Reklama

Reklama

Xue di zi

  • Čína 血滴子 (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1740. V době vládnoucí čínské císařské dynastie Qing, se v severozápadním provinčním území Kan-su tajně formuje speciální útvar vybraných válečníků, stavějících se proti tyranii a utlačování vládních zplnomocněnců, jejichž chamtivost a touha po bohatství sdírá z nemajetných lidí kůži. Pod vedením Tianlanga (Xiaoming Huang), muže, jenž v bojích za spravedlnost proslul násilnými praktikami, vykonanými na vysoce postavených vládních činitelích, se útvar, vystupující pod jménem The Herders, dovolává spravedlnosti koordinovaným odstraňováním vybraných vládních činitelů císařského dvora. K eliminaci stupňující se hrozby povolává císařský dvůr tajný spolek speciálně vycvičených válečníků, The Guillotines, jenž pověřuje Tianlangovým dopadením. Po jeho úspěšném dopadení se v den jeho veřejně konané popravy jeden z členů The Guillotines, Guaerjia Musen (Chris Lee), vzdává svých povinností válečníka, porušuje přísahu věrnosti a stává se strůjcem Tianlangova útěku. Po stopách dvojice uprchlíků se vydává zbylá pětice válečníků, jejichž úkolem je vyjma dopadení a usmrcení prchající dvojice, také doručení vzkazu. Ten je jejich nadřízeným, velitelem Gonge (Jimmy Wang), adresován Nala Leng (Ethan Ruan), současnému vůdci The Herders a pojednává o vydání zajatce, velitelovi dcery Musen. Za účelem Tianlangova dopadení se The Guillotines zmocňují svérázným způsobem rukojmí, kterou je Tianlangova přítelkyně Bai Lan (Li Meng) a dožadují se jeho kapitulace. Jen těžko koordinovanou situaci mezi Tianlangem a jeho pronásledovateli graduje zástup odhodlaných starousedlíků, bránících své domovy, kteří vně periferního města Wuguan zcela obklopují spolek pronásledovatelů. Zatímco ti se již zakrátko sami stávají pronásledovanou kořistí, když o jejich osudu rozhodují chamtiví vládní činitelé a determinují jejich existenci vysláním dělostřeleckých podpůrných jednotek za účelem okamžité exterminace. (Conspi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to priemerná akčná historická dráma. Má celkom dobrý príbeh o elitnej vojenskej jednotke, známej ako gilotíny, ktorá pracuje priamo pre cisára a dostane za úlohu vypátrať a zlikvidovať obávaného vodcu rebelov, ktorému sa podarilo uniknúť z väzenia, pričom zajal aj dcéru veliteľa jednotky. Časom sa im ho podarí nájsť v jednej dedine, kde aj nejaký čas zostanú, lenže si postupne uvedomujú, že nie je všetko tak jednoznačné, ako to na prvý pohľad vyzerá a navyše cisár má kvôli pokroku v pláne celú jednotku zničiť. Spracovanie nie je zlé, ale ani ničím výnimočné. Zápletka pôsobí dobrým dojmom a určite musím pochváliť, že sa tu takmer stále niečo deje, až na pár kratších hluchých miest sa to väčšinu času nesie v príjemne svižnom tempe, takže o nude tu hovoriť nemôžem. Lenže zároveň nie som ani moc spokojný, dej nedokáže lepšie vtiahnuť, postavy si ma vôbec nezískali, za čo môžu aj ich horšie podané motivácie a vzťahy medzi všetkými zúčastnenými navzájom, kvôli čomu to nemá ten správny náboj, takže mi vlastne bolo úplne jedno, kto prežije, a nájde sa tu aj viacero na prvý pohľad zaujímavých prvkov, ale ich potenciál sa nevyužil práve najideálnejšie, hlavne samotná elitná jednotka so svojimi zbraňami alebo variácia na filmy o konci samurajskej éry, čo dostane priestor v druhej polovici. Takže dá sa na to bez problémov pozerať, ale nezískalo si ma to. Akcie je tu pomerne dosť, ale je iba priemerná. Síce sú jednotlivé akčné sekvencie celkom veľkolepé a rozmanité, nechýbajú súboje s reznými zbraňami, strelné zbrane alebo explózie, navyše poteší aj obstojná drsnosť, lenže ich kazí ten zbytočný príliš moderný štýl, takže sú úplne preefektované a nechýba množstvo spomaľovačiek. Keby boli natočené klasicky, tak by som bol v rámci žánru spokojný, takto mi prišli len priemerné. Najlepšie zvládnutý je si záverečný delostrelecký útok, len mi to svojou veľkoleposťou pripomínalo skôr pády meteoritov. Herecké obsadenie ma moc nezaujalo, poteší Shawn Yue vo vedľajšej úlohe a ani vodca rebelov nie je zlý, ale zvyšok ma vôbec nebavil a to vrátane samotných hlavných hrdinov, čo je teda poriadny problém. Réžia a technická stránka pôsobia dosť rozporuplne, na jednej strane poteší celkom slušný vizuál, kostýmy, výprava a väčšina efektov sú v poriadku, rozpočet bol viditeľne slušný, lenže film funguje len ako jednoduchý blockbuster, takže po dramatickej stránke mi to prišlo miestami úplne mimo a ani emócie vôbec nefungujú. Takže určite to nie je taká katastrofa, ako som sa podľa niektorých reakcií obával, dá sa na to bez problémov pozerať, ale osobne uprednostňujem tie poctivejšie žánrové filmy, toto je jednoducho len priemerný blockbuster. 53% ()

