Reklama

Reklama

Bian di lang yan

  • angličtina Cold Steel (více)

Obsahy(1)

V době druhé čínsko-japonské války, v roce 1938, takřka jeden celý rok od jejího vypuknutí, v níž na jedné straně stojící nezávislá Čínská republika s non-lineární pomocí Německé říše, Sovětské republiky a Spojených Států Amerických, jen s těží odolávající kumulujícímu náporu expandujících vojsk Japonského císařství, staví do předních linií své nejlepší muže, muže chladnokrevné a odhodlané, výcvikem zocelené, bojující za rodiny všech čínských obyvatel, na jejichž bedrech leží osud celého národa. Po jeho pádu zůstanou už jen hrdinové, váleční hrdinové, na jejichž památkách ulpí časem jen silná vrstva prachu. Ne ale na jednom z nich, na dávno osiřelém potulujícím se lovci Liangfeng Ma (Peter Ho), který jednoho dne stává se svědkem zřícení amerického stíhacího letounu, z jehož hořících trosek vysvobozuje omdlévajícího muže. Jeho záchrana spočívá na ramenou ovdovělé majitelky místního čajového domu, Yan Liu (Jia Song). Ta jej z utržených zranění léčí způsobem sobě vlastním a jen krátce na to je Američan na nohou, aby svému zachránci uštědřil lekci řádného zacházení se střelnou zbraní. Liangfeng ve zbraních objevuje velkou zálibu. Jeho sebevědomí roste stejně rychle jako jeho vášeň pro střelné zbraně, když v tom se zaplétá mezi rozlícené vojáky, vulgárně urážející majitelku čajového domu, uhrančivě krásnou Yan. A když je po vyhrocené šarvátce, v níž úspěšně likviduje několik vojáků, zajat rázným velitelem Wu (Ye Xinyu Xe), aby byl společně s celým jeho oddílem převezen do základního vojenského tábora, ocitá se ve smrtelném nebezpečí, když je celý konvoj napaden maskovaným japonským odstřelovačem. Navzdory značným ztrátám na životech je oddíl zachráněn právě díky Liangfengovi, který se díky svému důkladnému výcviku ve střelbě staví do čela protiútoku a japonského odstřelovače několika přesnými zásahy na vzdálenost několika seti metrů likviduje. V té době ale ještě netuší, jakým způsobem se jeho život v nadcházejících dnech změní, neboť jeho hrdinský čin jej pasuje do pozice talentovaného střelce, které armáda skomírající Čínské republiky ke svému přežití nutně potřebuje. Po úspěšném přijímacím testu plukovníka střeleckého oddílu (Rongguang Yu) je Liangfeng přidělen k autoritativnímu veliteli Mengzi Zhang (Tony Leung Ka-fai), po jehož velením se jen krátce na to vydává na svoji první misi; k přísně tajnému koordinovanému atentátu na vybrané armádní generály okupantského Japonského císařství. (Conspi)

(více)

Recenze (6)

maty39 

všechny recenze uživatele

Čínský válečný film o sniperovi, který obsahuje sniperskou akci vlastně jen v první polovině. Ve druhé polovině je akce a střelby dost, ale spíše se podobá filmům Johna Woo. Jakpak by ne, když režisér tohoto filmu pracoval jako střihač na mistrových filmech Hard Boiled, Better Tommorow 1,2 , Bullet in the head a dalších (kromě Killera). David Wu si své režisérské řemeslo piloval na průměrných amerických seriálech a na filmu je to vidět. Když tento film porovnáte s jeho čistě čínskými kolegy, tak zjistíte, že film nemá zběsilé tempo plné střihačského a dějového závodu s divákovou pozorností. Film plyne víceméně v poklidném tempu na které jsme zvyklí ale stále si zachovává asijskou poetiku. Pozitivně mohou někteří vnímat i skutečnost, že už v páté minutě nemáme bordel v postavách jako se stává v některých hong kongských filmech let minulých. Co mě na filmu zaujalo nejvíce bylo to, že příběh má stejnou důležitost jako akce. Tvůrci rozhodně neupozaďují jednotlivé postavy, vztahy mezi nimi a ani dějovou linku na úkor akce. A akce je dost a je výborná. Jak už bylo řečeno, střelba se drží v mantinelech Woovské poetiky. Jen není tak propracovaná s detailně choreografií. Ale moc nechybí. Rozhodně patří k největším kladům tohoto filmu. Jediným problémem filmu je, že tempo místy opadne a závěrečné zúčtování mohlo být o něco epičtější. Pak by to byla další klasika. Takto je to "jen" výborný akční biják z čínské produkce. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Excelentní Válečná-Sniper věc! Akce je rychlá, svižná,napínavá, krvavá a extremně dobře sestříhaná..Tohle mi sedlo jako prdel na hrnec, jediná výtka k romantické vložce, která trvala asi půl hodiny a snížila filmu tempo, ale stále velká spokojenost..85% ()

