Reklama

Reklama

Ukrutně dobrá koupě

(festivalový název)
  • Dánsko Killer Bargain, A
všechny plakáty

Obsahy(1)

Globalizace je možná odrazový můstek pro mnoho rozvojových zemí, ale nesmějí dopadnout na tvrdou zem. Na to se umírá. Filmový štáb v přestrojení za potenciální kupce z fiktivního nákupního řetězce odhaluje některé drsné podmínky v továrnách s bavlníkem v Indii a dokumentuje, jak výroba opravdu probíhá. Farmáři si neumí přečíst varování na obalech a stříkají pole až pětinásobným množstvím pesticidů zcela bez ochrany. (Ekofilm)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento dokument diváka vůbec nešetří. Pro mě je Indie jedna z nejděsivějších zemí, kam mě neláká se podívat. zajímalo by mě, jestli se situace od natočení dokumentu před 14 lety změnila k lepšímu. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pre mňa už starší dokument, ktorý skvelo popisuje problémy globalizácie a kapitalizmu, kde výrobné spoločnosti z vyspelých krajín, ktoré celkovo pomaly prechádzajú k vede, či službám, podnikajú v zaostalejších krajinách a využívajú tamojšie zlé zákony a lacnú pracovnú silu, či ako Západné spoločnosti predávajú svoje výrobky na iných trhoch, v iných kultúrach, kde sa nedodržujú takmer žiadne bezpečnostné odporúčania, vozí sa tam odpad a zakázané veci, no a ľudia pri kontakte s nebezpečnými výdobytkami Západu umierajú, chorľavejú, proste im to ubližuje a znečisťuje aj tamojšie prostredie. Áno, je to hrozné, škoda, že tento pomerne krátky dokument neponúka riešenia, iba upozorňuje na problém. Dnes už poznáme napríklad Fair trade, taktiež snahy o nákup miestnych výrobkov a odbremenenie chudobnejších krajín, no zas im berieme prácu, avšak zas keď ju majú, rodia viac detí, no a to je začarovaný kruh, z ktorého niektorí, aby sa uživili, nevedia vystúpiť. Bezpečnostné normy však treba dodržiavať a prísne dbať na ich kontrolu a plnenie. Je smutné tiež vidieť tú detskú prácu, no zaujímalo by ma, či sa tvorcovia obrátili neskôr aj na úrady, lebo mám dojem, že chceli len vyvolať dojem akejsi kontroverzie, šoku, no do problému sa až tak hlboko neponorili, predsa to nie je ani hodinový dokument. Pochvala však odo mňa je, snažili sa, to im neberiem, išli do toho prefíkane, aby odhalili ľuďom najmä na Západe skutočnú pravdu a aby naštartovali ľudí v aktivizme a rozmýšľaní. ()

jilda 

všechny recenze uživatele

Dokument o výrobě levných textilií pro evropské hypermarkety v Indii, v příšerném prostředí pro dělníky a neskutečném znečištění krajiny pesticidy a chemikáliemi. Třikrát fuj výrobcům a překupníkům a pochvala dokumentaristům za snahu natočit pravdu. ()

Reklama

Reklama