Reklama

Reklama

Příliš mladá noc

  • Slovensko Príliš mladá noc (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh filmu Příliš mladá noc vypráví o dvou dvanáctiletých klucích, kteří se den po Silvestru náhodně ocitnou na zvláštní oslavě v bytě mladé dívky a ve společnosti dvou dospělých mužů. Děti se v bytě zapomenou, prožijí svoje první setkání s láskou a sexualitou, přestanou vnímat čas a neuvědomí si, že se po nich doma shánějí a pravděpodobně už je hledá policie. Intimní aktuální příběh syrově a autenticky nahlíží na současné partnerské vztahy, přičemž nekompromisně odkrývá jejich prázdnotu. Děti se ve filmu dostávají do situací, před kterými by měly být, alespoň podle našich společenských zvyklostí, chráněny. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (75)

seeker23 

všechny recenze uživatele

Přes různé dílči nedostatky pravděpodobně český film roku. Hlavně tu je vidět nejen poučenost světovými trendy a velká režijní jistota, ale i schopnost vytvářet v žánru všednodenního realismu originální a dramatické situace, to vše velmi nenuceně. Spolu s Okresním přeborem, asi jedinou opravdu vtipnou českou komedií, vrchol současné české tvorby. V obou dílech je zaděláno na to, co nám tu zoufale chybí, v případě Noci na art světového formátu a v případě Přeboru na žánrovou oddychovku, která je přirozená a přitom si na nic nehraje. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Potom, čo sa v nejakej českej relácii ohľadom prestavieb domov a bytov na čt vyhlásila vojna umakartovým jadrám, tak som myslel, že už v Čechách žiadne nie sú. Nakoniec ale režisér s architektom nejaký pôvodný byt našli. Možno tam bol aj nábytok z 80. rokov, možno nie. Nechcel by som, aby si v rámci nejakého festivalu začali zahraniční kritici a uvedomelejší diváci myslieť, že obrázky z tohoto filmu sú zrkadlom života vo východnom bloku. Pretože tieto postavy nie sú odrazom väčšinovej spoločnosti, sú to lúzri, ktorí sa jej zrejme vyhýbajú. Ale dobre. Scenáristom sú tlačení do nepravdepodobných situácií, ktoré sú ospravedlnené východzou myšlienkou týkajúcej sa problematických medziľudských vzťahov, hľadania niečoho, čo nám okolie neponúka a akýmsi smutným pohľadom nato, čo nás v budúcnosti dosť možno čaká, ak sme deti z podobných kruhov. Prečo nie. Katarzia by potom však mohla byť podstatne silnejšia. ()

Reklama

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Režisér má asi veľmi rád Kačaciu sezónu. Ďalej je to také cvičenie na vyprázdnenú naráciu. Všetko staré triky, ale v rámci českej produkcie to poteší. Nie je to až také veľké prestrelenie ako Zoufalci, alebo iné umelecký film milujúce FAMU debuty. Poctivo udržiavaný štýl zbúra scéna pri stole, ktorá je veľmi dramatická vzhľadom na predošlí spôsob snímania, dialógy začnú byť nenápadne doslovné a chcú zbytočne veľa povedať. Postavy chlapcov sú pasívne, jeden sa iba pozerá a druhý si logne alkoholu a potom len grcká. Nijako sa nerieši, že zostanú celú noc mimo domov. Oni sami by mali mať strach, že bude doma bitka a nejako ho prejaviť. Realističnosť posilňuje hrubšejšie zrno a obmedzená škála farieb. Nedospeje to k žiadnej pointe a argument, že pri takomto type filmu to ani netreba, je mimo. Nie je to totižto žiadny Alonso v zmysle štylistickej čistoty, pod rúškom tej vyprázdnenej narácie tam totižto presakuje aj psychologizácia, je tam naznačené nejaké dramatické dianie, ktoré však odíde do prázdna, a preto sa divák začne obzerať za pointov. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nic v ničem vyúsťující do nicoty. Snaha o něco zvláštního končí více než prazvláštně. Hra na to, kdo zůstane, kdo odejde, a komu nakonec ta Veronika dá. Absence rodinného pocitu? Naplňování tužeb promiskuitní slečny? Já osobně nevím. Z počátečního podivného dialogu obou chlapců lze poznat, že o sexualitě již ví svoje. A co si z bytu odnesli? Maximálně svoje boby. Námět vznikl nejspíše někdy přes jednu nudnou neděli, hudba nula, herci nula, alternativa nula a kamera? S tímto příjmením bych se styděl něco takového natočit. Jedno plus v tom vidím. Štěstí je, že se tvůrci do toho nesnažili zapojit i humor, i když musím přiznat, že při akci "měšťák v ložnici" jsem se upřímně zasmál. Jestli to byl účel nelze z filmu pochopit, jako pro mě nelze pochopit, proč byl film zpracován celovečerně, krátkometrážní pojetí celé této podivné noci by bohatě stačilo a ve finále by to možná bylo i mnohem lepší. Tak prázdný film jsem již dlouho neviděl. Dvě za snahu o něco, ale o co vlastně? ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Tři dospělí lidé v jednom panelákovém bytě; kdysi, kdesi; v noci, v níž se něco láme (,,Nejklidnější Silvestr za spoustu let, člověk neví, jestli nemá spíš mít strach z toho, jaký je všude klid."). Tři (resp. čtyři) lidé, jejich milostné hrátky a dva malí kluci, co to všechno jen pozorují. Náhodou? Schválně? Jejich přítomnost neustále diváka vytrhuje z klidu a nutí se ho ptát, co to má znamenat. Příliš mladá noc je film, který stojí a padá s navozením určité dekadentní mlhavé atmosféry. A tu se daří držet, snad jen příchod policisty mě příliš nepotěšil, i když umocnil absurdní vyznění filmu (nabízí se srovnání s požárníky, co přicházejí na návštěvu v díle Eugena Ionesca). Z mého pohledu ale trochu narušil intimní atmosféru mezi ústřední trojicí (pěticí), kterou mě bavilo sledovat - i díky angažování senzačních herců z mého milovaného ex-divadla Komedie Martina Pechláta s Jiřím Černým. Možná stálo za to nechat jen jejich příběh a film zkrátit tak na 40 minut, nedělat z něj celovečerák za každou cenu. Ale to je jen malá výtka, jinak je Příliš mladá noc (spolu s Aloisem Nebelem) příjemným příslibem, že se nová generace mladých filmových tvůrců už nespokojuje s křečí a trapností a hledá cesty ke svébytnému uměleckému vyjádření. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Byt, ve kterém se většina snímku odehrává, tvůrci postavili ve studiu a aby byla atmosféra co nejreálnější, použili světlo pouze z reálných svítidel, které se používají v bytě, takže dosáhli autentické „panelákové“ atmosféry. (Zdroj: CinemArt)

Související novinky

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama

Reklama