Reklama

Reklama

Panikářky

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2011, 26 min

Obsahy(1)

Panická porucha je nemoc sice diagnostikovaná, ale mimo odborníky prakticky neznámá. Film bude o lidech, kteří žijí s handicapem, při běžném setkání sotva vnímatelným. Mnohdy budí dojem spokojených, či úspěšných bytostí, avšak pro ně samé nebo pro jejich blízké, je žití s nimi občas složité. Standardní životní situace jsou pro ně často nepřekonatelným problémem. Ve filmu se seznámíme se třemi ženami různých generací, kterým tato nemoc zasáhla do života, ale také je posunula dál. Svorníkem těchto tří osudů bude Centrum pro léčbu psychických onemocnění - denní stacionář Horní Palata. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Zrovna se učím o tomto tématu lidé s duševním onemocněním několik státnicových otázek, tak se mi dokument hodil. Člověk si uvědomí jak něco bylo fajn teprve když o to příjde nějakou nečekanou nemocí. ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Dokument o psychické nemoci. Není to prostá zpověď pacientek o tom, co denně zažívají, jaké byly jejich nejhorší panické ataky a jak moc se snažily, aby se z toho dostaly. Je to spíše informativní dokument, aby se veřejnost seznámila s touto nemocí. Dále je to např. pro ty blízké, jejichž milovaní trpí panickou poruchou nebo agorafóbií (případně i sociální fóbií). Pro lidi s panickou poruchou jim dokument spíše ukáže to, že se s touto nemocí dá žít prakticky "normální" život, není to dokument, který jim napoví, jak se s tím vypořádat. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tak zajímavé téma je zde zpracováno takovým nicneříkajícím způsobem, skoro bych řekla amatérsky. Bylo by fajn tam mít výpovědi více odborníků, psychologů a psychiatrů, a ne jen jednoho. Některé záběry protagonistek mi přišly úplně zbytečné (prostřední žena hovoří o panické poruše (asi) u sebe doma, zazvoní jí mobil, ona se zeptá režie, jestli to může vzít, načež jsme svědky telefonního hovoru, kdy nevíme, kdo a proč volá, nicméně se to k tématu asi ani neváže, takže je to pro dokument úplně irelevantní, takovejch momentů je tam víc). Krom toho ta první paní, ta teda mi byla značně nesympatická, to už během své zpovědi, a pak to ještě dorazila na konci (bůhví proč měli tvůrci nápad, aby se všechny tři protagonistky spolu sešly, takže máme možnost vidět, jak si společně prohlížejí fotky jedné z nich, nafocené zas jinou z nich), kdy pronesla: "No, kdyby se mi to nestalo, tak bych určitě nešla studovat vysokou školu, a ty bys nezačla fotit. Takže lidi, mějte panickou poruchu, někam to dotáhnete!" ()

Reklama

Reklama