Reklama

Reklama

Vyprávění o lese

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2012, 28 min

Obsahy(1)

Les může připomínat moře. Je velký, beztvarý, koruny stromů se pod větrem vlní jako voda. Krajina našeho státu, který má k moři daleko, byla vždy přirozeně zalesněna, ornou půdu i půdu pro svá obydlí museli lidé přírodě vzít. Brali ji lesu. Lidé dřívějších dob byli obklopeni lesem v míře, jakou již nechápeme, báli se ho, využívali ho a osídlovali různými bytostmi. Proto měl les odpradávna i svůj výtvarný symbol - na gotických stavbách nacházíme kamenný sochařský symbol lesa - démonickou postavu Zeleného muže. Z lesa člověk vidí jen jeho polovinu, protože ta druhá je pod zemí. Jaká je historie lesa ve vývoji krajiny v toku času? Hlavním průvodcem pořadu je Václav Cílek, dalšími jsou botanik Ivan Větvička a ekolog Jaromír Bláha. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

whack 

všechny recenze uživatele

Úprimné, láskyplné a pokorné rozprávanie prírodovedca Ivana Větvičky, geológa Václava Cíleka a ekológa Jaromíra Bláhu z Hnutí Duha. Každý z nich sa podelí o svoje vedomosti zo svojho odboru, čím sa navzájom doplnia a vytvoria komplexný pohľad na naše lesy. Natáčané bolo v krásnych lesoch Jizerských hôr, NPR Libický luh, ale vidíme tiež zábery zo samo sa obnovujúcich lesov NP Šumava, ktoré sú príkladom a dôkazom, že človek do prírody nemusí vôbec zasahovať. Bohužiaľ, rozlohu našich lesov tvoria už iba minimálne fragmenty s charakterom skutočných lesov, väčšinou to sú iba farmy na drevo. Prial by som si, aby to bolo naopak. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemne ma prekvapilo, že miesta ktoré som v dokumente videla, mi boli známe pretože som ich za roky strávené v Čechách osobne stihla navštíviť. Polabie a aj Šumavský národný park mám už celkom prechodené. Je fakt, že ma nikdy nenapadlo vidieť v močiari vodníka, alebo lesnú vílu a v živote by ma nenapadlo prirovnávať les ku kostolu. Nezazlievam však ľuďom ich bujnú fantáziu. Nie žeby na mňa les nepôsobil magicky, ja ovšem vidím hlavne dômyselne fungujúci, fascinujúci ekosystém, plný nezdolných malinkatých aj väčších živočíchov z ktorých každý má svoju dôležitú úlohu. Je škoda, že svetu vládnu peniaze a ťažobné firmy, alebo výstavba diaľníc sa uprednostnia pred prírodnými klennotmi. Žiaľ ľudská chamtivosť a hlúposť má silné korene. Naučíme sa niekedy proste nezasahovať a nechať les, nech sa obnoví sám? Nepodceňovať silu a múdrosť prírody? Alebo si tu radšej vypestujeme umelé, takmer sterilné lesy? To sú otázky hodné zamyslenia. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Další z krásných "Cílkovských" dokumentů. Tentokrát vyprávění o lese se velkým množstvím nádherných záběrů z přírody. Komentář Václava Cílka je opravdu hluboce zanícený, láskyplný, s porozuměním a s širokými souvislostmi z historie, filosofie, či biologie. Proto byl v až nepřiměřeném kontrastu s výkladem ekologů. Trošku mě mrzí, že se Václav Cílek vyhnul tématu palčivému, a to Šumavě, o které se v pořadu taktéž hovořilo. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sú tu ludia, čo ich zaujma viac velkosť zisku a množstvo majetkov, ako príroda. Les sa bez človeka zaobíde, ale človek bez lesa nie. Dokument je náučny a ludia čo ho vytvorili majú v hlave jasno. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se tahle cílkovina trochu zvrhla v jednostranné hudrování ekologů na současné poměry. Jinak záběry z lesů jsou pěkné. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Dozvíte se, jaký je význam lesa, jaké druhy lesů u nás můžeme najít, proč je kácení na horách nebezpečnější než jinde apod. Dokument působí trochu neuspořádaně, jedna myšlenka střídá druhou a i informační hodnota je kolísavá (viz např. "opakem lesa je bezlesí" vs. "polovina organické hmoty lesa je skryta pod zemí"). Ale na záběry lesů se kouká hezky. Jediný Jaromír Bláha z Hnutí Duha se vyjadřuje jasně, věcně. Ivan Větvička mluví bohužel až rušivě naléhavě. "Skoro byste si řekli, že tady někde může být vodník... Možná tu skutečně je a... možná není úplně přívětivý." :) ()

Reklama

Reklama