Reklama

Reklama

V kruhu koruny - Série 1 (2012) (série)


Jindřich IV. (1. díl) (S01E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Henry IV, Part 1
všechny plakáty
Trailer

Jak z nectnosti se ctnost rázem může stát. Filmová adaptace divadelní hry Williama Shakespeara. Jindřich IV. (1. díl) je historická hra Williama Shakespeara napsaná nejpozději roku 1597, která popisuje období vlády Jindřicha IV. – dříve Jindřicha Bolingbroka – od bitvy u Homildonu na konci roku 1402 do porážky rebelů v bitvě u Shrewsbury v polovině roku 1403. Král se potýká nejen s rostoucí odbojností části šlechty, ale také s nezodpovědností svého syna, mladého korunního prince Jindry. Jindřich IV. se od ostatních Shakespearových historických her liší především svým zřetelným směřováním ke komedii. Její děj se odehrává v královských síních, v londýnských hospodách i na bitevních polích. Nevystupují v ní jen urození páni, ale také kumpáni nezdárného prince, zloději, prostitutky, šerifové a číšníci. Žádná z těchto postav nemá na rozdíl od postav šlechticů historické předlohy a všechny zároveň tvoří podstatnou součást téměř breughelovsky zalidněného světa, jemuž vévodí zhýralý rytíř Jan Falstaff. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Shakespeare uměl i historickou komedii. 1) Spoiler. Shakespeare se, třeba říci, se svými postavami nijak nemazlí. Z nejasných důvodů nejdříve nechá prince Hala plácat se v mravním bahně (výstižně je reprezentuje Sir John Falstaff), aby posléze Henry svého kumpána z politických důvodů suverénně odvrhl. Ani vítězství královských vojsk u Bramham Moor v roce 1408 dosažené cestou zrady vlastního slova nelze uvést jako ukázku mravního a následováníhodného počínání. Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. Takže fandit není komu._____ 2) O povaze sporu mezi králem a povstalci se ve hře mnoho nedozvíme. Ani princ Hal se v mládí zřejmě nechoval tak, jak ho Shakespeare zpodobňuje. Rok a půl vládl místo svého zraněného otce (1410 - 1411), ale po králově zotavení byl od moci odstaven. Jeho protivníci na něm poté nenechali niť suchou - zde se pravděpodobně zrodila pověst o prostopášném mládí._____ 3) Spoiler. Mladému Halovi bylo v bitvě u Shrewbury, kde zemřel Hotspur (konec prvního dílu), teprve 16 let. O deset let později zemřel jeho otec. Celým tímto údobím nás ve filmu nonšalantně provází neměnný, protože po celou dobu natáčení 31letý Tom Hiddleston._____ 4) Skromné filmové zpracování je ovšem špičkové. Vynikající herecké výkony, zajímavá kamera, pěkná výprava a moderní pojetí s respektem k tradici zajišťují vynikající divácký zážitek. K němu přispívají i parádní titulky překladatele a shakespearisty Jiřího Joska._____ 5) Zaujali mě 31letý uhlazený Tom Hiddleston (Jindřich V), 64letý Jeremy Irons (Tomův otec Jindřich IV), 51letý gay Simon Russell Beale (John Falstaff), 34letý Joe Amstrong (syn vůdce povstalců hraběte Northumberlanda Henry Percy zvaný Hotspur), 30letý David Dawson (Jindřichův důvěrník Poins), 29letý Harry Lloyd (Mortimer) a Henry Faber (princ John of Lancaster). ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Nebudem riešiť, čo urobil a neurobil Shakespeare, ale adaptáciu pre TV, a tá je hutná, vecná, pevne držaná, dobre zahraná. A napriek varovaniu mojej sestry som nudu nepociťovala. Ale tento "historický" Shakespeare potešil viaceré moje úchylky. :) Napríklad tú, že ocením, keď sa k Shakespearovi pristupuje síce s rešpektom, ale bez patetického posvätného strachu: jeho text je jednoducho jedna z verzií senáru, ktorú možno lehce upraviť, "prestrihať" a už duplom nie je nutné ho interpretovať sošným štýlom, ktorý sa už niekoľko dekád nenosí. ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Mládí krále Jindřicha V. aneb vrať se do hrobu, Branaghu - tahle vysokoenergetická, živoucí, zemitá, entuziastická, vtipná, plnokrevná a dramatická verze má všechno, co nabubřelé, studené a mramor seroucí produkty znásilňování Shakespeara tvým nejvyvinutějším orgánem, to jest egem, tak zoufale postrádají, takže na to nekoukej nebo chytneš mindrák, zalezeš do svých 42+1 a začneš živořit. V Eyrově podání voní Henry IV. krví, potem, chtíčem a válkou a dokonce ani ta velština v podání lady Mortimerové není něčím, po čem by si člověk ještě týden vymýval chrchle z vlasů, viďte, kapitáne Blackaddere? ()

Ant 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O něco slabší než předcházející Richard II. a to zejména proto, že je celý film koncipován jako první díl a chybí mu tak silnější začátek a prostředek. Nicméně bitva na konci tohle vynahrazuje, protože je natočená opravdu skvěle a na televizní produkci to byl výkon. Výborná hudba posouvá hodně scén o několik příček nahoru. Nejlepší na celém filmu je Tom Hiddleston, který je jako Hal fantastický. Moc mě bavilo jeho hašteření s Fallstafem. Perfektně vystihl každou emoci. Tohle je podle mě zatím jeho nejlepší výkon a nemůžu se dočkat, co předvede jako Henry V. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Herecky, kulisami a kostýmami maximálne zvládnuté. A predsa ma to až tak nebavilo, tak ako vlastne Shakespeare vo všeobecnosti. Príbeh samotný nie je komplikovaný, ani nejak zaujímavý. No a keďže ide o prvú časť z dvoch dielov, samozrejme, že je tak nejak trochu diétna. A nevyzýva na sledovanie druhého dielu. ()

Galerie (131)

Reklama

Reklama