Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota (S13E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Labours of Hercules (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

I geniální detektiv se může jednou zmýlit, podruhé však ne. Poirot ve spolupráci s policií připraví na večírku společenské smetánky past na proslulého lupiče Marascauda. Jako návnada slouží obraz Zabití hydry, jeden z celého cyklu maleb, zobrazujících jednotlivé Herkulovy úkoly, na něž se Marascaud v posledních měsících zaměřil. Celá akce však končí fiaskem. Nejenže je dotyčný obraz ukraden, během loupeže je navíc surově zavražděna hostitelka. Geniální detektiv upadá do vleklé deprese, z níž mu může pomoci jen další případ. Příležitost nabídne náhodné setkání s nešťastným řidičem, který oplakává ztrátu své milé, komorné slavné ruské baleríny, již její paní odvezla kamsi do Švýcarska. Poirot mladíkovi nabídne, že dívku vyhledá a přivede zpátky, aniž by tušil, že díky tomu dostane možnost vykoupit svou vinu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Ukázka z filmu

Recenze (73)

Jano... 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Svojho času som čítal aj predlohu, preto viem, akú nevďačnú (priam herkulovskú... ) úlohu scenárista dostal. Pri tomto diele sa totižto kráľovná Agáta trochu prepočítala a napísala skupinku poviedok, pozvoľna pospájanú niečím, čo možno najprv znelo ako pekná idea, ale keď to už dpísala, tak to zmysel príliš nedávalo. A čo je hlavné, nemyslím si, že by sa to v pôvodnej podobe dalo preniesť na plátno bez toho, aby nad tým diváci krútili hlavami. Preto bola tentokrát samotná predloha tvorcom skôr na škodu a v snahe aspoň ako-tak sa jej držať a pozliepať zo samostatne stojacich príbehov jeden celistvý, sa výsledok udal nakoniec tak trochu prekombinovaný. A tu niekde, mon ami, treba tiež hľadať koreň záhady, kam sa podela tá chýbajúca hviezdička. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S13E04. Poirot se zde utkava s jakymsi fantomem zlocinu - zlodejem a vrahem Marrascaudem - a trochu tak tento dil pusobi jako souboj Holmes vs Moriarty. Zajimave je, ze Poirot selhava. A aby se z neuspechu psychicky dostal, bere zdanlive jednoduchy pripad, najit jistou komornou v alpskem hotelu Olympos. Uvitaci cast po prijezdu mi prisla dost vtipna, protoze mi recepcni i styly kamery pripominaly Menzeluv film "Obsluhoval jsem anglickeho krale" (2006). I kdyz mi to na prvni zhlednuti kupodivu nevadilo, ted napodruhe uz jsem si uvedomil, ze je trochu podivne, jak malo roli zde je. Vpodstate tu neni zadny personal a i kdyz chapu, ze ona "alpska terapie" sestavala hlavne z rezimove lecby, tedy klidu, relaxu a horskeho vzduchu, prece jen bych ocekaval nejakeho doktora nebo aspon sestricky z lazenske casti, vzdy je to vlastne welness, a to ani nemluvim o kucharich. V tomhle smeru si to tvurci velmi zjednodusili, protoze zamestnanci jsou tu doslova dva. Na druhou stranu to o to vic pusobi stisnene, protoze tunel lanovky zavali lavina a pribeh se tedy soustredi na malou skupinu hostu, kteri musi chte nechte zustat nejakou dobu pospolu odriznuti od sveta. Take si me oko opet nemohlo nevsminout zeleneho pozadi a CGI - sceny na terase, lavina...coz je obecne technicke minus paradoxne nejmodernejsi 13. rady, ale da se to zkousnout. [spoilery!] Bohuzel v cestine je tenhle dil o neco horsi nez v originale, coz se mi u Poirota stava poprve. Napr. hned prvni blamaz zrejme divak prokoukne, nebot hlas zni prilis zensky. Take nektere dalsi repliky pusobily v cestine kdyz ne krecovite, tak aspon zvlastne. V anglictine jsem z tohoto dilu tak podivny pocit nemel. Kazdopadne zapletka je fajn, objevi se tu i Poirotova stara laska, hrabenka Rossakoffova (podobne jako v dilu "Dvojita stopa" S03E07), a tak ma tento dil nadech melancholie a romantiky. Ty perfektne emocne vystavene zaverecne sceny proste tvurci umi. No a ten hafan je taky bozacky :) ()

