Reklama

Reklama

Challenger

(festivalový název) (TV film)
  • Velká Británie The Challenger (více)

Obsahy(1)

Príbeh vyšetrovania jednej z najväčších katastrof amerického vesmírneho programu - nehody raketoplánu Challenger, ktorý explodoval 73 sekúnd po štarte. Zo sedemčlennej posádky nikto neprežil. NASA spočiatku tvrdila, že neurobili žiadnu chybu, nositeľ Nobelovej ceny Richard Feynman však napriek neveľkej podpore zo strany ostatných vyšetrovateľov oboznámil svet so skutočnou príčinou nehody. (STV)

(více)

Recenze (40)

Splasher 

všechny recenze uživatele

Feynmana jsem znal jen z jeho přednášek a jakožto držitele Nobelovky. Vůbec jsem netušil, že byl členem vyšetřovací komise Challengeru. Samozřejmě je to celé lehce poupravené, kvůli vyprávění a dramatizaci. Například to dle filmu vypadá, že až díky Feynamanovi začali zkoumat vliv nízké teploty. Naopak to bylo to první, na co většina upozorňovala, včetně CNN, která (jako jediná velká zpravodajská stanice) vysílala živě z místa. Mimochodem na zveřejněných rozhovorech mezi posádkou a KSC můžete zaslechnout i pár vtípků na téma studeného počasí. Feynman poukázal hlavně na absurdní pravděpodobnost selhání, kterou si NASA stanovila. Dále na velké chyby v komunikaci NASA a dodavatelů. Svoji roli sehrál i při oné demonstraci účinků chladu na těsnění SRB. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Kdo, nebo co, může za smrt posádky při startu raketoplánu Challenger v lednu 1986?Ohňostroj na obloze při startu znamenal obrovskou tragédii, která na spoustu let způsobila útlum letů do vesmíru. Je vytvořena státní vyšetřovací komise, do které je přizván i přední světový americký fyzik.Naštěstí je absolutně nezávislý, což se může stát trnem v oku těm, kteří se chtějí přiživit na ziscích, plynoucích ze zakázek pro NASA. Skvělý William Hurt jakožto mírně nerudný, leč pronikavě inteligentní pán, jehož závěry dokázaly identifikovat špatné součástky. A pořád platí, že peníze hýbou světem. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Žiaľ politika je silnejšia ako veda, fakty a pravda. Dá sa to poukázať aj v takomto určite rozpočtom nie najdrahšom, ale určite trefnom snímku. Po vzhliadnutí budete mať pocit, že sa vám asi ani neoplatí pozerať televízne noviny, čítať printovú tlač alebo online články. Všetko je regulované niekym vyššie, ukazujú nám pravdu, akú chcú aby bola a preto je ťažké sa k nej dopátrať. Majú nás len za ovce. Tu to ešte nejako dopadlo, ale koľko je tých prípadov a skreslených informácií, ktoré dostávame? ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Challenger je dobrý příklad toho, že když aplikujete ruský přístup k práci, dostanete ruský výsledek, a to i přes to, že jste Američané. No a potom vám nezbude než se tohoto přístupu držet i po dobu vyšetřování, tedy místo snahy zjistit skutečnou příčinu, je nutno usilovně vyrábět mlhu a metat ji okolo sebe, aby se nepřišlo na to, že jste to těžce podělali. Ono se na to pak stejně přijde, ale koupíte si trošku času a nabijete hlavně konspiračním teoretikům, takže bude vždycky existovat určité procento jedinců, kteří tomu bullshittingu budou věřit a šířit ho dál... Ironií osudu je, že herec William Hurt zemřel podobně (vlastně s ještě fatálnější diagnózou) jako prof. Richard Feynman, kterého v tomto filmu ztvárnil na smrt nemocného. (Druhé zhlédnutí, první 19. 8. 2015) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Co stojí za jednou z nejpalčivějších havárií v historii americké pilotované kosmonautiky? Chyba lodního tesaře? Známý japonský sabotér Samoseto? Proměnná na mysu Canaveral v podobě mrazivého počasí? Šlendrián NASA a vedení dodavatelských firem? Hawesova dramatizace úhlem pohledu jednoho z projektantů výbušného Manhattanu vám dodá dostatek odpovědí i poznání, že matematický výpočet bude vždycky přesnější než víra v dobré konce.. Hurt i Greenwood standardně velmi dobří. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Challenger byl druhý raketoplán NASA, který byl vypuštěn na oběžnou dráhu Země. Jeho první mise začala 4. dubna 1983 a skončila 9. dubna 1983. Poté vykonal Challenger ještě osm vesmírných misí. Byl zničen 28. ledna 1986 po necelých třech letech aktivní služby. (sator)
  • Keď Feynman (Joanne Whalley) zvracia na pánskych záchodoch, splachuje toaletu moderným automatickým splachovačom. Takéto moderné toalety však v roku 1986 neexistovali. (Laslo)

Reklama

Reklama