JFL odpad!

všechny recenze uživatele

Čínský Ježíš a jeho komsomolci versus pokrytecký císař a jeho URNA s létajícími gilotinami aneb všechno špatně. Tvůrci tohoto zoufalého rádoby eposu asi chtěli vytvořit opulentní klon Jasona Bournea a "Hrdiny" Zhanga Yimoua, jenže ani horentní rozpočet nezakryje zhůvěřilost a celkovou pomýlenost projektu. Na "The Guillotines" nejvíce zarazí, jak se zde komiksově přemrštěná premisa vyvíjí v absurdně překombinované a sveřepě vážné vyprávění, které ale nic neříká a pouze diváky atakuje horečnatým patosem a křečovitou osudovostí. Veškeré konflikty a zvraty jsou tu sice průhledné už od začátku filmu, ale vyprávění je přesto zkouší zamaskovat neskutečně komplikovanou expozicí. Do toho snímek postrádá jakoukoli prostorovou i logickou kauzalitu, nad kterou staví prvoplánovou efektnost. Vrcholem pak je fantasmagoricky rozklížená vnitřní anti-logika, která když se domyslí vyznívá (alespoň z evropského pohledu upřednostňujícího individualitu) až jízlivě. Řekněme prostě, že ve filmu zemřou tisíce lidí jen proto, aby si hrstka borců uvědomila, že jsou na špatné straně, načež zemřou další tisíce lidí včetně oněch borců, aby si někdo jiný mohl uvědomit svou chybu. A během toho všeho se odkládá zabití jedné postavy jinou jen proto, aby se po vyrovnání kopců mrtvol dotyčný cíl prostě jen tak pro samotné gesto patosu nechal dobrovolně zabít. A to nemluvě o naprosto samoúčelném 3D, které se ve filmu vůbec neprojevuje a je tedy jen umělým způsobem jak přitáhnout diváky do kin a donutit je zaplatit víc. Ve zdejších extrémně krátkých a zpravidla blízkých záběrech s pohybem kamery totiž prostě nemá 3D efekt k dispozici žádný prostor, který by mohl umocňovat. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Téma, myšlienka rovnosti i spracovanie filmu sú na obstojnej až kvalitnej úrovni. Nechýba aj pár velkolepých scén, ale myslím si, že do historického filmu by sa špeciálne efekty v podobe výcbuchov a všemožných zbraní (napr. aj bazuka) mali dávať iba opatrne. Pôsobí to potom ako z alternatívnej histórie a nie zo skutočnej. Tiež to množstvo použitých spomalených záberov je cez. Film viackrát nudí aj bez nich. No a použitá zbraň je tak neskutočná high-tech vecička, že by sa za ňu nemuseli hanbiť ani tvorcovia sci-fi z ďalekej budúcnosti. Gilotína použita v originálnom snímku o lietajácich gilotínach je síce úsmevná, ale nie až natoľko šialená ako tuto. Nielen v tomto platí, že menej je niekedy viac. ()

MartinezZ odpad!

všechny recenze uživatele

Bože, to byla nesmyslná a přeplácaná.. epos. Dále než do poloviny jsem to nezvládl a nedokoukal. Chybí tomu nějaký smysl, jen se to furt navzájem vraždí a zabíjí. Po chvíli už nevíte kdo je kdo (ačkoliv se tentokráte podařilo trochu vybrat herce tak, že je i onen trouba Evropan dokáže trochu od sebe rozeznat), do toho nějaké flashbacky, snažící se osvětlit minulost a vztahy hlavních -asi- hrdinů, honba za rebelem, do toho jejich princ nebo co a všemu tomu kraluje mechanický létající kotouč s břity... něco jako měla Xena. Když tak nad tím přemýšlím, příběhy Xeny snad měly mnohem větší smysl a příběh než tohle. Skoro dvě hodiny jsou naprostý nesmysl, to se celé nedá dokoukat bez poškození mozku. ()

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Říká se, že méně by bylo více. Takže: Tak nějak jsem pochopila zhruba tento obsah: mladý císař má plné zuby svého útvaru elitních zabijáků, protože se shlédl v západních technologiích, zejména jakéhosi střeleckého komanda se mu zachtělo a krom toho si chce špinit svůj posmrtný odkaz moderními a ne tradičními zabijáky. Takže se jich hodlá zbavit, což se mu celkem úspěšně daří. Do toho se matlá jakési hnutí povstalecko-lidového charakteru, vedené ušlechtilcem vskutku ježíšovského vzezření a zvláštní vztah mladého zabijáka a mladého císařského bodyguarda. Náramně se vraždí, popravuje, řve, filozofuje, pronášejí moudra, ke konci všechno rozbombardují a postřílejí. Ty zastaralé ručnice fungují vskutku zázračně, asi je nabíjeli silou vůle. Ještě navíc se do toho míchají etnické problémy dvou druhů Číňanů. Prostě: Obvyklý asijský chaos celkem o ničem se sebevražedně-demokratickým projevem na konci. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (2)

  • S režií snímku bylo po dlouhou dobu spojováno jméno hongkongského herce a režiséra Teddy Chan. Režie snímku se nicméně neujal. Tuto pozici po něm převzal režisér Andrew Lau. (Conspi)
  • Akční režii měl na starost Lee Tat-Chiu. (Epistemolog)

Reklama

Reklama