Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vojenský lékař Katz prohraje svého sluhu Josefa Švejka v kartách. Švejk pro nového nadřízeného, nadporučíka Lukáše, ukradne psa. Lukáš na procházce se psem potká plukovníka Krause a ten ke své nelibosti zjistí, že Lukáš si vede jeho psa. Za trest pošle Lukáše k marškumpanii do Budějovic. Lukáše doprovází Švejk, který nejprve urazí generála, cestujícího v civilním oblečení ve stejném kupé. Pak Švejk neplánovaně zastaví vlak, když zatáhne za záchrannou brzdu. Za tento čin je v Táboře předveden k výslechu. Než výslech skončí, Švejkovi ujede vlak a on se proto musí vydat do Budějovic pěšky... (ČSFD)

(více)

Recenze (11)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po sérii čtyř němých filmů s Karlem Nollem je tento Švejk cele a báječně vhozen do sesony 1931/2. Frky obstarává Haas, traumpaarem je Marion - Vacková a hudební složku podle svého nejlepšího stylu obstaral Jára Beneš a jeho zpěvní boys. Jistě, lituji, že se dochoval než fragment a zhyzdění z 50. let není půvabné, ale člověk se rád kochá aspoň malinko. ()

kinderman

všechny recenze uživatele

Je výborné, že se milovník prvorepublikových filmů dočkal uvedení tohoto torza v bonusové sekci DVD se střihovými Osudy dobrého vojáka Švejka. Když Katz nechal nastoupit pacienty a vedl k nim opileckou řeč, došlo mi, že Jiří Šlitr v některých svých nejúspěšnějších televizních vystoupeních vlastně imitoval geniálního Huga Haase. Hodnotit nelze, protože vedle scén zcela chybějících jsou zde i takové, u kterých absentuje zvuk (nebo naopak, takže příslušná pasáž pak připomíná rozhlasovou hru). ()

Reklama

hrona 

všechny recenze uživatele

Je obrovská škoda, že se tento biják zachoval jen tak v krátkém formátu. Kdo byste měl zájem jej vidět, je potřeba si pořídit DVD Dobrý voják Švejk s Karlem Nollem a jako bonus, je tam právě slabá hodinka tohoto výtvoru. Bohužel s popisem v ději při vypadlém obrazu a natrhaným obrazem v některých pasážích. Nic méně  scény s Hugo Haasem jako Katzem a Marvanem se zachovali + zároveň i trampoty s nadporučíkem Lukášem jsou také vesměs zachovalé. Hudební složka je výborná, skvělé songy. Za mě jako fanouška Švejka vřele doporučuji. Hlavně nesrovnávat s Hrušínským, je třeba bráti, že toto je podstatně starší a náhled na Švejka, je přeci jen v té době o poznání jednodušší. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Sled nejzajímavějších scén z populárního Haškova románu dnes už polozapomenutý snímek v televizi takřka neuváděný, což je velká škoda. Kompletní kopie filmu se nedochovala, ale i ta necelá hodina filmu která se zachovala spolu s části, které dochovány nejsou (protože se nedochovaly části původního negativu, byl film v 50. letech doplněn o vysvětlující mezititulky, nahrazující chybějící scény a vysvětlujíc zbytek děje) mohou o lecčems vypovídat. Švejka si zahrál Saša Rašilov, který byl alespoň pro mě co se vizáže týče a vůbec svým celkovým filmovým pojetím a ztvárněním, asi vůbec ten nejlepší a nejskutečnější Švejk, jakého jsem si vždy představoval, a to ze všech těch obrázků třeba od Josefa Lady. Po Karlu Nollovi to byl druhý filmový Švejk, ten se však zvukového filmu bohužel nedožil. Nadporučíka Lukáše hrál v našich poměrech málo známý Oskar Marion, paní Müllerovou Antonie Nedošínská, dr. Katze Hugo Haas a dr. Grünsteina Josef Rovenský. Myslím si, že tato verze Švejka by určitě stála za odvysílání i přesto že film není kompletní. Mnoho fanoušků prvorepublikového filmu na tento film stále marně čeká, včetně mně, sám jsem pak psal jak do CS-filmu tak i do NFA, NFA nechce film ale poskytnut, ani jeho část. Prý kvůli technické kvalitě. Viděno jen pár ukázek z filmu, v pořadech jako "Úsměvy českého filmu" z roku 1996, dále pak v jednom dokumentu s Hugo Haasem, a mám takový dojem, že i něco málo v populárním komediálním cyklu "Komik a jeho svět". ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Co se týká obsazení, pro mne jednoznačně nejlepší Švejk. Výtečná je též študýrka Hugona Haase v postavě štábního lékaře, dadaistických výšin dosahuje scéna, v níž Švejk přeštěká ožralého Katze a vynutí si tak jeho podřízenost. Oscar Marion jako Lukáš je samozřejmě omyl, ale ostatní to zcela vynahradí. Věčná škoda, že zrovna tenhle film není kompletní, a tak nelze vidět Antonii Nedošínskou jako paní Müllerovou (nelze tak srovnat její dva výkony ve stejné roli ve dvou filmech) či Josefa Rovenského... Frič navíc hezky kouzlil s obrazem, montáže nejsou jen na efekt, ale velmi funkční. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • Z poľného kuráta Katza (Hugo Haas) sa po protestoch predstaviteľov katolíckej cirkvi stal štábny lekár. (Raccoon.city)
  • Seriál inspiroval zvukový remake (1931): Dobrý voják Švejk. (NinadeL)

Reklama

Reklama