Reklama

Reklama

Muž, který sázel stromy

  • Kanada The Man Who Planted Trees (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Drama / Rodinný
Kanada, 1987, 30 min

Režie:

Frédéric Back

Předloha:

Jean Giono (povídka)

Obsahy(1)

Krátký poetický animovaný film podľa rovnomennej novely Jeana Giona rozpráva príbeh pustovníka, ktorý celý svoj život v absolutnej skromnosti zasvätil krásnemu cieľu. Je to vizuálne krásne spracovaná meditácia o sile človeka a kráse tvorby a zároveň nesmierne humanistická, pacifistická a panteistická výpoveď. (Jordan)

Recenze (364)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Nádherné dílo, plné duševní pohody, klidu a krásy. Odolnost lidské duše a schopnost jedince přetvářet osudy mnohých, je tu vtělena do postavy starce, jež sází stromy a tak zúrodňuje nehostinnou krajinu. Hluboce na mne zapůsobil. Člověk se hned zamyslí nad svým životem a jeho náplní. Vřele doporučuji. 95% ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Dost možná ten nejkrásnější animovaný film co jsem kdy viděl, a jeden z těch nejpůsobivějších. Celý vyzařuje zvláštní harmonickou poetiku, a pro perfektní zážitek se stačí jenom dívat na obrazy, čistě beze snahy o pochopení, a můžete se nechat unášet atmosférou všeobjímající čistoty a prostoty obyčejného života. Jedinou výhradu mám k českému komentáři. Není vyloženě špatný, ale s božsky nádhernou animací se nemůže ani měřit. Věčná škoda že ho nenamluvil Radovan Lukavský. ()

Reklama

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Takovýto lyrický skvost bych dokázal bez mrknutí oka hltat i kdyby byl roztažen na celovečerní film. Opravdu jeden z nejhezčích animovaných filmů nejen z pohledu animace samotné, ale i co se příběhu týče. Pohlazení na duši a radost z lehkosti bytí z tohoto snímku čiší tak daleko, že by snad měl i potenciál někomu změnit pohled na svět. Úžasné! ()

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Na pol hodinu som sa ocitol niekde inde. Kde som ani nepomyslel na školu, domáce úlohy a iné starosti. Len som potichu počúval príbeh jedného muža, ktorý dokázal na prvý pohľad nemožné. Počas sledovania som nevydal ani jeden hlások a ani raz som neodtrhol zrak od obrazovky. Teraz už viem, čo je to ozajstné presvedčenie, pevná vôľa a ozajstná krása. Tam, kde niekedy nebolo nič, je teraz všetko. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

"Ten muž konal cosi veskrze božského..." ... a přitom jen sázel stromy. Divák postupně odsouvá své malicherné problémy s rozbitou pračkou, nebo nedostatkem pečiva do pozadí a nahrazuje je humanistickými idejemi, aby si nakonec povzdechl: "Kéž bych dokázal něco podobného, jako muž, který sázel stromy..." ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Jean Giono, autor povídky, na níž je film založen, napsal příběh poté, co ho američtí editoři v roce 1953 požádali, aby napsal několik stránek o nezapomenutelné postavě. Měli v úmyslu napsat o skutečné nezapomenutelné postavě, ale on vytvořil fiktivního Elezearda Bouffiera. Když redakce namítla, že žádný Bouffier v Banonu nezemřel, daroval příběh celému lidstvu. To bylo brzy poté, co příběh publikoval časopis „Vogue“ v roce 1954. Mnoho lidí předpokládalo, že Bouffier je skutečná osoba. (KGBelik)
  • Obec, ve které se příběh odehrává, je Banon. Jedná se o francouzskou obec, která se nachází v departementu Alpes-de-Haute-Provence, v regiónu Provence-Alpes-Côte d’Azur. (sator)
  • Film se odehrává v letech 1913, 1920, 1933, 1935, 1939, 1945 a 1947. (KGBelik)

Reklama

Reklama