Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Baron Prášil žije se svou ženou Olgou a dcerou Karlou na zámku Prášily. V mládí žil veselým životem a úkolem komorníka Ronalda je rozesílat včas alimenty za svého pána. Karla se ve městě, kde studovala, zamilovala do Arnošta Bendy a tajně se za něho provdala. Arnošt přijme u barona místo tajemníka a doufá, že získá jeho důvěru i dodatečný souhlas se sňatkem s Karlou. V obci se objeví hrabě Kocharowski, bývalý Olžin milenec, který se domnívá, že s ní měl syna. Arnošt si vymyslí fantastický příběh, že je nemanželské dítě, a to v baronce vzbudí domněnku, že je jejím synem, kterého měla s Kocharowským. Protože se bojí skandálu, rozhodne se baronovi přiznat... (ČSFD)

(více)

Recenze (154)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších Burianových komedií, kterou miluji od mala. Vlasta Burian jako skvělý imitátor a vyprávěč o svých nimrodských kouscích, Čeněk Šlégl - hrabě Kocharowski (taky možná nejlepší jeho role), naivní, ale hlavně krásná a mladinká Zorka Janů a její manžel - v osobě Oldřicha Nového, který zde má poněkud civilizovanější projev než ve vychvalovaném Kristiánovi; neodbytná tetička Anna Steimarová, Bendovi rodiče Marvan a Nollová, ovšem také Meda Valentová - všichni v krásně profesionálně zvládnutých rolích. Milá zápletka s řadou nedorozumění nechává smích na ústech ještě dlouho po skončení filmu. ()

domirovec 

všechny recenze uživatele

Nejlepší, největší a nejspletitější česká veselohra za rok 1940? Jo, rozhodně ano. Ovšem, nutno podotknout, slovo nejspletitější je v tomto případě definitivně namístě, vzhledem k tomu, jak moc sofistikovaný snímek Když Burian kecal a příjemně si vymýšlel, zatímco svou temnou minulost tajně pod svým vousem skrýval, dříve pouze Baron prášil vlastně je. Od první chvíle, co se začnou tvořit první zmatky jsem totiž naprosto ztratil veškerou kontrolu nad uspořádáváním veškerého filmového dění v danou, aktuální chvíli v mé hlavě. K tomu všemu nezadržitelné salvy smíchu díky jedinečným hláškám a gagům mistrů Buriana, Nového a také Šlégla. Skvělý snímek, co víc dodat, i přes mé, až do této chvíle velké zmatení.. 5/5 ()

Reklama

Faustka 

všechny recenze uživatele

A že se Vlastu Burianovi od huby skutečně prášilo. Tato osmdesát let stará komedie stále šlape naplno a vtipnými scénami jen srší. Ženské postavy sice nedostaly tolik prostoru, ovšem herečtí kolegové se tady doslova vyřádili. Kromě již zmíněného Buriana také Oldřich Nový, Jaroslav Marvan a nezapomenutelný Čeněk Šlégl jako hrabě Kocharowski, po jeho vstupu do už tak  zamotaného děje mi tekly slzy smíchu. Takhle jsem se už dlouho nenařechtala. „Tedy dobře, vyřízeno, k dennímu pořádku.“  ()

honz 

všechny recenze uživatele

Pod taktovkou Martina Friče se při natáčení tohoto filmu sešlo hned několik hereckých hvězd zvučných jmen, kromě Krále komiků zde excelují Č. Šlégl, V. Trégl. J. Marvan aj., skvělý je Oldřich Nový. Výsledkem je vynikající vkusná komedie, které ani zub času nemůže ublížit. Též výborná je Zorka Janů jako Karla, dcera Vlasty Buriana - jeho otcovské: "Vyber si nějaký hezký klášter, dostaneš hábit a budeš se řeholit." ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tenhle film musel nak zapadnout mezi Burianovo znamejsi kousky, protoze jsem ho ted videl poprve, ale musim uznat, ze se jedna o jeden z nejlepsich, co natocil. Navic i kdyz ma Burian par svejch klasickejch vystupu, tak se celkem kroti a tim padem vyniknou ostatni herci, jako Novy nebo Slegr. Jinak film je takova ta klasicka zapletka, kde nekdo nekoho chce, ale cely se to nak zamota, jenze tady se to zamota fakt pekelne a je to hodne vtipny a sem tam padne i naka slusna hlaska. Akorat skoda, ze se to na zaver nak poradne nevysvetli, prislo mi to takovy usekly a taky nak nechapu, co to ma spolecnyho s Prasilem. Dobre sem se bavil, ale na 5* to neni. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Předlohou pro film byla divadelní hra Rudolfa Kautského Děti v notesu. (hippyman)
  • Vlasta Burian (Baron Prášil) pri natáčaní často improvizoval. Napríklad pri scéne prednesu reči vo veľkej sále pred tridsiatimi lesníkmi namiesto vety „Pánové! Můj slavný předek byl vynikající střelec. Na jeho světlou památku zvedám tuto drahocennou číši!" zaznelo "Pánové, můj prapradědeček měl takovou ránu, jako z vás málokdo. A popojedem, že jo?" (Raccoon.city)
  • Film bol natáčaný na zámku v obci Pruhonice. (dyfur)

Reklama

Reklama