Reklama

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zapomeňte na Anděla na horách, je tu Hercule Poirot s jedinečným výstupem na švýcarských štítech. Vše začne tak, že Poirot se svými šedými (teď už i šedivými) kamarádkami hraje až příliš profesorský fotbal, za což je potrestán. Místo utápění žalu v drahém alkoholu a s lacinými děvčaty se rozhodne vyjet si na vzduch, snad po vzoru kolegy z Baker Street, do Švajcu. (Když máš srdce zjihlé, když máš potíže, a jsi detektiv z britského pera vytažený, jeď do Švýcarska. Doporučují dva ze dvou spisovatelů.) Takže. Máme tu uvízlého génia v uzavřeném prostředí horského hotelu a konečný počet podezřelých. Bon. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Poirota mám rád i nasucho, čili bez jakýchkoli citů a pouze přísně logického, ale tohle oživení silnou atakou rekurentní deprese jsem uvítal. I tu šťavnatou třešničku na jindy suchopárném vyšetřovacím dortu. Tři lidé, tři namířené zbraně. Mexická plichta! :-) Kdo by to čekal, takhle akční scénu, v jindy krotkých příbězích distingovaného francouzského čmuchala Hercule Poirota? Pardon, belgického čmuchala. Mon ami, takové faux pas! "Odhoďte zbraň!" "To není zbraň, to je objektivní korelativ." "Tak odhoďte objektivní korelativ!" A nebo, taky dobrá hláška: "Je v tomhle domě vůbec někdo, kdo není zločinec?!"   Navíc ty hory, ty hory... Po pleši velikána deduktivního vyšetřování Hercule Poirota tančí paprsky zlatavě modrého světla, odrážejícího se od zasněžených štítů horských velikánů. Scéna k nezaplacení. Zamáčknu nostalgickou slzu. Za pět. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl s nezvykle temnou atmosférou má zdá se jedinou vadu, a sice tu, že s předlohou Agathy Christie to má pramálo společného. A bohužel je to na scénáři i samotné zápletce hodně znát. Scénárista se snažil z předlohy složené z několika povídek vytřískat maximum a výsledkem je spletenec, který dlouho nedával smysl a a tudíž bylo těžké udržet divákovu pozornost. A při samotném odhalení vraha se ani nejednalo o bůhví jaké překvapení, protože tentokrát nebylo moc těžké si domyslet kdo jím bude. Dál mě zklamalo obsazení O. Brady do role hraběnky Rossakoffové. Nevím jestli byla do této role oslovena její původní představitelka Kika Markham, ale touto záměnou udělali z oduševnělé, plaché a decentní ruské aristokratky, lehkovážnou lascivní a vyzývavou rusandu To radši měli tuto postavu pojmenovat jinak a nekazit nám tak vzpomínku na zamilovaný pár z epizody Dvojitá stopa. Jinak ovšem David Suchet v předzvěsti konce slavné éry jeho nejslavnějšího Poirota hraje jako o život a zachraňuje co se dá. Výprava na TV film výborná a temná atmosféra s lanovkou a odříznutým hotelem dokáže divy. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Z finančných dôvodov, ako aj kvôli tomu, že David Suchet (Poirot) mal už čoskoro odísť do dôchodku, sa rozhodli tvorcovia natočiť namiesto všetkých pôvodných 12 poviedok knihy Agathy Christie - "Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota" iba jeden film na ich motívy. (kalnel)

Reklama

Reklama