Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Baron Prášil žije se svou ženou Olgou a dcerou Karlou na zámku Prášily. V mládí žil veselým životem a úkolem komorníka Ronalda je rozesílat včas alimenty za svého pána. Karla se ve městě, kde studovala, zamilovala do Arnošta Bendy a tajně se za něho provdala. Arnošt přijme u barona místo tajemníka a doufá, že získá jeho důvěru i dodatečný souhlas se sňatkem s Karlou. V obci se objeví hrabě Kocharowski, bývalý Olžin milenec, který se domnívá, že s ní měl syna. Arnošt si vymyslí fantastický příběh, že je nemanželské dítě, a to v baronce vzbudí domněnku, že je jejím synem, kterého měla s Kocharowským. Protože se bojí skandálu, rozhodne se baronovi přiznat... (ČSFD)

(více)

Recenze (154)

Gig 

všechny recenze uživatele

Variace na věčného kecala Barona z rodu Prášilů. Navíc zde máme dva kecaly, tedy krále komiků a teď i vypravěče neuvěřitelných věrohodných příběhů, které zažil, viď dědečku, a k tomu roztomilý člověk a další z větve Prášilů, i když musém se podívat do notýsku :), Arnoštek, tedy Oldřich Nový. Škoda, že svět tenkrát ještě neznal a ani nemohl znát, Vladimíra Menšíka. To by byl další z potomků rozsochatého rodokmenu, jak by řekl Werich. Ale ten si tuto roli užil, i když trochu jinak v Alexandru Dumasovi. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Skvělý Vlasta Burian v maličko nedoceněné komedii o jednou zásadovém záletníkovi, který trošku víc lže... Skvělé je i vedlejší herecké obsazení (např. Nový, Šlégl, Trégl, Marvan atd.). Příjemný film, který dělí od maximálního hodnocení jen krůček, ale nebylo by to fér, vůči ještě lepším Burianovkám. All right!  ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Komédia, ktorá začne byť naozaj vtipná až ku koncu, keď sa vyjasňujú rodinné vzťahy. Tá časť je výborná. Dovtedy ten situačný humor veľmi nefunguje, dokonca opakovanie tých istých kvázi-vtipných situácii je až otravné. Opakovaný návrat nechceného hosťa (Ema), opakovaný pád z koňa, opakované pády tanierov, opakované nedorozumenia pri vyznaní lásky, či Burianove typické exhibičné predstavenia (napodobňovanie hudobných nástrojov), nič z toho vtipné veľmi nie je. Zaujímavosťou je, že ide o jediný film, v ktorom hrajú spolu Burian a Nový. Takže Nový, inak predstaviteľ hlavných rolí, tu má menej priestoru ako v iných jeho filmoch. Marvan sa dokonca objaví až na konci filmu, ale stojí to za to, vtedy je film najvtipnejší. Aj keď to, že hraje otca Novému, ktorý je od neho starší, pôsobí nechcene komicky. Nový bol schopný hrať puberťákov aj v 50-ke. Výborná, veľmi zábavná postava bol ešte gróf Kocharowski, ktorý sa tiež žiaľ objaví až na konci filmu. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších burianovských filmů je současně festivalem nevšedních hereckých výkonů předních dramatických umělců té doby. Některé upoutává hrrrabě Kocharrrovski Čeňka Šlégla, jiné živelné hercovství Marvanovo, další burianovská noblesa vzorné evidence alimentů a náležité svědomitosti při vyplácení těchto nedobrovolných závazků života; skvělou práci odvádí i Oldřich Nový. Pokud se nemýlím, jednu z největších ploch ve své krátké umělecké dráze tu dostává tragická sestra Lídy Baarové Zorka Janů-Babková a její křehký, i dnes působivý dívčí půvab a nepopiratelný, bouřlivě se rozvíjející talent. Český hraný film má v uchopení a zvládnutí této klasické látky lehkého žánru štěstí na dva Mistry komiky: Buriana a Kopeckého. Je to štěstí nejen naší kinematografie, ale i filmového diváka. Patrně všech žijících a snad i budoucích generací. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Úžasná komedie, kterou člověk může vidět třebas stokrát a pořád se těší na plno scén, které dodnes neztratily nic ze své vtipnosti - "Hrabě Kocharovski" - "Co máte?" :D Burian prostě byl nejlepší a i když je zde i Oldřich Nový nebo Jaroslav Marvan s Čeňkem Šléglem (jeho dvorní nahrávači), tak před ním se musí neustále sklánět. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Premiéra proběhla 13. září 1940 v kinech Na Příkopě a Světozor. (Cucina_Rc)
  • Natáčelo se v exteriérech v Průhonicích. (M.B)
  • Jedná se o jediný film, ve kterém si zahráli bok po boku Vlasta Burian a Oldřich Nový. (SeanBean)

Reklama

Reklama