Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Biografický obraz velkého sovětského básníka, herce a hudebníka Vladimira Vysockého, který žil bouřlivým, i když poměrně krátkým životem. Film ukazuje krátký výsek z umělcova života, události související s koncertem v Baku. Vysockij byl po celou dobu turné v Uzbekistánu sledován agenty KGB. Film mapuje vliv státní moci na umění, vliv drog na život umělce. Drogy a stres vedly na tomto turné ke klinické smrti Vysockého. Po jeho „zmrtvýchvstání“ bylo turné předčasně ukončeno. Básník zemřel rok po událostech zobrazených ve filmu. (Jezinka.Jezinka)

(více)

Recenze (5)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Film o několika pracovnících KGB, jimž ve vedlejší roli sekunduje jeden feťák a jeho přátelé, skutečně není a nemůže být filmem o životě a díle Vladimíra Vysockého. Film nic nenaznačil ani o Vysockého rebélii proti tehdejšímu zřízení, ani o jeho vnímání jeho vrstevníky, ani o jeho básních, či písních. Pro ty, kteří neznají Vysockého tvorbu, zůstane podivným feťákem, kterého kdo ví proč měli v SSSR rádi. Tvůrcům bych s velkou chutí nakopala zadnici. ()

Helmut02 

všechny recenze uživatele

Vladimir Vysockyj je legendou. Nový ruský film o Vysockém však podobného uznání dosáhne jen těžko. Rozhodně ho nechci na místě odsuzovat, své příznivce si jistě najde, ale na mou osobu působil nemastně neslaně. Vlastně jako takový náhodný výsek ze života Vysockého (konkrétně koncertů a událostí v Buchaře z roku 1979), který ve výsledků nic neříká a jaksi vyšumí, což je vcelku škoda. Po formální stránce je to totiž film zajímavý. Navíc doplněný překrásnými zábery uzbecké krajiny a měst (Buchary). Asi nejvíce iritující věcí je, že ač je film o Vysockém, jeho písně zazní jen tak mimochodem na okraj v několika málo sekvencích. Viděno 5.12.2011 v kině Україна, Городецкого 5, m. Kyjev. ()

Reklama

pm 

všechny recenze uživatele

Kdo bude hrát Vysockého? Ústřední herecký pár výborný. Kamera, reálie a dotek doby jakbysmet. Sergeje Šakurova (Vladimírův otec) jsem neviděla ve filmu ani nepamatuji. Jméno Sergeje Bezrukova nezapomenu, je vážně přesvědčivý a já jsem zvědavá, jak si stál před lety v kůži Puškina a Jesenina. Ale. Docela by mne zajímalo, jak dlouho a jak dobře si film bude stát nový film o Vysockém v ruských kinech. Nespoléhá na jeho písně, hlas ani mýtus, nevyzařuje energii, kterou disponují všemožné dokumenty a záznamy, které jsem o něm měla možnost vidět. Jsem překvapená, jak málo je v tomto směru divácký. Autorem scénáře je Vladimírův syn Nikita, který se v příběhu samotném nesnaží vypořádat s legendou, která proslulého zpěváka provází: více méně jde jen o momenty z koncertního turné po Uzbekistánu rok před jeho smrtí. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nostalgická vzpomínka na to, jaké to tehdy bylo. Zajímavý film se soustředí na jeden krátký úsek básníkova života a nijak se nesnaží o objektivní vyvážený pohled na Vysockého, na jeho dílo a na politickou situaci v zemi. Ke správnému pochopení je třeba dobře znát sovětské reálie, historii a samozřejmě Vysockého. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (2)

  • Sergey Bezrukov (Vysockij) trávil v maskérni pred natáčaním 6 hodín. (Marek1991)
  • V roku 2012 vyhral film ceny Nika v Moskve v Rusku za najlepší zvuk pre Vladimira Litrovnika a Dmitri Astrakhan za objav roka. Tiež bol nominovaný v kategóriách Najlepší film, Najlepšie kostýmy, Najlepší herec vo vedľajšej úlohe (Andrey Panin) a Najlepšia herečka (Oksana Akinshina). (Marek1991)

Reklama

Reklama