Reklama

Reklama

Rengó kantai širei čókan: Jamamoto Isoroku

  • Japonsko 聯合艦隊司令長官 山本五十六 ―太平洋戦争70年目の真実― (více)

Obsahy(1)

Film byl natočen na základě biografie admirála Jamamota Isoroka, muže, který byl ve třicátých letech minulého století proti spojenectví s Německem a Itálií a 7. prosince 1941 vedl útok na Pearl Harbor. Po bitvě o Guadalcanal dal rozkaz, aby se Japonci stáhli, protože nechtěl, aby jich přišlo o život víc než je nutné. Nasedl na letadlo, aby letěl dát mužům v prvních liniích morální podporu. (Zíza)

(více)

Recenze (13)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby velmi zajímavý náhled do života jedné z největších vojenských osobností z první poloviny 20. století v Japonsku, ale bohužel mi dnes nesedl styl vyprávění a plynutí filmu. Jinak si myslím, že to snad bylo i o * víc. Pokud vás zajímá 2. světová válka v Tichomoří, je to určitě kousek, který vás obohatí. ()

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Nováčik určite poberie mnohé, ale znalejší Pacifiku si skôr len rekonštruujú udalosti. Politické záležitosti sú tu brané ako hlavné, čo ma baví, osobný život a rodina Jamamota ma nezaujíma vôbec, našťastie to sa tam vyskytlo len v malom. Ako hlavná postava tu admirál vystupuje relatívne kladne, čo sa dá aj čakať, keď bol proti väčšine vojenských ťažení a agresii Japonska. I skrz to je ale podľa mňa dosť idealizovaný. Napr. po prehre u Midway bol úplne mimo, zatiaľ čo tu je celý čas "pokojný" a najviac ho zasiahne smrť admirála Tamona Jamagučiho. Fakt by my tiež zaujímal jeho postoj k masakrom, ktoré Japonci všade kam sa dostali napáchali (nejaké Nacistické Nemecko sa malo čo učiť). Inak vojenských záberov tu moc nie je, boje sú vzaté len hodne z rýchlika (samozrejme na Midway alebo Guadalcanal by bol potrebný samostatný film). Zábery na lode krásne, akurát lietadlá počas letu vypadajú otrasne, v obraze sekajú akoby tvorcom počas renderu vypadla polovica FPS. Mimochodom, ten soundtrack je fantastický! S loďami to najlepšie na filme.Veď posúďte sami. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá životopisne ladená historická dráma. Má výborný príbeh o admirálovi Yamamotovi, jednom z najvplyvnejších mužov japonského cisárstva v priebehu druhej svetovej vojny. Síce osobne je skôr proti tomu, ale kvôli verejnosti a ostatným špičkám sa Japonsko predsa len spojí s Nemeckom a Talianskom, aby vytvorili silnú koalíciu a následne vedie útok proti USA. Ale časom si predsa len všetci uvedomujú, že to bola chyba a tak sa Yamamoto ešte snaží celú situáciu čo najviac zachrániť. Spracovanie sa mi páči, veľkým kladom je samotná hlavná postava Isoroka Yamamoto, tá jeho rozvaha, inteligencia, rešpekt a schopnosť dívať sa do budúcnosti sa mi skutočne páčili a všetky svoje scény s ľahkosťou ťahá. Plusom je aj tento veľkolepejší pohľad, kde divák nevníma dianie len z pohľadu bežného človeka, ale práve z tých najvyšších miest, kde sa tie rozhodnutia dejú a rovnako dôvody, ktoré k nim vedú, pričom priestor majú prakticky všetky zásadnejšie udalosti, či už spojenie s Nemcami a Talianmi, ale aj Pearl Harbor, Bitka o Midway a podobne. Zaujal ma aj menší priestor pre novinárov, rovnako aj názory v hostinci, jedine tie scény s rodinou ma až tak moc nebavili, no zase ani tie nie sú zlé a navyše ich ani moc nie je. A tak je to skutočne vydarená žánrová filmová zábava od začiatku až do konca, pričom záverečná fáza a obzvlášť posledný let sú najlepšie. Spokojný som aj po stránke akcie, keďže toto nie je plnohodnotný vojnový film, o nejaké dlhé bojové sekvencie tu určite nejde, skôr majú len sprevádzať dej, ale aj tak sa tu nájde pár obstojných leteckých a námorných scén a svoj účel to splní. Herecké obsadenie je výborné, Koji Yakusho v hlavnej úlohe ma veľmi bavil, podal bezchybný výkon a množstvo zaujímavých vedľajších postáv obsadených samými známymi tvárami, ktoré vždy rád vidím, takže tu som plne spokojný. Čo sa týka réžie a technickej stránky, efekty v akcii síce trochu zaostávajú, ale inak je vizuálna stránka kvalitná, páči sa mi aj výprava, dobová atmosféra a miestami fungujú aj emócie, takže nemám väčší problém. A nesklame ani hudba. Takže Admirál Yamamoto je skutočne vydarená filmová exkurzia do japonskej histórie druhej svetovej vojny a rád si to ešte pozriem. 78% ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Faktograficky celkem ucházející snímek, ale pro každého, kdo o dané problematice nic neví, těžko stravitelný film. Pochopitelně Japonci inteligentně vynechali své nejhorší zločiny a Jamamoto je trochu idealizovaný, ale vše v rámci možností s celkem slušnou dobovou charakteristikou. Přesto pochopit jednání Japonců je velmi obtížné a bez znalosti jejich soudobých společenských reálií mohou vyznívat až směšně (alespoň pro základní pochopení tehdejší mentality doporučuji Dějiny 20. století od Paula Johnsona a příslušné pasáže). Přesto musím napsat, že snímek mě prostě nechytil, připadá mi, že postrádá šťávu a je lehce manipulativní. Určitě by se to dalo natočit mnohem lépe, připadá mi to jako film od Japonců pro Japonce. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Pohled na 2.světovou válku z japonské strany skrze paměti Admirála Yamamota (které budu muset z historických důvodů ještě prozkoumat), je velmi lákavé málo zpracované téma. Místo masivní válečné akce v epických rozměrech, je film ale mnohem zajímavější svoji snahou vykreslit dobu, ukázat předivo vztahů mezi mocenskými skupinami v Japonsku. Ano bohužel mám díky nedostatečným znalostem japonských poměrů, zdrojů problém určit, zda se to hodně drží reality, nebo je to pokus o vyléčení válečného komplexu, rafinovanou jemnou propagandou skrze postavu Yamamota, známého odpůrce války proti USA ( i když do jisté míry viníkem vojenského kolapsu). I kdyby tomu tak bylo tak filmařsky je to zvládnuto precizně i díky hlavnímu představiteli, hercům ve vedlejších rolí, ve kterých se mihne plejáda známýhch japonských hvězd. Velmi střízlivý, reálně působicí film, který se nesnaží za každou cenu tlačit diváka do židle návalem akce, emocí, ale jde si trpělivě svojí cestou do cíle. Což určitě mnohé zaskočí, že patos, fanatismus a různé tradiční asijské nešvary tentokrát zůstaly doma, nebo na podlaze střižny. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Keď sa vo filme hovorí o napadnutí Poľska Nemeckom v septembri 1939, na mape ukazujúcej smer útoku je vidieť Československo, ktoré v tom čase už bolo rozdelené na Protektorát Čiech a Moravy a samostatný Slovenský štát, a vidieť tiež samostatné Rakúsko, ktoré už v tom čase bolo súčasťou Nemecka. (Michal74)

Reklama

Reklama