Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zima 1943, německo-sovětská fronta za II. světové války a jeden oddíl slavných Modrých divizí, které Franco poslal na pomoc Hitlerovi. Zde je nalezeno zohavené tělo španělského vojáka. Událost vyvolá rozruch, protože na hrudi mrtvého jsou nožem vyrytá slova - Pohleď, Bůh tě sleduje. Vyšetřováním je pověřen bývalý policejní komisař Arturo Andrade, který se pustí svědomitě do práce také proto, že se začínají objevovat další mrtví. Avšak záhy dojde ke zjištění, že jde o krutou pomstu, která má své kořeny v minulosti. Nikdo není mimo podezření a nikdo si není jistý svým životem. V týlu španělského vojska roste napětí, protože se zde rozpoutá hon na krvežíznivého zabijáka. Kriminální thriller z válečného období byl natočen i u nás známým režisérem Gerardem Herrerem, který do hlavních rolí obsadil dvě hvězdy současného španělského filmu Juana Diega Bottu jako komisaře a Carmela Gómeze jako jeho asistenta. (La Película)

(více)

Recenze (21)

pilarius 

všechny recenze uživatele

Unikátní prostředí pro detektivku, v níž vyšetřovatel nemá žádné nadlidské schopnosti a prostě uvažuje a dělá omyly... stejně jako pachatel. Motiv není až do samého konce nijak zřejmý. Do toho vztahy ruských civilů a německých i španělských vojáků. S výsledkem jsem byl hodně spokojen, ale k dokonalosti tomu chybělo víc emocí, možná nějaký ten flashback vykreslující události vedoucí k motivu. Holt se Španělé rozhodli zpracovat to jednodušeji. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

To jakým způsobem se španělským tvůrcům podařilo skloubit kirminálku s válečnou vřavou východní fornty v roce 1943 si fakt zaslouží můj velký respket. Čím víc se fašounský komisař Arturo Andrade přibližuje vrahovi, tím víc jsem byl v očekávání. Výborně gradovanej film, kterýmu nechybí ani válečná atmosféra, ale ani klasický napětí z pátrání po vrahovi, kdy navíc začíná být velmi brzo zřejmé, že s případným dopadením vraha ta záverečná tečka ještě nepřijde. Ovšem ať už jsem čekal co chtěl, tak tu uplnou záverečnou tečku a tím vlastěn celý vyznění filmu fakt ne, ale jen dobře, protože díky úplnému závěru všechno působí mnohem opravdověji a realněji neb přesně takhle to většinou bejvá. Po čtyřech žánrově odlišných filmech na španělským filmovým festivalu jsem došel k závěru, že španělská kinematografie se nachází ve vynikající kondičce a je obrovská škoda, že stojí stranou zájmu našich kin a TV. ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

Na válečné filmy mě moc neužije a i tady jsem se nalákala spíš na tu detektivní část, ale nakonec mě to dostalo se vším všudy. To válečné prostředí i atmosféra tomu přidalo patřičnou hloubku, pátrání po pachateli série vražd postupně nabralo nečekaný směr a ani silný závěr to v žádném případě nezkazil. A to ani nemluvím o těch scénách s ruletou, to byl nervák jak sviňa. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

"Jenom nevíš kdy" Touto větou, končí tahle vydařená kriminálka, která opravdu "šlape" do poslední chvíle. Pátrání vojína Andradeho, v civilu policejního komisaře, příslušníka Španělské Modré divize, po vrahovi vojáků z vlastních řad, bylo od začátku tak chytlavé, že film dokázal udržet moji pozornost až do samotného konce. Prolínání válečné frontové vřavy roku 1943 s vyšetřováním vražd, které se stávalo nejprve politicko bolševické, posléze rituálně zednářské, až bylo nakonec úplně prosté, bylo opravdu dokonale nadávkované, že jsem se nechal atmosférou úplně pohltit. Už v úvodních titulcích, kdy bylo nalezeno první tělo s nápisem vyrytým na hrudi, mezi koňmi zamrzlými v jezeře, jsem tušil super podívanou, se zvláštní atmosférou a to se vyplnilo beze zbytku. Bylo zajímavé sledovat i jak bezvýznamní byli příslušníci "Division azul" v očích německé armády, ač bojovali na stejné straně fronty. Konec vlastně ani koncem nebyl, jelikož né vše bylo uzavřeno a film končí velkou pomlkou. I tak ale dokáže potěšit oko diváka a já byl nadmíru spokojen. Viděno jako 3 film v pořadí v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Inspektor Andrade vyšetřuje sérii rituálních vražd. Na tom by nebylo nic až tak divného, kdyby se nepsal rok 1943 a vyšetřování by neprobíhalo v řadách španělských vojáků na sovětské frontě za války. Téma atraktivní, umocněno motivem výše zmíněných vražd. Výsledek je poloviční úspěch. Nepovedlo se do toho dostat, až na samotný závěr více napětí, leč za zhlédnutí to určitě stojí. Silné 3* ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama