Reklama

Reklama

Problémy s Tolstým

(TV film)
  • Česko L. N. Tolstoj kontroverzní (více)
Velká Británie, 2011, 67 min

Obsahy(1)

Lev Nikolajevič Tolstoj je v každém ohledu velikánem ruské literatury. Nejenže napsal Válku a mír a Annu Kareninovou, dva nejslavnější romány, jaké kdy vznikly, ale byl i mimořádně vlivným a významným sociálním, molárním a náboženským filosofem a díky svým radikálním myšlenkám je dodnes v Rusku považován za vysoce kontroverzní osobnost. Britský reportér Alan Yentob se vydává vlakem do srdce Ruska, aby si vyslechl mínění Rusů o Tolstém - jak pohlížejí na svého nekonformního, výbušného, protistátně smýšlejícího literárního superhrdinu? Cesta nabízí seznámení se současnou duší Ruska díky Yentobovým rozhovorům s řadou obyčejných i ne tak obyčejných lidí o spisovateli, kterého přinejmenším teoreticky četl každý Rus, jenž kdy chodil do školy, a na kterého mají mnozí vášnivé názory. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

tvůrci se naštěstí vyhnuli patosu a věnovali se faktům. Aleluja! Ovšem fascinující je, kterak se během jedné vteřiny bez předchozího upozornění začnou vykecávat nejdůležitější dějové zvraty, kdybych měl někdy touhu přečíst Annu Kareninu (jakože ji nemám a nejspíš mít nebudu), měl bych nutkání vyrvat ctěnému tvůrci ruce z kloubů a používat je místo kriketových holí. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem ještě nikdy žádný dokument o L.N. Tolstém. Nejde tedy srovnávat. Měl jsem o něm pouze informace ze střední školy, kde nám ho popisovaly komunistické učitelky jinak. Vyzvedly samozřejmě lásku k rolnictvu a nenávist k církvi. A navíc nás z toho ještě vyzkoušely. Pro mě spokojenost s tímto dílem. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Standardní dokument, nijak objevný, a tím ve svých dvou dílech dlouhý. Z celého filmu čiší snaha autorů vyhnout se konstatování, že geniální spisovatel se v závěru svého života prostě pomátl, z čehož vzniká řada tajemných otázek typu: jak to myslel. jak to myslel?.... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama