Reklama

Reklama

Banderovci: Válka bez pravidel

  • Rusko Banderas of the Ukrainian Front, The
všechny plakáty
Rusko, 2005, 44 min

Obsahy(1)

Ačkoli druhá světová válka v Evropě skončila v květnu 1945, uběhlo ještě hodně času, než zazněly opravdu poslední výstřely. Po skončení války pokračovaly střety na území západní Ukrajiny, kde Rudá armáda společně s agenty ministerstva vnitra sváděla boj s banderovskými jednotkami ještě dalších deset let. Dokument se vydává po stopách tohoto nacionalistického hnutí a přináší poutavé rozhovory s dosud žijícími členy organizace, založené Stěpanem Banderem, i s těmi, kteří s banderovci bojovali v nelítostné partyzánské válce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kdo měl na Ukrajině pravdu v době, kdy se 'my' a 'oni' táhlo často napříč rodinami? A co je to pravda tam, kde nejde už o život s nadstavbou svobody, ale o život jako takový? Byli Banderovci zrádci nebo hrdinové svého národa? Jsou otázky, kde odpověď ano i ne je stejně pravdivá. Jsou Ukrajinci, kteří Banderovce uctívají jako své hrdiny (na vlastní oko jsem popatřila na jejich hřbitov, na hrobě zádumčivě poseděla), jsou Ukrajinci, kteří je palčivě nenávidí. Spojovat se v dobrém úmyslu s čertem a ďáblem vyjde nastejno. Rusům budiž za dokument přičten bod za snahu s odstupem, jakého jsou mocni, tuto část historie ve zkratce zmapovat. Lvov se tu jeví jako krásné město, jímž při mé návštěvě (rok před natočením dokumentu) rozhodně nebyl. A pak věřte filmům. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Opravdu krvavá část dějin nacionalismu. Podle jedné ženy v dokumentu páchali krutosti Sověti, ale Banderovci ještě větší. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Ani sa mi nechce veriť že toto je Ruský dokument. Slabý odvar toho čo boli Banderovci a aké zverstvá napáchali. Kde je zmienka o genocíde žídov, masakre Poliakov (najznámejšia Volyň, kde žilo veľa Čechov).Naopak, dozvedáme sa že v radoch Banderovcoch boli aj židia ( čo je fakt, ale v silnom nepomere k Ukrajincom). A ktože by ich beztrestne prichýlil po vojne ako Američanmi okupované Západné Nemecko ? A Stefanovi  Banderovi ktorý je jasný vojnový zločinec Ukrajinci stavajú pomníky jeden za druhým a pomenúvajú ulice. Nekľudné 2 roky po vojne zažilo aj Slovensko na územie ktorého sa prebíjali Banderovci vytláčaní z Poľska. Napádali ako ČS vojsko tak i civilné obyvateľstvo, zabíjali jedných aj druhých, vypalovali samoty. Na to sa nezabúda. Je o tom aj niekoľko filmov. Tam je možno aj časť odpovede na otázku prečo časť najmä starších obyvateľov  Slovenska, ktorí mali dejepis za socíka je proti vojenskej podpore Ukrajiny a sympatizuje s Rusmi. Chorvátski Ustašovci boli o dve ligy horší zabijáci, ale tí zamordovali len Srbov, Cigáňov, Židov a odporcov režimu (cca 1 mil ľudí) a k tomu mali aj 2 divízie SS čo Banderovci nemali. A tam Slovák dovolenkuje rád. Chorváti sú naši prijatelji i braća. Za dom spremni (Sieg Heil) Ustaše. ()

Reklama

Reklama