Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán "Rip" Murdock (Humphrey Bogart) se vrací z evropských bojišť, aby převzal válečné ocenění. Namísto toho však musí najít svého parťáka Johnnyho Drakea, který záhadně zmizel z vlaku na cestě do Washingtonu. Stopa vede do malého města Gulf City, kde Johnnyho objeví, ale neschopného vypovědět důvody svého náhlého útěku. Mrtví totiž nemluví. A tak se Murdock pouští do vysoké hry s nízkými kartami, když chce zjistit, co má jeho kamarád společného s místním mafiánem Martinellim, krásnou zpěvačkou Dusty a jejím zavražděným manželem. (Hwaelos)

(více)

Recenze (32)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Dva válečné hrdiny (parašutisty) seržanta Johnnyho Drakea a plukovníka Ripa Murdocka veze vlak do Washingtonu (kde jim mají být předána vyznamenání za zásluhy). Ovšem jednoho z nich (Johnnyho) „dobíhá“ osud (nedořešená minulost) a tak místo cílové stanice Washington, nabírá Johnny (posléze následován Rippem) kurs do malého městečka jménem Gulf City a začíná „hra“ o jejich životy. Dead reckoning, to je „stará dobrá poctivá“ krimi- noir, s ponurou atmosférou, vcelku jednoduše (jednoznačně) vystavěným příběhem (jakýto kontrast např. s The Big sleep), dobře napsanými dialogy, charismatickým H. Bogartem (coby plukovníkem Ripem) snažícím se (u)hájit čest svého kamaráda Johnnyho a nedůvěřujícím ženám s „osob. přáním“, mít je po ruce jako krabičku od sirek s možností (v případě potřeby) je kdykoliv zastrčit do kapsy. (No, upřímně pánové, kdo (alespoň jednou v životě) po tomto nezatoužil :-) Samozřejmě nesmí chybět ani osudová femme fatale Lizabeth Scott (coby zpěvačka Dusty) resp. MIKE. Dead reckoning NENÍ špička žánru, (možná) chybí trochu vypiplat dialogy, (možná) trochu osudovosti, (snad) více jiskřivosti, kdoví. Nicméně, těch 100 min strávených u tohoto Cromwellova snímku (pokud jste fanoušky daného žánru) ROZHODNĚ litovat nebudete. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Suhlasim s Mejlou, cim viac noir filmov clovek vidi, tym rychlejsie rozpozna kvalitu od priemeru. Tuna plavam vyslovene s mainstreamom, musim vysoko vyzdvihnut  zapletku /behom jazdy vlaku sa stratil jeden clovek, ktoreho je treba najst/. Vyzdvihujem vybornu femme fatale, zapletku, gradaciu no a takto  : keby som film videl hned po povedzme Sunset Boulevard 1950 tak film dost sklepem a sknci vo vyslovenom priemere. Keby som Dead Reckoning videl po Segosovych "kultoch" - vysoko  ohodnotim. 77 % ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Napínavý film-noir s obrovskou atmosférou a jako vždy charismatickým Humphreym Bogartem. Tentokrát jde o příběh zapeklitý, docela komplikovaný, ale ne tolik, aby se divák ztratil. Setkáváme se tu s femme fatale, výborným prostředím a zvraty v ději, což je obrovské koření Cromwellova počinu. Z nějakého subjektivního pocitu musím dát 5*, neboť na mě Dead Reckoning dýchlo něco, co se těžko slovy popisuje, ale zcela určitě to ve mně během sledování a ještě i po zhlédnutí rezonovalo. ()

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

Ale jo, je to docela poctivý noir. Jen mu k dokonalosti chybí malý chloupek. Celé to totiž tentokrát stojí na výkonu Humphrey Bogarta, jehož vypravěčské dialogy drsným hlasem jsou naprosto boží. Filmu má trošku jednodušší děj, za to však silné postavy. Mimo Bogarta je to tentokrát hodně dobře napsaná a také zahraná postava femme fatale v podání Lizabeth Scott… Musím souhlasit s komentáři tady, pokud je to váš první noir, budete jistě uneseni. Jestliže však za sebou pár filmů z tohoto žánru máte, bude vám stejně jako mě chybět pocit trošku bezvýchodnější situace a rafinovanější děj. Na druhou stranu je pravda, že i pro celkem dlouho abstinujícího kuřáka je tady až neúnosné množství cigaretového kouře (fakt jsem dostával strašlivou chuť :-P), výborný twist na konci a drsně neodolatelný Humphrey Bogart, bez něhož by tyhle filmy nikdy nebyly tím čím jsou… ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takový celkem klasický Humphrey Bogart v noiru, a to myslím v tom dobrém. Většinu toho řekne ve voice overu, a i když si myslíte, že má vlastně jen jeden výraz, ve skutečnosti zvládne hrát některé scény právě jen obličejem. Scénář není geniální, ale dost dobrý na to, aby vás bavil až do úplného konce. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (3)

  • Když se ve vlaku Drake (William Prince) dozví, že bude odměněn medailí cti, postava Murdocka (Humphrey Bogart) zažertuje, že se Drake možná dočká toho, že bude sedět nahoře na piánu, zatím co mu u toho bude prezident hrát. Je to narážka na skandální fotografii z roku 1945, kde president Harry Truman hraje na piáno, zatím co mu na něm leží blonďatá dívka. (Mol)
  • Zpěv Dusty (Lizabeth Scott) v baru song ve skutečnosti obstarala zpěvačka Trudy Stevens. (Mol)

Reklama

Reklama