Reklama

MarxIsmus 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně překvapení roku. Válečná akční "střílečka" o sniperech kterou bych z Čínské filmové tvorby neočekával. Původně jsem to chtěl k něčemu přirovnat, ale nevzpomínám si na žádný film, který by jej kopíroval. Každopádně je to čistý "hollywood" i se všemi klišé které k tomu patří...což nevidím jako nějaké negativum, ale naopak oceňuji, že si film nehraje na něco co není. Vynikající akční sekvence (rozuměj s ohledem na rozpočet ) kde jsem nebyl schopen odhadnout co se stane v dalším okamžiku. Tento film si dokážu představit i jako remake z prostředí 2.sv války...který by určitě přilákal do kin mnoho fanoušků žánru. Ti z Vás kteří nemají rádi asijskou kinematografii tak si z hodnocení uberte 2 hvězdičky...a ti z Vás kteří nemají rádi akční(střílecí) filmy se na tento ani nedívejte. Pro všechny ostatní je to povinnost! ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný vojnový film z čínskej produkcie. Má výborný príbeh o mladíkovi, skvelom strelcovi, ktorý sa počas vojny medzi Čínou a Japonskom radšej venuje lovu, ale keď sa zapletie do neškodnej roztržky so skupinou čínskych vojakov a počas prevozu, kedy sú napadnutí niekoľkými nepriateľskými odstreľovačmi ukáže svoje strelecké schopnosti, dostane sa do elitného tímu odstreľovačov, ktorí vykonávajú nebezpečné akcie na okupovanom území. Spracovanie je na tom dobre, ale dalo sa z toho získať ešte o trochu viac. Spočiatku to vyzerá perfektne, zoznámenie s mladíkom a jeho novými priateľmi, prvá akcia a vstup medzi odstreľovačov, toto sa mi veľmi páčilo, síce aj potom je to stále vydarená akčná zábava, ale čakal som niečo trochu iné. Zmení sa to už na čistokrvný akčný film z vojnového prostredia, strieda sa akcia so scénami z osobného života, obe sú zvládnuté nadpriemerne, no len predsa to mohlo byť trochu realistickejšie, špinavšie a menej komerčné, potencál tu bol. Akcie je tu pomerne dosť a je aj celkom slušná. Trochu ma prekvapilo, že odstreľovacie pušky sa tu ani moc nevyužívajú, väčšinou sa nimi začne a už nastáva bežný akčný film, pri ktorom sa používajú pištole, pušky, samopaly alebo granáty a protivníci, v tomto prípade japonskí vojaci umierajú po desiatkach, škoda, že tu sú vykreslení tak amatérsky, chýba napätie, ktoré by som pri odstreľovačoch za nepriateľskými líniami očakával, ale inak je akcia dlhá, slušne natočená, s pár výbornými momentmi, len občas trochu umelá, hlavne to bombardovanie v závere si mohli odpustiť. Najviac sa mi páči prvá akcia proti niekoľkým odstreľovačom, škoda, že sa v podobnom duchu neniesla v celom filme, ale bavil ma aj útek v meste, hlavne časť so staršou ženou, ale prakticky všetka akcia dokáže pobaviť. Herecké obsadenie je na tom dobre, hlavný hrdina je sympaťák, ktorému sa hlavne v prvej tretine rozhodne dá fandiť, ale vo filme urobí niekoľko zásadných chýb, ktoré stoja niekoľko životov na jeho strane, čo mu teda neprispeje, hneď si ma získala jeho priateľka, poteší aj Tony Leung Ka Fai a nesklame ani hlavný záporák. Réžia a technická stránka pre potreby akčného filmu stačia, takže nie som sklamaný, ale ako som spomínal, viac by som ocenil priblíženie sa k realistickejšiemu vojnovému žánru. Pár nedostatkov sa tu určite nájde, ale aj tak je Cold steel vydarená akčná zábava. 78% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tady není vůbec třeba nad hodnocením přemýšlet a okamžitě dávám plný počet. Film z Japonsko - Čínské války, ve které sledujeme vzestup mladého hrdiny z vesnického lovce na snipera a vojáka první třídy. Excelentní vizual, sympatické a výrazné postavy, skvělé herecké výkony, ale hlavně AKCE!! A to je prostě nářez neskutečnej. Nestřílí se jen sniperovkama, ale i dost pistolemi a občas samopaly. Hlavní hrdinové filmu jsou fakt frajeři a za celou stopáž postřílí snad 200 japonců. Akce má úžasnou choreografii, je napínavá, rychlá, nápaditá ... Prostě naprosto úžasná jízda, která zde už dlouho nebyla. Velké překvapení!! ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama