Reklama

Reklama

Na cestě - Série 12 (2011) (série)


Na cestě po Barceloně (S12E18)

(epizoda)
Česko, 2012, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem do katalánské metropole po stopách geniálního architekta, za slavným fotbalovým klubem či na rybí burzu... Barcelona je jedním z nejatraktivnějších míst z celé Evropy díky prastarým čtvrtím a unikátním stavbám katalánského architekta Antonia Gaudího z přelomu 19. a 20. století. K tomu můžeme přidat i specifickou hudbu, mořské pláže, gastronomii, zajímavé kluby a samozřejmě – nejlepší fotbalový tým. V době naší návštěvy místní FC porazila odvěkého rivala z Madridu. Fanoušci v ulicích vítězství nad Realem řádně oslavili. Navíc jsme se v katalánské metropoli ocitli v období adventu, kdy se stánky se suvenýry zaplní postavičkami v charakteristickém podřepu s obnaženým pozadím. Říká se jim „caganers“, mají dlouhou historii a neobejde se bez nich snad žádný katalánský betlém. O hlavní dominantě Barcelony, Gaudího chrámu Sagrada Família, se mluví jako o poslední velké svatyni křesťanství. Impozantní pohled sice kazí stavební jeřáby, ale ty zároveň vzbuzují optimismus, že velkolepý svatostánek bude podle současných plánů v roce 2026 konečně dokončen. Mělo by se tak stát po sto čtyřiceti čtyřech letech od zahájení stavby. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ozaj by ma zaujímalo, prečo tie mestá vždy tak odfláknu. Dozvedel som sa niečo ohľadom trhov, niečo ohľadom ich najväčšej pamiatky, ktorú asi väčšina z vás pozná, no som zvedavý, či kvôli tej obrovskej hospodárskej kríze, ktorú tam majú, to stihnú dostavať. Tiež som sa dozvedel pár drobností o alternatívnej mládeži, no opäť keby som sa napríklad sem chcel vybrať, tak mi toto takmer nič nedá. ()

LadyRainier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc hezké ,-) Barcelona si mě dlouho získávala ..nakonec se jí to povedlo. Byla jsem tu zatím 3x a v dokumentu je přesně zastižena atmosféra města. Je tam mnoho krásného, profláknuté věci, i zapadlé městské části, kam turisté skoro nechodí ..Každý si najde to svoje ..Navštivte ji, a zklamáni nebudete .-) ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Těšil jsem se na tento díl. Dojal mě, poněvadž Barcelona je místem, kam se chci v budoucnu odstěhovat. Bohužel je k tomu potřeba spousta peněz. A ty momentálně nemám:-( V Barceloně jsem byl v létě roku 2010 a dodnes na to město nemohu zapomenout. Vše je tam krásné a dokonalé. Potěší vidět taxikáře v Octavii:) Procházka luxusní ulicí La Rambla zaujme každého. Vidíte tam živé sochy, které se na Vás usmívají. Kdo na vlastní oči neviděl nejznámější dílo slavného architekta Antonia Gaudího, chrám Sagrada Familia, může jenom litovat. Sportovní příznivci si nenechají ujít návštěvu fotbalového stadionu Nou Camp. Vstupenka stojí 20 eur, což se hodně lidem zdá jako přehnaná cena, ale stadion projdete téměř celý. Vidíte muzeum s trofejemi. Prohlídnete si šatnu hráčů. Můžete se vyfotit s replikou poháru pro vítěze ligy mistrů. A dojdete dokonce až na hřiště! Doporučuji si zakoupit jízdenku na turistický autobus. Celodenní cenově vyjde na 20 eur. Sedíte na střeše autobusu a řidič u každé památky přizastaví, aby si ji turisté mohli vyfotit. Nesmím zapomenout ani na akvárium, které je největší v Evropě. Pro rodiny s dětmi je povinností ho vidět! Pro romantické páry doporučuji návštěvu zpívající fontány na kopci Montjuic. Návštěvu ZOO jsem bohužel nestihl:-( Jediné co městu vytýkám je to, že metro i vlak vypadají skoro stejně. A díky tomu se mi stala taková úsměvná příhoda. Taxíkem jsem dojel od Nou Campu na vlakové nádraží, což je nějaký ten kilometr. No a tam jsem sedl jakože na vlak. Bylo velmi nemilé překvapení, když jsem dojel znovu na to místo, odkud mě dovezl ten taxík:) Město Barcelona je právem zvané “španělský New York“. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Znovu moc dobré, díky za to. Nevtíravý a velmi příjemný náhled do zajímavých kultur, okořeněný velmi civilním a uklidňujícím komentářem pánů Donutil/Bartoška. Sympaticky krátké, funkční, trefné, doplněné podmanivou hudbou. Tvůrci navíc téměř každý díl stihnou ovonět jídlem, atmosférou ulic, pamětihodnostmi a zvyklostmi lidí. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama