Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Baron Prášil žije se svou ženou Olgou a dcerou Karlou na zámku Prášily. V mládí žil veselým životem a úkolem komorníka Ronalda je rozesílat včas alimenty za svého pána. Karla se ve městě, kde studovala, zamilovala do Arnošta Bendy a tajně se za něho provdala. Arnošt přijme u barona místo tajemníka a doufá, že získá jeho důvěru i dodatečný souhlas se sňatkem s Karlou. V obci se objeví hrabě Kocharowski, bývalý Olžin milenec, který se domnívá, že s ní měl syna. Arnošt si vymyslí fantastický příběh, že je nemanželské dítě, a to v baronce vzbudí domněnku, že je jejím synem, kterého měla s Kocharowským. Protože se bojí skandálu, rozhodne se baronovi přiznat... (ČSFD)

(více)

Recenze (154)

pold odpad!

všechny recenze uživatele

Když se v jednou filmu sejdou mistr světa v pitvoření Burian a slizoun Nový, nemůže vzniknout nic jiného, než toto neuvěřitelně trapné "dílo". O obvyklém "spádu" prvorepublikových černobílých zpatlanin, kdy většinu "děje" tvoří zbytečné, hloupé, vyumělkované a nikam nevedoucí dialogy o hovně, ani nemluvě. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojich najobľúbenejších filmov s Vlastom Burianom. Vyvstáva logická otázka: prečo potom iba tri hviezdičky? Predovšetkým tri hviezdičky v mojom ponímaní nie sú málo a Baron Prášil má rovnaké klady a zápory ako všetky filmy s Vlastom Burianom. Vo všetkých exceluje a jeho zostrihané výstupy by nemohli dostať menší počet hviezdičiek ako päť. Ale sú tam ostatní herci a to je katastrofa. Ešte šťastie, že Čeněk Šlégl si tu strihol rolu Marvanovského významu. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Padající talíře ze zdi, které shazuje zámecké strašidlo z obrazu, pradědeček Prášil. Vlasta Burian coby nejlepší střelec holubů. A opět nechutně slizký a každému do prdele vlezlý Oldřich Nový, který tak lže, až se dozví, že má čtyři rodiče. Ve svém žánru se jedná o jednu z nejlepších komedií, na které se ovšem podepsal zub času. [6469. hodnocení, 131. komentář, 81%] ()

topi 

všechny recenze uživatele

Od malička byl tenhle Burianův film pro mě nedostižným a tak to i zůstane!! Vlasta lakuje, lakuje a není k zastavení. Geniální zápletky, nehorázný scénky, hláška za hláškou a nejlepší herecké obsazení. Ty figury a figurky - každá má svoje kouzlo a hraje na plný plyn (hrabě Kocharowski, Ema, Ronald, hostinský, lesník Patočka, atd, atd...). Vždycky, (už snad po tisícekráté) se nehorázně bavím a tenhle film bude pro mě navždy na první příčce ve filmografii našeho nejlepšího komika - Vlasty Buriana. " Tady máš pro jistotu jeden notes, je čistej a nepopsanej..." KULT!!! ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jeden ze slabších Burianových filmů. Pouze několik málo scén lze označit za vtipné, ovšem mezi nimi se člověk těžce nudí. Zaujalo mě dekadentní, hodně lechtivé vyznění snímku. Každý druhý tam má nemanželské děti a nepociťuje kvůli tomu k partnerovi žádné výčitky svědomí, vyskytuje se zde domnělá láska mladého muže ke starší ženě (ve skutečnosti byl Nový jen o rok mladší než Valentová), Nový s kapku úchylným úsměvem klidně vykládá, jak sál mateřské mléko... tak to jsem taky slyšet nemusel. A on navíc svůj vztah k Zorce silně a celkem nechutným způsobem přehrává, to jejich pusinkování... Mimochodem, scéna s parohy ze sádry je obšlehnuta z Jerome Klapka Jeromových Třech mužích ve člunu, pravda, tam se jednalo o rybu. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Vladislav Vančura napsal původní scénář k tomuto filmu (a chtěl jej sám i režírovat, ale to se mu nepodařilo). Později scénář přepracoval do literární podoby jakožto román „Konec starých časů“. (Stegman)
  • Vlasta Burian (Baron Prášil) pri natáčaní často improvizoval. Napríklad pri scéne prednesu reči vo veľkej sále pred tridsiatimi lesníkmi namiesto vety „Pánové! Můj slavný předek byl vynikající střelec. Na jeho světlou památku zvedám tuto drahocennou číši!" zaznelo "Pánové, můj prapradědeček měl takovou ránu, jako z vás málokdo. A popojedem, že jo?" (Raccoon.city)

Reklama

Reklama