okna, daň ze zavřeného okna, daň z hlíny, daň za dýchání vzduchu, atd.), u toho jsem se i bavil, jenže pak jsem se lekl, aby to náhodou nenapadlo i naše pány poslance a za nějakou dobu aby to u nás nebyla krutá realita. Jinak to podějové stránce byla nemastná neslaná pohádka, která chvílemi nudila, ovšem ne natolik, aby mě to znechutilo, takže v nějakém tom průměru ta pohádka setrvala. Po herecké stránce to nebylo špatné, potěšil Tomáš Klus, který zahrál obstojně, potěšil i Ondřej Vetchý, který ať se objeví v jakékoliv roli, tak působí velice charizmaticky, a koneckonců potěšila i volba Jiřího Lábuse a Miroslava Vladyky do rolí záporáků, protože oba herci působili ve svých rolích absoluitně odporně a slizce, a o to předpokládám tvůrcům šlo. Celkově pohádku vnímám jako průměrnou a proto uděluji tři hvězdičky. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

To nebylo vůbec špatné, kudla! Zpočátku mi to přišlo jako tradiční rádoby humorná peačovina, ale vyvrbila se z toho vtipná (nebo tragická - jak se to vezme) pohádka s aktuálními postřehy: pěkně si tvůrci začutali do těch českých politických kudel! Kromě toho pochválím převážně sympatické obsazení, snesitelně chytlavou hudbu a pěknou výpravu. Nevím teda, proč dvojitá Kalouskova šablona musela působit tak přitepleně a pár dalších výhrad by se ještě našlo (hlavně občasná lacinost), nicméně fuckt jsem nesmírně překvapená s ohledem na nevalnou pohádkovou tvorbu posledních dvou desetiletí... Kudla, kolik hvězdiček téhle pohádce připlácnout? Tři by asi byly objektivnější v kontextu se špičkovými předlistopadovými předchůdci, ovšem v tom kapitalistickém hnoji jde o jeden z mála nezasmrádlých výplodů. 70% "To je tíha! Proč se peníze nevyrábí z něčeho lehčího? Třeba z papíru?" "To nejde, to by se pak začalo rozkrádat ve velkém!" ()

Adam Bernau odpad!

všechny recenze uživatele

Aby bylo vidět, že jsem vlastenec, zkoušel jsem dát aspoň hvězdičku za příspěvek k národně-politické geografii "z Bruntálu až do Ementálu". Marně, hvězdička ne a ne držet. Vydřidušských ministrů, jak se mi zdá, je v současných pohádkách víc než za celou éru káesčé. No prosím, dobová angažovanost, proč ne. Ale Bambitka „barvy shnilého banánu“ je aktuální víc, než zamýšlí, jsouc výpotkem dnešního stavu masmédii a zábavním průmyslem určované kulturnosti české veřejnosti, která tak konečně nalezla svou artikulaci i v tomto žánru. Něco tak zoufalého, že jsem si s dosud nepoznanou sympatií vzpomněl na ideologii v pohádkách z 50. let – tam to aspoň uměli podat. Ba zastesklo se mi i po Troškově Z pekla štěstí, protože to byl aspoň pořádný opruz. Tohle je jen marná snaha, hra se zpěvy. Jednodílná pohádková telenovela, v níž jedno wtf překrývá druhé. O tom, že lze současné české poměry zobrazit i zajímavě, svědčí Čert ví proč. Podobné téma (zlý zlodějský správce) je i v miniatuře Císař a tambor, kterou Bambitka v lecčems připomíná, ale ač i ona je poněkud slabé kafe, přece jen stála za vidění a dlí vysoko nad touto. Bambitka je úplně nový level. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Takhle - připadlo mi, že jde o pohádku pro dospělé, kteří ocenění narážky na dnešní dobu a politickou situaci. Ale pro děti to právě z tohoto důvodu moc není a četné dotazy, co je úřad, vláda... Stále častěji mi v pohádkách chybí klasický motiv statečného prince a tato pohádka to pěkně potvrzuje. Chápu, že se doba změnla, ženské vedou firmy, jsou v politických stranách a kdesi cosi. Ale aby princ byl vykreslen jako trouba, který chodí do kuchyně olizovat vařečku s povidly, zatímco se jeho království hroutí, pro to moc pochopení nemám. Tomu odpovídá i ženský protipól - srdnatá ženská, která pro ránu nejde daleko. Za pár let bude princ čekat, až přijede do temné sluje princezna na koni, aby právě nabroušeným mečem usekla dvanáctihlavému drakovi hlavy a osvobodila jej z jeho spárů. Fakt to chceme dotáhnout až sem? ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně, kdy Anička (Kamila Janovičová) zpívá píseň „Holka nebo kluk“ a otevírá truhlu s kostýmem loupežníka Karaby (Ondřej Vetchý), tak na vnitřní straně víka je nakreslený symbol, takzvaný „Unikursální hexagram“, který má v řecké a indické mytologii hlubší význam. (Nick321)
  • „Nejtěžší pro mě byl jeden den natáčení na zámku Lemberk. Celý den byl nějaký divný, prostě se nedařilo. Musela jsem se vypořádat se scénou, kdy Anička sedí s princem Jakubem (Tomáš Klus) v zahradě a řeší to, že jí tatínka zavřeli do hladomorny. Zároveň však cítí, že má ráda Jakuba a ještě má vztek na rádce Ference (Miroslav Vladyka) a Lorence (Jiří Lábus). Byla to nejvíce emotivní scéna v celé pohádce, prostě se proti sobě bilo mnoho citů,“ uvedla Kamila Janovičová, která ztvárnila roli Aničky. (SONY_)
  • Ferenc (Miroslav Vladyka) říká, že na mošnovském panství se bude konat letecký den. V Mošnově u Ostravy je letiště, na kterém se opravdu pořádají letecké dny pod jménem Dny NATO a dny vzduných sil AČR. (Cheeker)

Reklama

Reklama