Reklama

Reklama

VOD (1)

Jaro 1958, Francie. 21 letá Rose Pamphyleová (Déborah François) žije se svým ovdovělým otcem, bručounem, který provozuje vesnický obchůdek. Rose je zasnoubená se synem místního automechanika a zdá se, že jejím údělem bude poklidný život hospodyňky. Ale po takovém životě ona netouží. Odjede do Lisieux v Normandii, kde podstoupí přijímací pohovor na místo sekretářky pojišťovací společnosti, které šéfuje velmi charismatický Louis Echard (Romain Duris). Pohovor dopadne katastrofálně, ale Rose aspoň předvede, že umí neuvěřitelně rychle psát na psacím stroji. Mladé ženě se tak nevědomky podaří v Louisovi probudit sklony ke sportovnímu fanouškovství. Rose se pod jeho vedením zúčastní své první soutěže v psaní na stroji. Cesta k opravdovým trofejím je však složitá. Láska ke sportu a k ženě si někdy mohou překážet. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (119)

berusche 

všechny recenze uživatele

Osobně je pro mě francouzská kinematografie trochu nudná. Horory se táhnou jako páchnoucí vzduch, dramatům chybí šťáva a komedie mě nikdy nebavily. Tohle dílko je ale oproti tomu skutečným mistrným pohledem na lásku, na touhy, na životní cíle a na dobové kostýmy a výpravy (které se vskutku zadařily). Ústřední pár působí tak, jak má takový pár působit, a vy už od 20 minuty řvete: "Dej jí, krucinál, pusu!" A ačkoli se nedá říct, že by vás vygradování děje nějak překvapilo, chybí tomu zaplaťpánbůh ty klišovité zrůdné kydy, které tak hojně využívají za mořem, čímž se z toho pro mě stal jeden z nejlepší romantických počinů posledních let! ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Abych mohl po letech přidat hvězdičku brutálně přeromantizované francouzské komedii, v níž se milostné vyznání vrací ozvěnou v několika světových jazycích, musí se pro to najít setsakra dobré důvody. No, a já jsem je našel. Pravda, místy to bylo sladké tak, až jsem podvědomě skřípal zuby, ale nešť. Francouze jako národ nemám příliš v lásce, přesto mi nedělá problém, přiznat jejich filmovým tvůrcům za tento snímek kladné body. To že byl příběh jednoduchý a předvídatelný, nehrálo roli, šlo přece o romantickou komedii. Mě ale zaujala zde použitá forma humoru, která mi fakt seděla, Rosein trénink, s nímž se dá srovnat jen Rockyho individuální příprava na zápas s Ivanem Dragem, i samotné sportovní výkony, které mě donutily hledat na všech dostupných sportovních kanálech nejbližší mistrovství světa v této strhující disciplíně. Nebudu nic předstírat a přiznám, že jsem měl, za rachotu klávesnic a pachu doutnajícího papíru, nervy napjaté jako šle prostorově velmi náročného člověka. Nebyla to tedy jen unylá romanťárna, byl to zároveň strhující sportovní napínavec, u něhož jsem se výborně bavil. A nesmím zapomenout na parádní autopark. / Poučení: Teprve když dosáhneš významného životního úspěchu, zjistíš, jak mnoho máš přátel. ()

Reklama

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Rozkošná retro romaňtika z kraje pečených hlemýžďů a plesnivého sýra. Snímek jednoduše ideální pro dlouhý zimní večer prošpikovaný funivými návštěvami pornostránek s rapidně se zvyšujícím počtem zmuchlaných papírových kapesníků v potemnělém koutu. Jasně, jede se podle té stejně šablony, která už milionkrát prošla trávicím traktem hollywoodské mašinérie u kolegů Amérikánsů, ovšem nežerte to, když je to tak francouzsky ťuťaté a příjemně plynoucí. Jedná se vlastně o jakousi jiskřivou směs Rockyho a Sekretářky a nebýt toho výsostně dementního závěru, tak jsou čtyři hvězdy udělené s čistým svědomím. ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Miluji francouzský smysl pro humor. A tady mi navíc tvůrci svým příběhem padli přímo do mého vkusu. Stylizací je to nádherná pocta šedesátkovým filmům. Déborah François je svou roztomilostí podobná Audrey Hepburn. Co víc si přát? Francouzi mohou být na svou kinematografii hrdí, protože alespoň jednou za rok vyprodukují nádherný film, za to by tvůrci u nás vraždili. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

A to som si po celý čas s obdivom opakoval ako sa svelo dokážu Francúzi vyhýbať schematickým klišé - ale čím viac sa blížil záver, tým narastala aj moja obava, že napokon na konci príde tzv. tsunami-klišé, a bohužiaľ aj prišlo :( Inak mi celý film prišiel príjemný, mierne ironický humor, milé situácie, a to všetko na podklade neľútostných súťaží v písaní na písacích strojoch. Téma síce podivná, ale svojim spôsobom aj komická. Len škoda, že to počiatočné nadšenie sa ku koncu vytratilo tou zbytočnou klišé tendenciou. Toto by som čakal od amerických romantických filmov, rozhodne nie od francúzskych. Škoda! ()

Galerie (31)

Zajímavosti (7)

  • Helena Zaviačicová, v titulcích uvedena ještě jako Matoušková, byla držitelkou v době uvedení filmu platného rekordu 928 úhozů za minutu. Rekord vytvořila v roce 2002 v Římě. (Terva)
  • Během světového finále v New Yorku můžeme nakrátko zahlédnout i soutěžní text psaný v češtině. Stejně tak se na otáčející Zeměkouli nad podiem nachází i česká vlajka. (Milan25)
  • Pro scény ze závodů v psaní všemi deseti hledala Productions du Trésor profesionály ve Francii, Belgii a České republice. Po navázání kontaktu se světovými rekordmany Helenou Matouškovou a Jaroslavem Zaviačičem se spolupráce s českou stranou ukázala jako zásadní. Ve filmu tak můžete vidět přes 20 českých děvčat v rolích soutěžících. Děvčata se mnohdy do svých rolí tak vžila, až je tým musel žádat o zpomalení, aby fiktivní favoritka Deborah Francois nebyla nejpomalejší. (Ladaque)

Související novinky

Dny francouzského filmu

Dny francouzského filmu

10.02.2013

Ve dnech 14. až 20. 2. v kině Lucerna a 21. až 24. 2. v kině Atlas proběhne přehlídka Dny francouzského filmu. V Lucerně ji odstartuje jeden z nejskloňovanějších snímků posledních dnů, film Michaela… (více)

Reklama

Reklama