Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Eva Norová se vrací domů z penzionátu, protože její teta bude mít narozeniny a ona pro ni chystá překvapení. Ví, že nesmírně touží po návodu na vypěstování odrůdy růží, kterou vyšlechtil její soused, továrník Záhorský. Potíž je v tom, že teta se sousedy příliš nevychází, a tak si Eva usmyslí, že návod na „Záhorské růže“ ukradne. Pronikne do domu jako uchazečka o místo sekretářky a ke svému překvapení se tu setká se svým bratrem Michalem. Ten se po letech strávených v cizině vrátil domů a cestou se seznámil s dcerou továrníka Záhorského Eliškou. Ta se právě snaží uniknout plánům své matky, která chce za každou cenu oznámit její zasnoubení s přihlouplým Zdeňkem. Proto požádá Michala, aby se vydával za jejího snoubence, anglického hraběte. Už tak velký zmatek zkomplikuje továrníkův tajemník Jiří Kučera, ve skutečnosti doktor Jiří Novotný, jenž se do domu vetřel, aby se zmocnil drahocenného náramku své matky. Rázná paní Záhorská ho získala jako zástavu a odmítá ho vrátit. Je víc než jisté, že dům Záhorských čeká rušná noc. (TV Nova)

(více)

Recenze (324)

blackJag 

všechny recenze uživatele

Český žánrový klenot, který ani za ta léta neustoupil o jediný píď ze svých pozic. Film nemá hluché místo, furt se něco děje a sourozenecké duo Nového s Gollovou je prostě stoprocentní. Filmu se daří držet basu s černobílými americkými crazy komediemi a je jednoznačným důkazem, že před válkou bylo v silách našich filmařů a herců vůbec držet krok se světem. O 60 let později se na to dá jen vzpomínat, protože to co se dnes pouští do kin za komedie, to je na ostudu světa. 95% ()

Mackin 

všechny recenze uživatele

Eva Norová (Nataša Gollová) se stává sekretářkou Evou Norbertovou, její bratr Michal (Oldřich Nový) zase anglickým hrabětem a začíná nestárnoucí crazy komedie Martina Friče, plná úžasně vtipných dialogů a situací, které vyplývají ze snahy získat návod na pěstování Záhorské růže. Ve vedlejší, ale za to výrazné komické roli Zdeňka se objevuje herec a režisér filmu Hostinec „U kamenného stolu“ Josef Gruss. ()

Reklama

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Československá reakcia na vtedajšie americky hyperúspešné crazykomédie ala Grant/hepburnovky už zo súčasného hľadiska nemôže pôsobiť bohvieako úžasne. Trochu sme ako diváci predsalen zostarli. Takže tu by som rozhodne nevyzdvihoval nejakú nadčasovosť. Ale Oldřichova klasická (a vždy spoľahlivo baviaca) poloha do celého toho bizáru vnáša kus tradície starých českých komédií. A toto ozvláštnenie mi veľmi príjemne sadlo. A na tropiacu Evu mi nie je za potreby hľadať iné prívlastky ako je Roztomilosť. :-) ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Moje na 100% nejoblíbenější komedie, o Novém a Gollové netřeba hovořit, to je nošení dříví do lesa. Co stojí ve filmu (jako ostatně ve většině z té doby) fakt za koukání, jsou toalety. Eviny plisované šaty bych si tak ráda kdysi vzala na ples nebo do divadla, a vzala bych si je i dnes. Nemohu nezmínit knihu. Fan Vavřincová je geniální a Evou a rodinkou si vydobyla místečko v mém filmovém srdci. Brožovanou Evu chovám jako relikvii po babičce. Už jde vlastně jen o jednotlivé listy, ale jsou tam už fotky z filmu, skvost. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Teta Pa nutí Klotyldu, aby nosila vlněné punčochy, Klotylda dává výpověď a Eva utekla. No tak je všecko v pořádku a já mohu jít na procházku." Ztřeštěná Eva tropí hlouposti a já jsem se bavil při jejím houpání oknem do domu, stylovém překonávání zídky či opileckém loupení. Ovšem na zaměstnávání mé bránice nebyla Eva zdaleka sama, takže jsem si oprášil základy angličtiny pro idioty s "lingvistou" hrabětem Camelem, vylepšil jsem své deduktivní schopnosti se sluhou Janem a s báječně ujetým ctitelem Zdeňkem jsem ztratil hvízd. Tady zkrátka všichni tropili hlouposti, jen pan továrník pěstoval růže. To dává smysl. A mě to baví. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (17)

  • Automobil, ve kterém přijíždí Michal Norr (Oldřich Nový) z ciziny, je americký Graham Supercharger 4-door Sedan, model 1936. (LadyPupu)
  • Román, podľa ktorého bol film natočený, vychádzal na pokračovanie v časopise Ahoj. Bol zasadený do cudzieho prostredia a hlavná hrdinka sa volala Patsy. Sama autorka predlohy po uvedení filmu knižný príbeh ešte raz prepracovala. (Raccoon.city)
  • Roli Evy původně dostala Adina Mandlová, ale přenechala ji Nataše Gollové, protože ta měla větší komediální vlohy. V té době byly nejlepšími kamarádkami. Když se Martin Frič dozvěděl, že místo Adiny Mandlové bude Evu hrát Nataša Gollová, strašně zuřil, bral to jako zradu a v té době skončilo jeho přátelství s Adinou Mandlovou. (marhan)

Reklama

Reklama