Reklama

Reklama

Apokalypsa: Vzestup Hitlera

(seriál)
  • Česko Apokalypsa - Hitler (více)
Francie, 2011, 1 h 50 min (Minutáž: 55 min)

Epizody(2)

Obsahy(1)

Adolf Hitler v roce 1924 napsal, že „silnější rasa vyhladí slabší rasy“. Nikdo ale nepředpovídal, že by se z něj mohl stát německý diktátor a samozvaný „Vůdce“. Ve válečných zákopech první světové války pochopil zneuznaný umělec a samotář Hitler své poslání: zachránit Německo. Nejdříve byl pro většinu Němců pouhým bláznem na pokraji politického pole. Rozhodujícím okamžikem obratu se stala hospodářská krize roku 1929. Ve strachu z chaosu a nebezpečí ze strany „rudých“ volila většina občanů Hitlera. Mladá demokracie je ohrožena a není tu nikdo, kdo by ji bránil. Nacistický diktátorský režim začíná svou nelítostnou éru. Hitler prohlašuje, že jeho přáním je mír, ale připravuje se na válku. Na Apokalypsu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

sehe 

všechny recenze uživatele

Z počiatku 2,5% Hitlerovej strany,ktorá na seba nabalila zakomplexovanych rôznych Goebbelsov sa stáva najsilnejšia a najsialenejsia strana majuca na svedomí milióny ľudí.Množstvo autentickych záberov a množstvo nových informácii.Apropo,od Huga Bossa uz žiaden oblek a Henryho Forda žiadne auto nekupim. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-seriál. Jeden z nejlepších dokumentárních cyklů o ikoně 2. světové války, Adolfa Hitlera. Velkou chloubou tohoto cyklu jsou bezesporu zrestaurované, barevné dobové scény. | 1.díl (90%), 2.díl (90%) > Průměr: 90% (5*) | ()

Reklama

waits 

všechny recenze uživatele

Typ dokumentu, který se dá v klidu pustit o hodinách dějepisu na školách místo výkladu (jsou ještě hodiny dějepisu?). Nic nového, ale podáno přehledně, zajímavě, bez nudných pasáží. Dobové záběry jsou navíc kolorovány, takže hlavně davové scény během ponurého souboje dvou totalitních ideologií v Německu vyznívá působivěji. Ošklivá doba, ve které masa útrpně čekala, jestli je převálcuje sociální nacionalista Hitler nebo Kominterna (přes některé vyhrocené body a vzájemného nepřátelství jsou programy a cíle překvapivě podobné včetně nenvávisti ke kapitalismu, kultuře, svobodě a samostatnosti jednotlivce viz http://www.holocaust.cz/cz2/resources/documents/antisemitism/nazi/programNSDAP1920, http://www.totalita.cz/vysvetlivky/ki.php) a kde si svoje po liberálech a židech svoje odnesla o ona masa. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Francouzští tvůrci nám po skvělém dokumentárním seriálu Apokalypsa: 2. světová válka servírují takový menší "prequel" svého veledíla, ve kterém se zabývají životem a politickým vzestupem jednoho z hlavních strůjců světové války a holokaustu. Nicméně nabízí také ucelený pohled na meziválečnou politickou situaci v Německu a na nejdůležitější Hitlerovi spolupracovníky Hermanna Göringa a Josepha Göbelse. Jedná se o velmi přesný a výstižný dokument, který ve dvou hodinách shrne ty nejdůležitější fakta, díky kterým se dostal tento nelítostný diktátor k moci, přestože už na toto téma bylo natočeno nespočet seriálů a dokumentů, tento přináší či spíše zdůrazňuje některá málo probíraná fakta, mezi které například patří sponzorování jeho nacistické strany NSDAP, na kterém se podílelo velké množství mocných a slavných osobností, ať už to byl Henry Ford či Hugo Boss, který jako sponzorský dar zadarmo šil nejen gestapácké uniformy. Beze sporu tento dokument patří k nejlepším na danou problematiku, kterou navíc prezentuje v "revolučním" kolorovaném obrazu. Moje hodnocení 90% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dokument výstižne mapuje nástup Adolfa Hitlera k moci. Neprináša nové informácie, skôr dôsledne mapuje a citátmi z denníkov bežných účastníkov udalostí dokresľuje atmosféru známych udalostí. Išlo zväčša o ritualizované kultúrno - politické mítingy, akými boli napr. pochody krvavej vlajky, bitkárske akcie zastrašujúcich úderiek SA (Sturmabteilung - úderné oddiely - vojenská ozbrojená zložka strany) až po rafinované a mnohoraké predvolebné ťaháky, dirigované Jozefom Goebbelsom. Nakoniec sa cieľ podaril - Hitler bol menovaný predsedom vlády a nič nebránilo rozvinutiu rituálnych paramýtov v plnej paráde. Oslava Veľkonemeckého človeka v duchu neoantických rituálov (mohutné antiku pripomínajúce stĺpy, ohne, vence slávy, mohutná architektúra uctievania znaku a symbolu, všadeprítomné zástavy a štandardy) a realizácia nenávistnej politiky likvidácie názorových a rasových protivníkov mohla začať naplno. História sa však opakuje. Tragédia Hitlerovho nástupu k moci sa ako lokálna, značne zriedená ( viac či menej homeopatická) fraška z času na čas vracia, nielen vo svete ale aj v dnešných východoeurópskych džamahírijách. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama