Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Baron Prášil žije se svou ženou Olgou a dcerou Karlou na zámku Prášily. V mládí žil veselým životem a úkolem komorníka Ronalda je rozesílat včas alimenty za svého pána. Karla se ve městě, kde studovala, zamilovala do Arnošta Bendy a tajně se za něho provdala. Arnošt přijme u barona místo tajemníka a doufá, že získá jeho důvěru i dodatečný souhlas se sňatkem s Karlou. V obci se objeví hrabě Kocharowski, bývalý Olžin milenec, který se domnívá, že s ní měl syna. Arnošt si vymyslí fantastický příběh, že je nemanželské dítě, a to v baronce vzbudí domněnku, že je jejím synem, kterého měla s Kocharowským. Protože se bojí skandálu, rozhodne se baronovi přiznat... (ČSFD)

(více)

Recenze (154)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak asi takhle. Viděl jsem Buriana i v mnoha vtipnějších komediích. Průser to však není. Zasmál jsem se přesně 3x. Ano, počítal jsem to. Vlastně je to slušná sranda. Nutno vzít v potaz rok vzniku(1940). Každá postava ve filmu má svoji vlastní skříň kostlivců a celá sranda je zde postavena právě na záměně těchto skříní. Burian je zde tradičně burianovský a celá další herecká smetánka minulosti mu pěkně nahrává. Moc se mi líbil nebožtík dědeček, který shazoval talíře, když někdo lhal, ale stejně to nevidím na víc než na hodně pěkné 2*. P.S. Hrabě se jmenuje Kochanovský. Někdy je lepší věřit hereckému obsazení, které je v úvodu filmu. Wikipedii mnohdy zpracovávají volové a poté to mají další volové špatně opsáno. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších Burianových komedií, kterou miluji od mala. Vlasta Burian jako skvělý imitátor a vyprávěč o svých nimrodských kouscích, Čeněk Šlégl - hrabě Kocharowski (taky možná nejlepší jeho role), naivní, ale hlavně krásná a mladinká Zorka Janů a její manžel - v osobě Oldřicha Nového, který zde má poněkud civilizovanější projev než ve vychvalovaném Kristiánovi; neodbytná tetička Anna Steimarová, Bendovi rodiče Marvan a Nollová, ovšem také Meda Valentová - všichni v krásně profesionálně zvládnutých rolích. Milá zápletka s řadou nedorozumění nechává smích na ústech ještě dlouho po skončení filmu. ()

Reklama

Richie1 

všechny recenze uživatele

Hlavní tahoun zábavy je Vlasta Burian, ale v závěru komedie ho zcela zastínil Čeněk Šlégr ve své geniální roli mírně senilního hraběte Kocharowski. Jeho hlášky jsou neskutečně úsměvné ( Dobřře, vyřřízeno ... :-) Oldřich Nový mi v roli Arnošta Bendy až tak neseděl. Je zajímavé, že ve filmu hrál syna Jaroslava Marvana, ačkoli ve skutečnosti byl starší než Marvan. Dle mého hrál Burian v jiných komediích lépe. V Baronu Prášilovi byly občas nudnější pasáže. Závěr filmu je ovšem výborný. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Skvělý Vlasta Burian v maličko nedoceněné komedii o jednou zásadovém záletníkovi, který trošku víc lže... Skvělé je i vedlejší herecké obsazení (např. Nový, Šlégl, Trégl, Marvan atd.). Příjemný film, který dělí od maximálního hodnocení jen krůček, ale nebylo by to fér, vůči ještě lepším Burianovkám. All right!  ()

maarr 

všechny recenze uživatele

Opět vynikající veselohra Vlasty Buriana, zřejmě ta nejzamotanější s vynikajícím hereckým obsazením. Čeněk Šlégl ve své životní roli zdegenerovaného šlechtice hraběte Kocharrovského je nezapomenutelný. Pusu, Pusu. Nebo dobře tedy vyřízeno. Dále Marvan v roli bodrého hajného je též perfektní, dále věčně namazaný hajný Patočka v podání Václava Trégla, hospodský Theodor Pištěk, Zorka Janů jako Baronova dcera a nesmíme zapomenout na Oldřicha Nového v jeho typické roli milovníka. Dávám pět hvězdičkek. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Jedná se o jediný film, ve kterém si zahráli bok po boku Vlasta Burian a Oldřich Nový. (SeanBean)
  • V 60. letech byl film znovu uveden pod názvem Když Burian prášil, aby nedocházelo k záměně s filmem Baron Prášil z roku 1961 režiséra Karla Zemana. Zdroj: Český hraný film 1930-1945, NFA 1998. (ČSFD)
  • Natáčelo se v exteriérech v Průhonicích. (M.B)

Reklama

Reklama