Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek zachycuje nechvalně známého Al Caponeho (Tom Hardy) v jeho 47 letech. Al Capone si odpykával svůj trest ve věznici v Atlantě ve státě Georgia a následně v Alcatrazu. Příběh zachycuje dobu, kdy je předčasně propuštěn z důvodu jeho zhoršujícího se zdravotního stavu. Capone nyní trpí vážnou demencí na následky prodělané syfilidy a jeho manželka Mae (Linda Cardellini) je momentálně to jediné, co má, načež ho začíná stíhat jeho násilná minulost. (Kuzmik)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (81)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Takže Tom Hardy mal zahrať dementa, to mu to teda vyšlo, on sa vie ale zhostiť ďaleko zložitejších rolí, ako neustáleho potenia sa, kašľania, pľutia a posierania sa. O čom je ten celý námet? Koľko ľudí povie, že sa o Caponeho zaujíma kvôli jeho poslednému roku života? To je to isté, ako by točili film o Leninovi a zamerali by sa len na to ako sedí na konci života priposraný pri vozíku, ale nič čím sa "preslávil" by neukázali. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Potenciál byl mnohem vyšší. Mě by totiž bavilo dívat se na syflem prožranýho a napůl dementního Ala Caponeho a Hardy v té roli vypadá dobře. tedy vypadá jak dobytek, ale to je právě dobrý. Kdyby ten film byl víc mrdlej, tak by to mohla být solidní bizár. Takhle ale převládá nuda. Hardy nemá moc co hrát a scénář je naprosto prázdnej. Scény, ve kterých Capone blouzní asi odkazují ke Caponově minulosti. nelze říct, že by byly nějak reflektovány, protože Capone si během posledního roku života nepamatuje ani sám sebe, natož epizody ze svého života. Tématu znalý člověk by si spojil dvě a dvě, ale žádné pozdvižení by to v něm nevzbudilo. Neznalý divák si to zhruba domyslí, ale je mu to jedno, protože nic v tom filmu nemá žádnej větší význam. Je to jenom povrchní vytrácení se labilního gangstera v sídle na Floridě. Mohla to být prdel, kdyby se trank trochu odvázal. Já bych mu už ale nic nesvěřil. Očividně nemá co nabídnout. To neplatí o Hardym. je to dobrej herec a neměl by promarnit svá nejlepší léta ve filmech, který nestojí za jeho čas. ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

V případě tohoto snímku je jeho hodnocení poměrně jednoduché. Perfektní výkon Toma Hardyho, zbytek filmu těžký podprůměr. Celé to totiž působí nevídaně nezáživným způsobem, kdy snad navíc Trank psal svůj scénář až při samotném natáčení, jelikož tolika nesmyslů, nesouvislých scén a zoufale prázdného vyznění není možné dosáhnou klasickým zpracováním, ale skutečně jen „lepením za pochodu“. Přitom si ale vážně myslím, že mohlo jít jinak o velmi silné drama, neboť jak postava Caponeho, tak jeho poslední rok života s onou nemocí je látkou pro výrazný film jako stvořenou, to by ovšem jeho tvůrce musel vědět, co a jak chce vlastně natočit a ne se jen plácat v sérii nepodstatných, nudných a nepřesvědčivých momentů, s minimální dějovou kostrou. Capone Joshe Tranka navíc nedisponuje ani žádným napětím, atmosférou, tvůrčím stylem, nefungující emoce též nelze vůbec přehlížet a absence dalších výrazných, či alespoň částečně zajímavých postav, je už jen špičkou celého toho zpackaného ledovce. Těch sto minut se tak dá tudíž přežít skutečně je díky Hardyho přesvědčivého výkonu, jinak ale musím zopakovat, že se nejedná o ani trochu dobrý film, a čím dál víc to vypadá, že Trankova parádní prvotina Chronicle byla asi vážně jen náhoda, jelikož dál už se mu ve filmové kariéře tedy rozhodně zatím příliš nedaří. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Svébytný autorský pohled na poslední rok života Al Capona. Hardy se vyžívá v bizáru a jeho proměna v neurosyfilidou prolezlou trosku, která si kadí do gatí je dokonalá. Scénář je spíše sérií halucinací vyhasínajícího mozku (snažícího se upomenout na umístění zakopaných deseti milionů) promíchaných s realitou a vzpomínkami na mučení a zabíjení. Umí šokovat i překvapit (vydloubnutí očí), ale schází mu výraznější dějový oblouk. Přejmenování Fonzovi spíš uškodilo, protože skoro každý čekal mafiánskou klasiku. Šáša Krusty se zlatým kulometem jim bude málo. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Zchátralý Al Capone, postižený zhoršující se demencí a bojující s následky infarktů a pohlavní nemoci, prožívá poslední rok života odkázaný na péči příbuzných, přičemž je v četných halucinacích konfrontován se svými dávnými hříchy a s brutální minulostí. I přes neatraktivně znějící námět to mohlo být přinejmenším zajímavé a pozoruhodně pojaté kontemplativní životopisné drama, avšak jeho realizace je velmi nešťastná. Repetitivní motivy ani Caponeho blouznivé vize nemají prakticky žádnou pointu a celý film je tudíž tak nějak o ničem a rozpadá se stejně jako mysl hlavního hrdiny. Díky hercům to alespoň není trapné a nechtěně směšné. Dalo by se to shrnout jako neuspokojivé čekání na to, jestli si nakonec Capone vzpomene, kam ukryl své ulité miliony, nicméně daleko větší záhadou je, jak se podařilo Toma Hardyho přemluvit k přijetí role, v níž coby nejslavnější gangster v dějinách jenom kadí do plenek, mumlá italské nadávky, cucá mrkev a vypadá odpudivě. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení filmu probíhalo na území New Orleans ve státě Louisiana. (Kuzmik)
  • Snímek nesl původně pracovní název „Fonzo“. Tvůrci se rozhodli název změnit na Capone, pravděpodobně z důvodu vyšší sledovanosti. (Kuzmik)

Související novinky

Z Hardyho bude Al Capone

Z Hardyho bude Al Capone

25.03.2018

V roce 2012 byl Josh Trank nadějným režisérem, o něhož se po chválené Kronice začala prát velká studia. U 20th Century Fox mu svěřili reboot Fantastické čtyřky a v Lucasfilmu sólovku Boba Fetta,… (více)

Reklama

Reklama