Reklama

Reklama

Medvědí rodina a já

(seriál)
  • Velká Británie Bear Family and Me, The (více)
Velká Británie, 2011, 3x52 min

Obsahy(1)

Baribal – druh, který má mezi medvědy na svědomí největší počet útoků na člověka. Jsou tyto šelmy opravdu tak nebezpečné a nevypočitatelné? Dnes máme důvody se domnívat, že tomu tak není. Gordon Buchanan se jako kameraman a fotograf věnuje divoké přírodě. Chce zjistit pravdu o baribalech. Má v plánu natáčet jednu medvědí rodinu v průběhu tří ročních období. Ale musí se tak trochu stát jejím členem... Severní Minnesota leží na západ od Velkých jezer, u hranice s Kanadou. Nachází se tu jedna z posledních panenských divočin Spojených států. Oblast jen málo zasažená člověkem, je to rozsáhlé území pokryté lesy a jezery, které v Americe nikde jinde nenajdete. V jejím středu leží malé město Ely, z něhož se každoročně vydávají na výlety do okolní krajiny tisíce lidí. Je to země medvědů. V lidských představách jsou nebezpečné to a krvelačné šelmy a patří ke zvířatům, s nimiž se chce v lese potkat málokdo. Gordon Buchanan říká, že do okamžiku, než se s jedním z nich ve volné přírodě sám setkal, myslel si to také. Doktor přírodních věd Lynn Rogers se zde zabývá medvědy už přes 40 let. Přestože jich tu ale žije spousta, v lese jsou mnohdy jako neviditelní. Lynn naštěstí nasadil deseti medvědům na krk obojky s vysílačkami, které nám pomohou je najít. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Radko 

všechny recenze uživatele

Reality šou, tentoraz s nálepkou eko. Na jednej strane cítiť exhibicionizmus a snahu šokovať diváka takým: "Aha, čo sa mi podarilo! Pohladkať maca. Nakŕmil som ho hroznom. Dotkol sa aj malého macíka. Navyše v prítomnosti Veľkej čiernej medvedice! A za takú drzosť ma len trošilinku kúsla do stehna!". Na strane druhej je užitočné vedieť, že s divokými zvieratami sa dá komunikovať. Táto komunikácia môže slúžiť odbúraniu prehnaného strachu človeka aj stresu šelmy pri nasadzovaní monitorovacieho obojku. Stresu spôsobenému uspávacími injekciami. Ukázanie práce šedivého biológa s divými medveďmi je náučné. Hoci v kontexte celku je to len štafáž ku kameramanovej one man šou. Na druhej strane, sledovať zábery života medveďov vo voľnej prírode je tisíckrát zaujímavejšie ako sledovať život nejakých trtkov ako sa pokúšajú prežiť v umelo vytvorených adrenalínových podmienkach a ako sa medzi vzájomnými zúrivými hádkami pokúšajú navzájom trtkať. Hviezdičku pridávam za obdobné skúsenosti s bezprostrednou blízkosťou divej zveri. Potvrdzujú videné v tom zmysle, že ak so zvieraťom komunikujete s otvorenou mysľou (pri súčasnom vylúčení lovecko-obranných úmyslov), také zviera Vám neublíži. ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Kdyby aspoň ten hroznej chlap opravdu natáčel medvědy a ne sebe, to by se dalo o vyšším hodnocení aspoň uvažovat... Ale ať se mi nikdo nesnaží namluvit, že to, co tam sleduje, jsou divoce žijící medvědi, ty si půjčili někde z manéže, zasadili do lesa a natočili rádoby studii za vydatného krmení hrozny nebo mlékem v plastové misce, i ty dramatické zápletky (ztráta mláděte, ztráta medvědice) mi přijdou prostě zahrané. ()

Reklama

lioncel 

všechny recenze uživatele

.. jenom prosím vás, pokud náhodou potkáte někde v lese divokou medvědici s mládětem (nebo klidně i bez), nechoďte k ní .. nevolejte na ni: .. "ahoj medvěde .. to jsem já" .. (tedy samozřejmě, jenom pokud to tu nechcete zabalit opravdu originálním a v případě, že mají medvídci málo potravy, i poměrně užitečným způsobem) ... ()

keddy79 

všechny recenze uživatele

Snah dokumentaristů zachytit lidskou chamtivost a krutost vůči zvířatům je hodně. Taky jim lidé dávají hodně podmětů: v Japonsku se loví delfínia velryby pro "vědecké účely", v Kanadě stahují z kůže tulení mláďata atd. atd. Síla tohoto dokumentu spočívá v tom, že ochránci mají silné vztahy s konkrétními medvědími jedinci. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Když jim donesete pamlsky, jste kámoš. Dojdou-li zavrčí, kámoš už nejste, ale dovolí vám zůstat v patřičné vzdálenosti. Můžete pak být součástí jejich intimních, životních chvilek a sdílet jejich příběh. P.S. některé id(píííp)ty s nerózním ukazováčkem na spoušti u pušky a s gumou místo mozku, bych nechala svléknout do naha a strčila bych je do medvědího brlohu jako hračku chlupáčům ... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Pri nakrúcaní medvedica Lilly jemne pohrýzla kameramana a herca Gordona Buchanana do stehna ako výstrahu, aby sa nesnažil dotýkať jej mláďaťa. V zábere to však nie je, pretože kamera snímala mláďa a ruku Gordona. (Autogram)

Reklama

Reklama