Reklama

Reklama

Pink Floyd: 1967-2005

(TV film)
  • Velká Británie Pink Floyd: Miscellany 1967-2005
Dokumentární / Hudební
Velká Británie, 2011, 59 min

Slavná anglická rocková skupina, jedna z nejvýznačnějších v historii pop music. Představitelé progresívního stylu, zpočátku vycházející z psychedelické vlny, později řazeni i k artrocku. Vznikli jako čtveřice Waters, Wright, Mason a Barrett - na střední škole v Londýně v roce 1965 jako Pink Floyd Sound. Postupem doby se jejich ústřední skladatelskou postavou stal zpívající baskytarista Roger Waters (nar. 1944). Mezi mimořádně ceněná alba patří: The Piper At The Gates Of Dawn (1967), A Sauceral Of Secrets (1968), soundtrack filmu More (1969) režiséra Barbeta Schrodera. Slavná jsou také alba: Wish You Were Here (1975), album s orwellovskou tematikou Animals (1977), Dark Side of the Moon. Watersovu osobní výpověď obsahuje dvojalbum The Wall (1979). Pink Floyd se od 70. let orientovali na vizuální show. V roce 1970 složili a nahráli hudbu k filmu Michelangella Antonioniho Zabriskie Point. V roce 1982 má premiéru proslulý film The Wall. Velkým comebackem je album The Cut (1983). V době jeho vydání ze skupiny odchází za sólovou dráhou R. Waters. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

giaruj 

všechny recenze uživatele

Hodinka na prierez tvorby Pink Floyd je žalostne málo. Dramaturgicky uvidíme vždy jeden videoklip z radových albumov skvelej formácie. Žiaľ, albumy Wish you were here a Animals dokument preskakuje. Tešil som sa na klip Welcome to the machine alebo Pigs on the wings. Veľa priestoru dostáva ranná tvorba, prelom 60. a 70. rokov a labutie piesene (High hopes, vystúpenie z L8). ()

dvopet 

všechny recenze uživatele

Hodinový snímek koncipovaný jako pásmo klipů a videí Pink Floyd, počínaje Barrettovskou érou a konče posledním společným vystoupením na Live 8 v roce 2005. I znalý fanoušek může ocenit - včetně klipu k Point Me at the Sky - zejména skvělou živou verzi Grantchester Meadows (pocházející ze stejného nahrávání jako Cymbaline) a ne zrovna známý animovaný klip k One Of These Days. Jinak jde z dramaturgického hlediska - výběr skladeb a jejich řazení - o naprosto neobjevnou a nekoncepční záležitost bez invence, a znalce nemá čím překvapit (zároveň nepřináší žádnou informativní hodnotu navíc). Proto čtyři hvězdičky. Hudba je samozřejmě za (minimálně) pět. ()

violik 

všechny recenze uživatele

Bohužel do jedné hodiny se nedá vtěsnat celý můj život. PF mě provází od 12 let a tento nádherný snímek bylo pohlazení na dobrou noc. Všechny alba znám ale Cymbaline mě příjemně zaskočilo, nebylo na tehdejších vinylech. Pro znalce a fanoušky nebylo zapotřebí žádných komentářů a to mělo právě své kouzlo. Jejich 40 leté dílo není třeba komentovat ! Konec Syda a Ricka, přestože o jejich smrti vím, v konečném textu hodně zabolel. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Po hudebni strance je tento TV film samozrejme vyborny, jak jinak, kdyz nam bezmala 60 minut hraje legendarni kapela Pink Floyd. Chronologicky sestavene klipy, bez jedineho komentare je vsak na dokument zalostne malo. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama