Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Opona - Poirotův poslední případ (S13E05)

(epizoda)
TV spot

Všechno krásné jednou končí. Kapitán Hastings se po dlouhých letech vrací na zámek Styles, kde před lety s Poirotem vyřešili svůj první společný případ. Nyní se opět jedná o vraždu, vlastně o několik vražd, páchaných tak rafinovaně a skrytě, že sám velký detektiv v jednu chvíli říká, že se s tak obratným zločincem dosud nesetkal. Hastings, kromě upřímné snahy pomoci svému churavějícímu příteli v nesnadném pátrání, musí také řešit komplikovaný vztah k dceři Judith, která na zámku rovněž pobývá. A přestože Hercula Poirota trápí rychle se zhoršující zdravotní stav, jeho malé šedé buňky jsou stále dostatečně čilé a bystré, aby dokázal i svého posledního vraha přivést k zaslouženému trestu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

Beagle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fenomenální zakončení jedné éry a podle mě jeden z nejlepších filmů, které byly se Suchetem v roli Poirota natočeny. Klobouk dolů před režisérkou, bravo Davidu Suchetovi. Krásný komentář už tady přede mnou zanechal Marigold, takže já jenom skončím citátem: "We shall not hunt together again, my friend. Our first hunt was here - and our last ... They were good days, Yes, they have been good days..." ()

djbarrel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední případ Hercula Poirota a já se nemůžu zbavit dojmu, že tohle bylo opravdu zlé finále. Né tedy, že by snad bylo vyloženě špatné, ale od té závěrečné tečky jsem čekal cosi víc. Jak se říká, to nejlepší nakonec, tak tentokráte to tak nebylo. Jinak herecké výkony naprosto v pořádku, Hastings byl opět trochu mimo, jako vždy, kamera výborná, prostě vše bylo OK, ale dívat se na Poirota jak sedí ve svém křesílku a prakticky se nic moc neděje, nevím no. Ihned po shlédnutí bych asi hodnotil trochu výš, nicméně po promyšlení ani nemohu. Kdyby to nebyl díl ve kterém Poirot zemře a navíc spáchá vraždu, asi bych ho považoval za jeden z nejslabších. Taková karikatura sama sebe ... a přitom atmosféra jako hrom. Škoda, za mě zklamání nejen kvůli Poirotovo konci, ale i za celý průběh. 65 % ()

Reklama

P. J. D. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně zajímavý a atypický závěr celé dlouholeté ságy. Nejsem zklamán protože by díl byl nějak špatný. To zas ne. Byl natočen fenomenálně s grácií a důstojností. Vyvrcholení bylo pak nadmíru excelující. Spíše mne trápí, že tím se uzavírá i jeden kruh zpodobněných knížek Agathy Christie. Zkrátka a dobře pocit, že další díly už nebudou a pokud ano, tak po tomto to už nebude ono. Každopádně za mne 5/5. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hahá, Poirot Tě měl celou dobu prokouknutého, ty monstrum, které nesnese na světě srovnání (a že jich Poirot pěknou řádku zlikvidoval)... to jako vážně? Jako promiňte, ale jakkoliv David Suchet dokonale zvládl vykreslit Poirota jako starce nad hrobem, tak zakončit celé grandiózní putování nejslavnějšího Belgičana tímto světem v příběhu s takhle uhozeným scénářem, to jsem nepřekousnul. Je to šokující, ale jsou věci, které nezachrání ani Helen Baxendale (a věřte, že její Rachel v Cold Feet jsem v letech svého dospívání opravdu zbožňoval;)). 70%... z piety. ()

VaHo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejdepresivnější díl s Poirotem jaký jsem viděl. Vše je chladné, smutné, bez života, Poirot sedí na kolečkovém křesle a je to jen stín muže, kterým dřív býval. Poslední případ se vrací tam, kde to všechno začalo – na zámek Styles, přítomen je i Hastings, který má starostí nad hlavu. Žádné exotické lokace, žádná smrt v oblacích nebo na Nilu apod. Je to důstojné rozloučení s oblíbeným detektivem, které se veze na vlně melancholie a tušení neodvratného konce. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • David Suchet (Hercule Poirot) pred filmovaním držal 9 mesiacov diétu a prvýkrát počas filmovania nemal pod oblekom žiadne vypchávky. (Poirotek)
  • Předlohou byl poslední román Agathy Christie, ve kterém se objevil belgický detektiv Hercule Poirot. Christie jej napsala již v roce 1940, ale vyšel až v roce 1975. (Rembrant)
  • David Suchet se s rolí Hercula Poirota po 25 letech chtěl rozloučit jinak než Poirotovým odchodem na věčnost. Proto se díl Opona: Poirotův poslední případ točil mimo pořadí tak, aby to nebyl poslední díl, který bude Suchet natáčet. Po něm byl natočen například díl Hra na vraždu (2013). (Krocka)

Reklama

Reklama