Reklama

Reklama

Korejská válka v barvě

  • USA Korean War in Color

Obsahy(1)

Trvala tři roky a do dějin se zapsala jako nejhorší noční můra moderní historie. Milionové ztráty na lidských životech, statisíce zraněných, nespočet trvale postižených civilistů – to vše byla Korejská válka, která v letech 1950–1953 přímo zasáhla armády tří kontinentů. Unikátní dokumentární snímek přináší divákům pohled na válkou poničenou Koreu tak, jak ji viděli v době konfliktu jeho přímí aktéři. Vůbec poprvé máte možnost stát se svědky událostí, které byly zaznamenány přímo na ruční kamery vojáků, fotografie nebo do stránek deníků. Právě kvůli tomuto dokumentu byly odtajněny archivy řady zemí, jež byly ze strachu o reakce veřejnosti drženy v tajnosti dlouhá desetiletí. Můžeme tak konečně lépe pochopit nebezpečí, utrpení a hrdinství, které provázely první velkou konfrontaci Studené války. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracovaný dokument o Korejské válce. Řada odborníků, dnes tvrdí, že vlastně Druhá světová válka neskončila , že v Asii se na ni plynule navázalo což vyústilo v Koreu. každopádně řada lidí ji má zafixovanou jako tu válku mezi Druhou světovou a Vietnamem. Méně lidí už ví o co tam vlastně šlo a tak ani nechápe dnešní chrastění zbraněmi Severní Korei a výhružky o vypovězení příměří. Ano mezi Severem a Jihem je v Korei dodnes příměří, tedy akt přerušené války, nikoliv skončené. Pokud se na sebe v roce 1953 dívali vojáci obou znepřátelených stran zakopaní v bunkřících, zákopech a palpostech, tak za ty dekády let proti sobě dnes stojí ocelové železobetonové pevnosti s minovými poli země nikoho mezi tím vším. A samozřejmě houfnice nahradily rakety všeho druhu s halvicemi plnými všeho možného... Dokument celkem věrně popisuje důvod vzniku války i americké angažmá (posléze i OSN). Pouštěné záběry korespondují se čteným komentářem, jen mi vadilo, že byly párkrát opakovány. Příjemné bylo, že to celé bylo v barvě. Pro nás letecké fajnšmekry toto byla první válka kde došlo k nasazení prouďáků a vrtulníků. Map tam mohlo být více, nicméně dokument byl dělán pro Amíky a u nich bude úspěch, když si nespletou Koreu s Japonskem - takže chtít nějaké podrobnější mapy postupu např. na letiště Kimpo atd... by bylo asi zbytečně moc nevyžádaných informací... Ono i tak to neustálé přelévání sil kolem oné osudné 38 rovnoběžky v průběhu tří krvavých let, může být matoucí i pro ty co se o historii zajímají více. Doporučuji vidět. je to ucelený pohled na válku včetně mezinárodních konsekvencí. * * * * ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Kórejskú vojnu som moc nepoznal. Asi aj preto sa jej hovori Forgotten War. Zaujalo ma na nej hlavne to, že sa odohrala iba 5 rokov po druhej svetovej. Sever tu bojuje proti juhu a zatiaľ čo juh požiada o pomoc OSN a prídu na pomoc americké vojská, sever ma spojencov Mao Ce-tung s Číny a Stalina s Ruska. Boje zašli až tak ďaleko, že sa začalo schyľovať k tretej svetovej a Američania si už pre prípad najhoršie znova chystali atomovky, ktoré boli v Hirošime a Nagasaki mimoriadne vražedne. Obsahom tento dokument ponúkne dosť a veľké plus sú aj kolorované zábery. Akurát keď to skončilo, že som mal pocit, že tomu chýba ešte jeden diel, kde by ukázali dohru. 75% - 4* ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Shrnutí průběhu války. Nyní je severokorejská diktatura s koncentráky poslední takto krutá na světě. Když nepočítám občanské války v afrických zemích (Kongo...). ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Odporúčam si to nájsť niekde na internete, lebo to, čo som videl vypustené tuším od jednej českej televízie, tak to bolo o dosť skrátené, v podstate o polovicu a veľa informácií mi to okrem prvého roku vojny nedalo. Inak to rozhodne nie je propagandistický dokument podľa mňa, ale kritický na obe strany, už úvod tomu podľa mňa dosť napovedá. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama