Reklama

Reklama

Václav Havel, vězeň číslo 9658

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2010, 15 min

Režie:

Marcel Petrov

Hrají:

Václav Havel

Obsahy(1)

"Za drsnými slovy žaloby, která byla proti nám vznesena, cítím zaujatost a zlobu", prohlásil disident Václav Havel před soudem v roce 1979. Ve vězení potom málem umřel. Na konci sedmdesátých let začal být komunistický režim v Československu hodně tvrdý. Mezi těmi, na které se zaměřila zvláštní pozornost, byl dramatik Václav Havel. Ten měl mezi disidenty zvláštní postavení: účastnil se už rozhovorů, které vedly ke vzniku Charty 77 a jeho jméno bylo známé i v cizině. V roce 1978 tajní policisté zřídili dozor na schodišti jeho domu v Praze a strážní domek u jeho chalupy na Hrádečku. 29. května v pět hodin ráno zahájila StB rozsáhlou akci proti Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Jedním ze zatčených byl i Václav Havel. Ten měl zkušenosti s vězněním už z minulé doby, takže si stihl vzít svůj připravený pohotovostní balíček... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

NinonL odpad!

všechny recenze uživatele

Kult osobnosti VH je děsivý. Tolik propagandistických filmů se nenatočilo ani o Klementu Gottwaldovi. I Stalin s Vladimirem Iljičem by mohli závidět. Poté, co zemřel, se na jeho smrti přiživuje každý .... a stejné to bylo za jeho života. Vlastně jednoho podobného velikána znám. Je jím nesmrtelný, dokonalý a věčný soudruh Kim Ir Sen. Čest i jeho památce. ()

Ziral odpad!

všechny recenze uživatele

Samozřejmně, že kriminál nebyla procházka růžovým sadem, ale bylo to správné a hlavně si museli vydělat na ubytování a stravu. Havel byl prominentní vězeň pod ochranou rukou USA, byl dobře zvolený rebel k nastolení kapitalismu, vyplatil se jim !!! ()

Reklama

evapetra 

všechny recenze uživatele

Těm, kteří tvrdí, že měli političtí vězni u nás v sedmdesátých a osmdesátých letech fešácký kriminál, by asi neškodilo si ho alespoň na pár dní odskoušet. Já jsem tedy byla ráda, že zcela nehrdinně sedím doma v teple. Nenápadný a skromný dokument ze života režimu nepohodlného občana s výpovědí vlastního aktéra a dalších očitých svědků. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama