Reklama

Reklama

Prášek je malé práškovací letadlo s bohatou fantazií a velkými cíly. Chce se zúčastnit slavného závodu Letem světem, a proto pilně trénuje rychlé přelety nad kukuřičnými poli i kličkování mezi stromy. Díky přetěžování motoru mu pravidelně shoří těsnění ložisek motoru. Práškova kamarádka ho varuje, že dlouhodobé přepínání motoru může mít tragické následky. Prášek by rád zdokonalil své dovednosti, jeho kamarád mu proto doporučí, aby požádal o pomoc bývalého leteckého instruktora a válečného hrdinu, Skippera. Ten však odmítne s tím, že Prášek nemá v závodě žádnou šanci. Závod se blíží a Prášek musí projevit obrovskou odvahu a vystoupat do výšek, o nichž se mu nikdy ani nesnilo. (TV Nova)

(více)

Videa (57)

Trailer 1

Recenze (297)

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Už ani animovaný film není co býval... Předně vůbec nechápu, který chorý mozek vymyslel něco takového. Letadla jsou prostě Auta (Cars) v přestrojení, nic jiného nečekejte. Bohužel kromě toho jsou také o dost víc uhozená, nedává to smysl a není to vtipné. Blesk Steve byl alespoň, když už nic jiného, závoďák. Auto určené na závody. Ale tahle hnojící jednovrtulová Cessna (slovy R. Hammonda z jiného pořadu - létající pračka) se žádných interkontinentálních závodů neúčastní a to z jednoduchého důvodu - je to opravdu extrémně pomalé letadlo. Když to shrnu, to co za něco stálo byla obyčejná, prachsprostá kopii Aut (Cars), a to ostatní stálo za hov... 25% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Planes a ich obsah a čiastočne aj forma, napríklad v podobe hudobnej zložky do žánru veľa neprináša, je tu iba typický dej o plnení si hrdinského sna za sprievodu zábavných postáv a všetko sa udeje od začiatku do záverečných titulkov podľa šablóny. Predstavenie, načrtnutia cieľa, prekážky, ich zdolávanie a finále. Naladíte sa na predvídanú vlnu a necháte sa viesť. Môže to stačiť, ak vás autori neunudia a Lietadlá v tomto smere majú aj solídne postavičky. Aj lacnejšia produkcia Disneyho dokáže sympaticky pracovať s postavami, nemá ich iba ako terč útokov pre posmech či ataky zo stranu hrdinov a rozvíja jasne naskriptované vzťahy. Pri svojej stopáži 91 minút nedrhne, letí vpred hladko a ani na chvíľu netreba riešiť nudu. Isteže zápletka, štýl postáv alebo celkový scenár neprinášajú nič nové, ale ako variácia úspešne funguje. Aerodynamické hody či letecké sekvencie berú dych a sú skvelo snímané - kamera lieta, vyberá si správne uhly a to čo vidíte vo vzduchu je v áčkovom štýle. Aj pozadia, spracovanie počasia a ďalších detailov upúta na dlhé chvíle. Presne v tomto momente si vás môžu Lietadlá získať - pri scenári a deji odložíte mozog, ale sústredíte sa na všetky formálne aspekty a tie vás potešia. Akurát hudba je pomerne fádna. Vždy, keď s Dustym vyletíte do vzduchu, máte sa na čo pozerať. Pre mňa nezaostávajú za Cars. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Mix všetkého priemerného zo sveta animákov, zmiešané s niekoľkými originálnymi hláškami, šmrncnuté obyčajným príbehom, ktorý je situovaný do exotického prostredia. Výsledok nie je nič iné ako všedná a rutinná jazda, ktorá ničím neprekvapí, ale aspoň rýchlo odsýpa. V kine by som si ale asi pýtal späť peniaze. 55%. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

U Aut 2 jsem si říkal, že spojení s Disneym bylo krokem do prdele. Po Letadlech jsem si tím jistý. Je strašně smutné, když jsem po pěti minutách přesně věděl, jak se celý děj bude odehrávat, kdo s kým, jak, kdy, kde, kdo je zlý,... Zklamání a dehonestace značky Pixar. Dvojku nechci vidět ani za nic, to bych snad obrečel. 30% ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

To po mě nedávno můj syn žadonil, ať ho vezmu do kina na nějaký zábavný animovaný film. A jelikož doslova miluje oba dva díly Aut, neměl jsem v tu chvíli moc co řešit a vzal ho právě na Letadla, s jistotou 100% zásahu do černého. Ti samí tvůrci jako u Aut, stejné zpracování, vlastně i velmi jemně načrtnuté propojení právě s Auty, to bude nadšení, říkal jsem si. No, těsně vedle. Syn sice tvrdí, že se mu to moc líbilo, ale jeho výraz během sledování Letadel tomu tedy příliš nenasvědčoval. Problém Letadel spočívá v tom, že všichni, včetně mě, prostě čekali další Auta, ve výsledku to ale celé dopadlo prakticky jen jako jejich nezdařilá kopie. Stejná zápletka, stejné dějové postupy, stejné zvraty, stejný postavy, stejný humor, stejně našláplá hudba, stejná pointa, jen se zde závody místo na dráze prostě odehrávají ve vzduchu. Ovšem vše to stejné bylo podáno zkrátka jen v docela slabší formě. Což znamená, že zápletka neměla takový šmrnc a zápal, postavy byli daleko méně výraznější a zábavnější a humor nebyl tak úderný a nápaditý. Nicméně tu ale rozhodně nechci ani prezentovat Letadla jako nějakou nekoukatelnou nudu, to v žádném případě, jen tu zkrátka v roce 2006 v podobě Aut vzniklo něco velmi zásadního a jen těžko překonatelného a jeho tvůrci toho chtěli jednoduše ještě využít, ovšem jak se říká, dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, a to ani s poměrně věrnou kopií. Ovšem co mě opět posadilo na prdel, byla naprosto úžasná animace, to už je neskutečné, kam se ta technologie zas posunulu, zpracování všech těch detailů je prostě neuvěřitelné, takže alespoň v tomto ohledu jsem byl z Letadel doslova nadšen a unešen. Ale jinak bohužel fakt jen průměr. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (20)

  • Ned a Zed sú lietadlá typu Extra 300s, Bravo a Echo sú stíhačky F/A-18Fs, Leadbottom je dvojplošník PT-17 Stearman, Bulldog je De Havilland Comet DH.88, Dusty je Air Tractor AT-402, Ishan je AeroCanard FG a Skipper je Chance Vought F4U Corsair. (odmocnina)
  • Předlohou pro Práškův vzhled byl Air Tractor AT-502. (ČSFD)

Související novinky

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

20.03.2014

Disneyovský šéf Bob Iger se předevčírem dělil s akcionáři o momentální stav mnoha chystaných projektů. Jak známo, Disney mimo jiné vlastní Marvel, Pixar a Lucasfilm, došlo tedy na řadu značek, který… (více)

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Reklama

Reklama