Reklama

Reklama

O podstatě LSD

(TV film)
  • USA Inside LSD

Obsahy(1)

Jak praví Wikipedie,"LSD bylo poprvé syntetizováno Dr. Albertem Hofmannem v laboratořích švýcarské farmaceutické firmy Sandoz v Basileji již v roce 1938, psychoaktivní účinky však objevil náhodou až v roce 1943. Do šedesátých let byly prováděny po celém světě rozsáhlé výzkumy jejích psychiatrických účinků, např. Timothy Learym na Harvard University. Bylo úspěšně používáno mj. jako psychoterapeutická pomůcka, v léčení depresí, schizofrenie, drogové závislosti a alkoholismu a dětského autismu. Brzy si ji také oblíbili někteří umělci (zdroj inspirace) nebo věřící (jako entheogen). Od toho byl už jen malý krok k získání si popularity mezi veřejností (zejména mezi příslušníky hnutí Hippies) a v důsledku jejího podávání bez odborného dohledu došlo k sérii nešťastných úmrtí a nehod. To vedlo v roce 1967 k prakticky celosvětovému zákazu LSD i ostatních psychedelik. V komunistickém Československu, kde prováděl výzkum např. Stanislav Grof, bylo zakázáno jako poslední." Dnešní dokument dává slovo všem, kteří mají s LSD co do činění, ať už z vědeckých, komerčních či "uživatelských" důvodů. Na jeho začátku jsou krásné želatinové bonbony, na konci spousta otazníků a vykřičníků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Při známém americkém komplexu sebestřednosti jsem to sice ani moc neočekával, ale přesto jsem jaksi postrádal zmínku, že po zákazu legálních pokusů s LSD v polovině 60. let v USA se absolutní světovou špičkou v této oblasti stala v závěru dekády československá psychiatrie. -------- V titulcích filmu uvedeno: režie Pamela Caragol Wells; rok výroby 2009. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Určeno pro všechny povrchní a neobjektivní pohledy na tuto látku, které jsou naprosto logicky stále v naší společnosti. Musíme si uvědomit, že mezi námi stále žije generace lidí, která zažila výchovu, nebo prostředí, se kterým se dnes v moderní společnosti, nesetkáte. Jsou to naše prababičky a babičky, které dnes jen nevěřícně koukají na to, co s ve světě děje a jak ti mladí lidé proboha žijou? Já se jim nedivim, nova jim dává naprosto nádherný zkreslený obraz o dnešní společnosti, s heslem, čím horší tím lepší a to, že pravda může být někde jinde, už druhý den nikoho nezajímá, protože se stala další vražda, nebo někdo někde naboural. A proto se také na nově nedočkáš pořadu tohoto typu. A také z tohoto důvodu se nemá cenu vůbec bavit s našima babičkama o tom, co je to LSD, nebo o podstatě tohoto dokumentu. Ono je to vlastně těžký i s většinou mladých lidí, kteří mají v sobě jasně vyřešeno, že mezi trávou, lsd, pervitinem, heroinem a všim možným, není žádný rozdíl. To, že cigarety a alkohol jsou také škodlivé, to je ve společnosti všeobecně známo, ale když stojim na zastávce a nějaký nikotinový otrok si tam stoupne a všechny kolem sebe zapojí do inhalace výparů, na kterých je naprosto bezpochyby závislý, naskytne se každému otázka, proč bych to nemohl zkusit taky? A o tom, co v lidech probouzí alkohol, je asi zbytečné mluvit. Přesto jsou tyto dvě (ne)legální drogy nedílnou součástí Tvého každodenního života. V reklamách nás přesvědčují, že právě ten jejich chlast je ten nejlepší a že to co Tě s nim čeká, bude jen neskonalá zábava. A tak si dál miliardy lidí po celém světě kupují denně krabičku oblíbené značky a v těch lepších případech do sebe o víkendech lijí litry tekutin, aniž by měli přirozenou žízeň :) svět je občas hodně paradoxní. Tento dokument nám jasně nastiňuje, že je třeba hodně rozlišovat slova závislost, droga a feťák :). Také nám ukazuje, že lidský mozek dokáže pracovat na několika vyšších úrovních vnímání. Pro mě osobně je LSD nezávislý výlet na několik hodin. ()

Reklama

Aelita 

všechny recenze uživatele

Absolutně nic nového kromě toho, že ze zhruba 11 milionů signálů přicházejících do mozku uvědomíme si jen nějakých 200, přičemž aby mozek vůbec zvládl tento infoproud, používá filtry a šablony. "V konfrontaci s informačním přetížením nemáme jinou alternativu kromě vnímání podle vzorů, stereotypů" (McLuhan). LSD tyto filtry částečně odbourává, rozšiřuje vnímání i vědomí, přepíná registry. ___ Dokument čpí americkou polopatičností a samozřejmě stejně jako všechna jiná vyprávění o působení psychotropních látek nezprostředkovává samotný prožitek tripu. Takže teoretici jako já zas zůstanou v odfiltrované subjektivní realitě. Počítám však za větší kumšt dojít podobných poznatků a vidění světa, jako ti, kdo měl psychedelický zážitek, jen za pomocí vlastní chemie, intelektu a životních zkušeností. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který ukazuje další drogu (po marihuaně), která může být léčivá a velmi užitečná, ale zároveň ve větších dávkách i velmi nebezpečná. Větší důraz byl kladen na pozitivní vlivy LSD, jak na ty negativní a tím pádem se tvrdilo, že pokud se LSD nepřežene a nemáte vlohy pro schizofrenii, tak je vlastně dobré je používat. 4z5 ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama