Reklama

Reklama

Jan Balabán

(TV film)
  • Česko Jan Balabán - Svými vlastními slovy

Obsahy(1)

Jan Balabán byl český prozaik, překladatel a publicista, až do své náhlé smrti v roce 2010 žijící a tvořící v Ostravě. Jeho nejvýraznějším žánrem byla tzv. existenciální povídka. Za povídkovou knihu Možná, že odcházíme získal v roce 2005 prestižní ocenění Magnesia Litera v kategorii prozaických děl. Totéž dílo se stalo i Knihou desetiletí. Dokumentární snímek Petry Všelichové není tradičním portrétem poskládaným ze vzpomínek přátel a rodiny. Jak napovídá podtitul filmu Svými vlastními slovy, jde o koláž poskládanou z archivních záznamů – fotografií, audio a videozáznamů z let 1998 až 2010. Dokument tak předestírá autorovy vlastní myšlenky a názorová stanoviska nejen na umění, především pak literaturu, ale i na svět a život vůbec. Balabán byl velkým zastáncem navrácení hlasu literatuře. Kultura podle něj stojí na vyprávění příběhů, sám se proto snažil tuto tradici obnovit a často pořádal autorská čtení. Tam dochází k tomu nejdůležitějšímu procesu – předání sdělení. Zvukové záznamy ukázek z jeho povídek ve filmu mnohdy provází jen černá obrazovka, a diváci si tak mohou sami vizualizovat jednotlivé obrazy. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (9)

Aelita 

všechny recenze uživatele

"Zábava je pokračování nudy jinými prostředky", řekl Jan Balabán. Trefa do černého. Z recenzí a kritik na Balabánovy knihy jsem získala dojem, že v nich je hodně zrna čili podstatných myšlenek. Byla jsem na vážkách, zda se mám či nemám pouštět do čtení Balabánových textů. Tento dokument mne utvrdil v tom druhém - že nemám, jelikož mi ukázal, že Balabán nevykročil z druhého tisíciletí a že pro nějaké to zrno bych musela prohledat kupu slámy. Ostatně jako dokument-portrét je tento film špatně koncipován - divák, který o Balabánovi neví nic, se nedozví nic podstatného kromě toho, že Balabán byl Ostravák a že psal povídky. Film je spíše jakýmsi dovětkem pro zasvěcené, než sondou do života a tvorby jednoho člověka. A to je poněkud málo. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Proti pánu Balabánu žádný dyšputát, byť přiznávám, že jsem asi >kultůrní barbar< , když jsem od něj >magneziáka literáta< ještě nic nečetl... Ale tak když mám před očima desítky a sta knih, které nestíhám, chtěl bych a čas nepočká... . . . No ale o to mi nejde - a i když chápu, že tady asi všichni hodnotili spíš osobnost a ducha pana spisovatele, já hodnotil hlavně jako takový ten film a o tom to zas je... D.m.s.n. prostě tudy zase cesta nevede... Ale tak hlavně že se panstvo napapalo ze S.F.N.P.R.Č.K. ("První veřejnoprávní s.r.o." - to už si ze stáda tyhle party dělají bezskrupulozně prdel - a docela by mě zajímal rozpočet tohoto beztvarého homevidea), že... . . . A o to tady zkrátka Balabán nebalabán zase zjevně jde... - - - P.S. K nahlédnutí zde: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10317987201-jan-balaban/411235100031001/ - - - - - (Poprvé se zájmem a rozpaky viděno 29.12.2011 na >všelibánovém prostoru< , hodnocení 10., komentář zde jako druhý - 30.12.2011) ()

Reklama

charlosina 

všechny recenze uživatele

Jan Balabán zaujímá mezi mnou oblíbenými autory jedno z prvních míst, protože jeho existenciálně laděné prózy ke mně promlouvají přesně tím hlasem, který mi nejen že má co říct, ale taky ví jak. Nicméně tento televizní film není žádným dokumentem o jeho osobnosti, ani o jeho tvorbě, ale spíše "sběrnou" jeho záběrů z autorských čtení, vernisáží, pořadů. A pár vzpomínek jeho přátel. Takže pro sběratele dobré, pro diváka prahnoucího po zdokumentování života významného literáta zklamání. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vzácná výpověď vzácného člověka Při jediném setkání na autorském čtení působil Jan Balabán ještě víc niterněji a myslím, že by v této skládance stříhal. Množství autorských čtení bez obrazu bylo zbytečných, stejně jako poskládané množství dochované video-, audio- a fotomozaiky ze života a díla Jana Balabána. Ale pro didaktické účely se množství materiálu hodí - upravit se dá k obrazu svému. „Tohle má být víra? Že to moje zlé padne na někoho jiného?… Jen natíráme futra beránkovou krví, aby si nás náhodou nespletli a nevtrhli k nám… Takže natíráme. A to je naše víra.“ ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama